VECTRIC ... nedělená kruhová interpolace

Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 172
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

5. 1. 2022, 7:29

Nemáte někdo jakýkoli postprocessor pro cokoli od vectricu, kde je kruhová interpolace nedělená do čtvrtkruhů, ale co kruh to jeden řádek?
Mex
Příspěvky: 9407
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

5. 1. 2022, 9:08

Řekl bych, že to u Vectricu není věcí post-procesoru, ale generátoru drah.
Ten PP už jenom umí změnit syntax, jakou se to zakóduje do dané varianty G-kódu.
Ale že to není jedna dráha ale 4 dráhy, to už mu tak podle mě dodá jádro toho CAMu.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7720
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

5. 1. 2022, 10:42

yoda píše: 5. 1. 2022, 7:29 Nemáte někdo jakýkoli postprocessor pro cokoli od vectricu, kde je kruhová interpolace nedělená do čtvrtkruhů, ale co kruh to jeden řádek?
Pro tě to trápí, jestli se můžu zeptat?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 902
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

5. 1. 2022, 11:05

Lze vůbec v g-codu napsat cely kuh na jeden radek?
LinuxCNC - MESA 7i96 - Začátečník
zz912.webnode.cz
Milan199
Příspěvky: 1960
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

6. 1. 2022, 2:49

zz912 píše: 5. 1. 2022, 11:05 Lze vůbec v g-codu napsat cely kuh na jeden radek?
Lze - pomocí cílových souřadnic XYZ a interpolačních parametrů I J K // vzdálenost středu kružnice od výchozího bodu //

Setkal jsem se i se syntaxí že se nezadávaly cílové souřadnice. Jenom směr // G02 G03 // a I J K.
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 172
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

6. 1. 2022, 7:13

Samozřejmě je to standartní definovat jedním řádkem celou kružnici (i spirála lze), ale u vectricu jsem to nedokázal předělat, jsem lama asi

A smysl to má veliký. Je-li např větší hrubovací proces o velikosti. 1Mb, potom při úpravě postprocessoru bude mít pouze 250Kb ,,,, prostě úspora v datech 75%

Jiný význam to nemá
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7720
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

6. 1. 2022, 8:05

Aha, OK. Teoreticky to PP může pospojovat, ani by to nemuselo být těžké.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 172
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

6. 1. 2022, 8:52

Thomeeque píše: 6. 1. 2022, 8:05 Aha, OK. Teoreticky to PP může pospojovat, ani by to nemuselo být těžké.
Tak nějak mám pocit, že rozumíš kódu více než většina smrtelníků po přečtení jiného vlákna :-)

Dovolím si být konkrétní ...

Tohle je aktuální definice kružnice v PP:
VAR ARC_CENTRE_I_INC_POSITION = [I | A | I | 1.3]
VAR ARC_CENTRE_J_INC_POSITION = [J | A | J | 1.3]

A v návodu k PP jsou tyto možnosti:
ARC_CENTRE_I_INC_POSITION Arc centre in X Axis (relative to last X,Y position)
ARC_CENTRE_J_INC_POSITION [J] Arc centre in Y Axis (relative to last X,Y position).
ARC_CENTRE_I_ABS_POSITION [IA] Arc centre in X Axis (absolute coordinates).
ARC_CENTRE_J_ABS_POSITION [JA] Arc centre in Y Axis (absolute coordinates).
ARC_START_X_POSITION [ArcStartX] Start position of an arc in X axis.
ARC_START_Y_POSITION [ArcStartY] Start position of an arc in Y axis.
ARC_MID_X_POSITION [ArcMidX] Mid-point of arc in X (absolute coordinates).
ARC_MID_Y_POSITION [ArcMidY] Mid-point of arc in Y (absolute coordinates).
ARC_MID_X_INC_POSITION [ArcMidXI] Mid-point of arc in X (incremental coordinates).
ARC_MID_Y_INC_POSITION [ArcMidYI] Mid-point of arc in Y (incremental coordinates).

A příklad z praxe. Dnes mi PP kružnici ve středu X100 Y-100 průměr 50 definuje takto:
G2 X125.000 Y-100.000 I-17.678 J-17.678
G2 X100.000 Y-125.000 I-25.000 J0.000
G2 X75.000 Y-100.000 I0.000 J25.000
G2 X100.000 Y-75.000 I25.000 J0.000
G2 X117.678 Y-82.322 I0.000 J-25.000

A totéž např. ze SprutCam PP z jiného stroje:
G03 X82.23 Y-117.59 I17.77 J17.59
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7720
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

6. 1. 2022, 9:39

Rozumím.

V tom jiném vlákně to bylo z mého pohledu relativně jednoduché (vše už tam defacto bylo, jen jsem si musel dohledat pár drobností, potřebné matematické funkce atp.), toto bude potřebovat trochu větší zásah a záleží, co je v daném jazyce k dispozici. Můžeš sem nalinkovat ten návod a komplet kód PP?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 172
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

6. 1. 2022, 9:56

Thomeeque píše: 6. 1. 2022, 9:39 Rozumím.

V tom jiném vlákně to bylo z mého pohledu relativně jednoduché (vše už tam defacto bylo, jen jsem si musel dohledat pár drobností, potřebné matematické funkce atp.), toto bude potřebovat trochu větší zásah a záleží, co je v daném jazyce k dispozici. Můžeš sem nalinkovat ten návod a komplet kód PP?
https://docs.vectric.com/docs/V10.0/VCa ... or-editing

Kompletni kod PP:

FILE_EXTENSION = "nc"

UNITS = "MM"

SUBSTITUTE = "({)}"

+------------------------------------------------
+ Line terminating characters
+------------------------------------------------

LINE_ENDING = "[13][10]"

+------------------------------------------------
+ Block numbering
+------------------------------------------------

LINE_NUMBER_START = 0
LINE_NUMBER_INCREMENT = 10
LINE_NUMBER_MAXIMUM = 999999

+================================================
+
+ Formating for variables
+
+================================================

VAR LINE_NUMBER = [N|A|N|1.0]
VAR SPINDLE_SPEED = [S|A|S|1.0]
VAR FEED_RATE = [F|C|F|1.1]
VAR X_POSITION = [X|A|X|1.3]
VAR Y_POSITION = [Y|A|Y|1.3]
VAR Z_POSITION = [Z|A|Z|1.3]
VAR ARC_CENTRE_I_INC_POSITION = [I|A|I|1.3]
VAR ARC_CENTRE_J_INC_POSITION = [J|A|J|1.3]
VAR X_HOME_POSITION = [XH|A|X|1.3]
VAR Y_HOME_POSITION = [YH|A|Y|1.3]
VAR Z_HOME_POSITION = [ZH|A|Z|1.3]
VAR SAFE_Z_HEIGHT = [SAFEZ|A|Z|1.3]
+================================================
+
+ Block definitions for toolpath output
+
+================================================

+---------------------------------------------------
+ Commands output at the start of the file
+---------------------------------------------------

begin HEADER

";( [TP_FILENAME] )"
"T[T] ;([TOOLNAME])"
"M50 (ofuk loziska ON)"
"M56 (chlazeni vretene ON)"
"M58 (vysavac ON)"
"M03 [S]"
""

+---------------------------------------------------
+ Commands output for rapid moves
+---------------------------------------------------

begin RAPID_MOVE

"G00 [X] [Y] [Z]"


+---------------------------------------------------
+ Commands output for the first feed rate move
+---------------------------------------------------

begin FIRST_FEED_MOVE

"G1 [X] [Y] [Z] [F]"


+---------------------------------------------------
+ Commands output for feed rate moves
+---------------------------------------------------

begin FEED_MOVE

"G1 [X] [Y] [Z]"

+---------------------------------------------------
+ Commands output for the first clockwise arc move
+---------------------------------------------------

begin FIRST_CW_ARC_MOVE

"G2 [X] [Y] [J] [F]"

+---------------------------------------------------
+ Commands output for clockwise arc move
+---------------------------------------------------

begin CW_ARC_MOVE

"G2 [X] [Y] [J]"

+---------------------------------------------------
+ Commands output for the first counterclockwise arc move
+---------------------------------------------------

begin FIRST_CCW_ARC_MOVE

"G3 [X] [Y] [J] [F]"

+---------------------------------------------------
+ Commands output for counterclockwise arc move
+---------------------------------------------------

begin CCW_ARC_MOVE

"G3 [X] [Y] [J]"


+---------------------------------------------------
+ Commands output at toolchange
+---------------------------------------------------

begin TOOLCHANGE

""
"M05"
"T[T] ;([TOOLNAME])"
"M03 [S]"


+---------------------------------------------------
+ Commands output for a new segment - toolpath
+ with same toolnumber but maybe different feedrates
+---------------------------------------------------

begin NEW_SEGMENT

""
";([TOOLPATH_NAME])"
";([TOOLPATH_NOTES])"



+---------------------------------------------------
+ Commands output at the end of the file
+---------------------------------------------------

begin FOOTER

""
"M5"
"M59 (vysavac OFF)"
"G53 Z-5"
"G53 Y65 X-5"
"M51 (ofuk loziska OFF)"
"M57 (chlazeni vretene OFF)"
"M30"
%
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7720
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

6. 1. 2022, 10:24

Mám trošku frmol, tak jsem to nemohl moc prozkoumat, ale z letmého pohledu se obávám, že tento PP neposkytuje na sofistikovanější úpravy výstupního kódu dostatečný aparát, je to spíš jen taková konfigurace než skript (program), který by uměl i něco chytrého s výstupním g-code dělat :( Mrknu ještě později, ale vidím to bledě, leda ještě pořešit nějaký externí post-post-procesor..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
yoda
Příspěvky: 172
Registrován: 30. 12. 2016, 11:44

6. 1. 2022, 10:39

Thomeeque píše: 6. 1. 2022, 10:24
Mám trošku frmol, tak jsem to nemohl moc prozkoumat, ale z letmého pohledu se obávám, že tento PP neposkytuje na sofistikovanější úpravy výstupního kódu dostatečný aparát, je to spíš jen taková konfigurace než skript (program), který by uměl i něco chytrého s výstupním g-code dělat :( Mrknu ještě později, ale vidím to bledě, leda ještě pořešit nějaký externí post-post-procesor..
Sice by to leckomu s Vectric programy ušetřilo mraky místa na disku, ale rozhodně pokud by Ti to mělo sebrat více než 15min se tím nezabývej. ;-) .... Ještě hledám na internetu, zda-li to už někdo jiný neřešil. Sprutcam PP mám hotový a odladěný a tam se u mě odehrává 90% činnosti, takže jsem ok
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7720
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

6. 1. 2022, 12:13

V dnešní době nějaké ušetřené MB asi většinu lidí netrápí, také se to projeví jen u některých programů. Můžeš to zipnout, příp. to vůbec nemusíš ukládat (pokud je to čistě generované bez dalších manuálních úprav). Možná pro někoho se starším systémem z doby, kdy ještě jednotky MB už bylo hodně.

15 minut určitě ne, možná 15 hodin, aby se to chovalo spolehlivě a nenadělalo to více škody než užitku (post-post-procesor, jiná cesta imho není). Příp. zkusit oslovit podporu Vectric.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
dvoracek.a
Příspěvky: 109
Registrován: 4. 12. 2017, 3:07
Bydliště: Libeř
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2022, 2:44

zdar sice opožděne ale přesto hodim svojí zkušenost

aspire umí používat i g3 alespoň na posprocesoru fanuc
ale háček je v tom že ta kružnice/oblouk musí být namalovanej přímo v Aspire , jakmile se načte dxf z exteního programu tak je kružnice rozsekaná na ůsečky a pak je program z G1

jediná cesta jak to převést sobor zpět na kružnice je použít talčítko proložit vektory křivkami ikona je červená vlnovka protnutá črnou čárkou ale tím se zase původní kružnice v dané toleranci zkreslí
cnc routr 125x400 cm + truhlářské stroje
www.facebook.com/truhlarnadvoracek
Mex
Příspěvky: 9407
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

17. 1. 2022, 3:17

dvoracek.a píše: 17. 1. 2022, 2:44 zdar sice opožděne ale přesto hodim svojí zkušenost

aspire umí používat i g3 alespoň na posprocesoru fanuc
ale háček je v tom že ta kružnice/oblouk musí být namalovanej přímo v Aspire , jakmile se načte dxf z exteního programu tak je kružnice rozsekaná na ůsečky a pak je program z G1

jediná cesta jak to převést sobor zpět na kružnice je použít talčítko proložit vektory křivkami ikona je červená vlnovka protnutá črnou čárkou ale tím se zase původní kružnice v dané toleranci zkreslí
Tazateli jde ale o něco jiného.
On v CAMu má skutečnou kružnici, nikoli sekvenci úseček.
CAM ale při exportu G-kódu tu jednu kružnici rozloží na 4 navazující oblouky. A zatím nevíme, jak mu to rozmluvit (zřejmě to ani nejde).

A mimochodem i při importu z dobře udělaného DXF může být v CAMu výsledkem kružnice a ne ty úsečky.
Jde jen o to, jak je ten původní program, ze kterého se exportuje, chytrý nebo hloupý (případně jak je nastavený).
Odpovědět

Zpět na „postprocesory“