Siemens Simodrive 6SC6113-0HA00

Odpovědět
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6372
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

20. 5. 2020, 10:24

mám problém s tímhle modulem, je to měnič vřetene frézky Hermle UWF 1202
Prosím, je tu někdo kdo by mi dokázal pomoci?
poradit, doporučit, servisní dokumentace....
díky předem za info
...
je to řízeno +-10V, na výstupu je vřetenový asynchroňák Siemens asi 6 kW (nemá štítek), na hřídeli je integrován optický enkodér, tj. zpětná vazba zpátky do měniče
závada - po uvolnění signálem 65 se začne rotor motoru nekontrolovatelně velmi prudce o několik stupnů cukat na obě strany za značného hluku
měnič je odpojen od nadřazeného ŘS Heidenhain (svorky 56 a 14, tj. vstup +-10V)
zkratování vstupu nemá vliv
po přivedení externího řídícího napětí na vstup se motor roztočí, ale stále s cukáním viz výše
první co mě napadlo - vakl, jiskření někde v připojení motoru
připojili jsme jiný motor (obyčejný asynchroňák bez enkodéru) zvláštním kabelem přímo na svorky měniče, chová se to stejně
nehlásí to žádný fault (nebo jsem si nevšiml)
měnič jsem rozebral, žádný vakl atd jsem v něm nenašel
odpojil jsem koncové IGBT od budiče, jsou všechny funkční, zkoušeno spínáním 12V 21W žárovky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6329
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

20. 5. 2020, 11:21

není tedy problém v tom enkoderu ? tam je nějaká spojka ?
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6372
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

20. 5. 2020, 11:36

je to přímo na hřídeli
enkodér byl u Heidenhainů na kontrole
vrátili ho jako dobrý s výhradou nestandardního konektoru, protože je to v Siemens motoru a tam není Heidnovský konektor
ale tam by mohl být zakopaný pes, i jsme tam pájeli atd
motor jsme rozebrali kvůli výměně ložisek před oživováním
je to na mašině kterou jsme koupili jako nefunkční, ale problém na který skončila u předchozího majitele byl v systému, ne v pohonech
proměřím kabel od enkodéru a jeho signály na konci kabelu u měniče
nefunkčnost enkodéru mě napadla jako jako první, ale nedošly mi tyhle souvislosti
díky za nakopnutí :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6329
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

22. 5. 2020, 7:06

tak co nějaký progres ?
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6372
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

22. 5. 2020, 9:58

nedostal jsem se k tomu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6372
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

11. 1. 2022, 9:42

tak pokračování
v 06/20 ten modul opravila SPEA, od té doby to chodilo
.....
včera ráno při prvním zapnutí a pokusu o spuštění vřetene Hajdoš nahlásil chyba 05 - měnič motoru vřetene
už druhej den se v tom rejpu
mezi Hajdošem a Simodrive není žádná datová komunikace, je to 30 let starý
jsou tam jen signály 24V enable, ready a pár dalších (teplota, dosažení otáček atd) a řízení rychlosti +- 10V
stavy měniče se zobrazují pomocí kódů na 6 místném 7 segmentovém displeji
vestavěná diagnostika měniče ani v okamžiku kdy H protestuje nehlásí žádnou chybu, alespoň co dokážu rozluštit
pokud měnič odpojím od systému, dám mu 24V enable a řídící napětí, normálně chodí
spojil jsem to zpátky dohromady se systémem, vřeteno jsem normálně roztočil a zastavil povelem ze systému, při druhém pokusu to spadlo
restart
poprvé po restartu vřeteno tak v 1 ze 4 pokusů roztočím, po zastavení a opětovném pokusu o roztočení to vždy spadne
měnič žádnou chybu nehlásí
žádným signálem mezi měničem a vřetenem nelze vyvolat výše zmíněné chybové hlášení "error 05......., lze vyvolat jiné
.......
měnič chybu nehlásí a systém hlásí chybu měniče
nechápu, na základě čeho systém tu chybu vyhlásí a tím se blokne
.....
sorry za dlouhý popis, utřásám si tak myšlenky
Kde bere systém informaci o rychlosti otáčení vřetene kterou zobrazuje na displeji?
na vřeteni enkodér je, to musím probádat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 9381
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 1. 2022, 10:05

Je na těch signálech 24V opravdu 24V? (nebo aspoň víc než 18V)

Co to udělá, když měnič vůbec nepřipojíš, ale jenom nafixluješ. Tedy nějaký signál START z Hajdoše zapojit zase zpět jako READY a Otáčky OK. Pak by ten Hajdoš měl být spokojený a bude si myslet, jak pěkně se vřeteno točí.
Bude spokojený?

Předpokládám, že trapné problémy typu zlomený drát jsi vyloučil jako první.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6372
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

11. 1. 2022, 10:19

Mex píše: 11. 1. 2022, 10:05 Je na těch signálech 24V opravdu 24V? (nebo aspoň víc než 18V)
je tam kolem 26V
Mex píše: 11. 1. 2022, 10:05 Co to udělá, když měnič vůbec nepřipojíš, ale jenom nafixluješ. Tedy nějaký signál START z Hajdoše zapojit zase zpět jako READY a Otáčky OK. Pak by ten Hajdoš měl být spokojený a bude si myslet, jak pěkně se vřeteno točí.
Bude spokojený?
tohle mám v plánu zítra zkusit - nevím odkud bere H info o otáčkách
snímač na vřeteni je
jestli je tam zpětnovazební smyčka,
pak se taky podívat jestli Hajdoš zobrazuje otáčky když budu vřetenem točit "násilím"
nechat systém v chybě a jen dát měniči řídící napětí
Mex píše: 11. 1. 2022, 10:05 Předpokládám, že trapné problémy typu zlomený drát jsi vyloučil jako první.
no to nevyloučíš nikdy, zatím mi nic v ruce nezůstalo, ale Hajdoš má několik desítek vstupů i výstupů, je tam asi 30 relé a stykačů a tak
z toho je jich minimálně 5 s přímou vazbou na měnič, různé bezpečnostní funkce a tak
hledal jsem i v doku od H, zatím mě nic netrklo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6372
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

11. 1. 2022, 10:28

jen tak pro pobavení - před Vánoci a minulý týden jsem řešil stávkujícího Masturna
taky vřeteno
při rozjezdu a brždění občas vypadávalo - tam ale měnič hlásil chybu "podpětí v DC meziobvodu"
nakonec to asi byla jedna ne moc dotažená svorka na přívodním kabelu v hlavním rozvaděči na dílně
už několik dní dobrý
ukázala ji termokamera
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 9381
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 1. 2022, 10:31

A není to tak, že HH zobrazuje to, jak si myslí, že se vřeteno točí?

To by se dalo snadno zjistit, jestli se tedy povede měnič rozjet.
Odpojit těch +-10V mezi HH a měničem, a místo toho měniči poslat třeba 3V z nějaké baterky nebo jiného externího zdroje (nejlépe skutečně baterku nebo něco spolehlivě galvanicky odděleného).

Měnič poctivě nahlásí, že otáčky jsou OK, ale ty budou úplně jiné, než mu tam posílá HH.
No a pak se ukáže, jaký přehled má HH o skutečném chování svých podřízených.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6372
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

11. 1. 2022, 10:48

Mex píše: 11. 1. 2022, 10:31 A není to tak, že HH zobrazuje to, jak si myslí, že se vřeteno točí?
no to mě v téhle diskusi přesně napadlo taky, to musím ověřit
Mex píše: 11. 1. 2022, 10:05 To by se dalo snadno zjistit, jestli se tedy povede měnič rozjet.
Odpojit těch +-10V mezi HH a měničem, a místo toho měniči poslat třeba 3V z nějaké baterky nebo jiného externího zdroje (nejlépe skutečně baterku nebo něco spolehlivě galvanicky odděleného).

Měnič poctivě nahlásí, že otáčky jsou OK, ale ty budou úplně jiné, než mu tam posílá HH.
No a pak se ukáže, jaký přehled má HH o skutečném chování svých podřízených.
na tohle jsem si kdysi ubastlil extra krabičku s baterkami 2x9V a 2x1,5V v serii, poťákem a digi voltmetrem
leze z toho plynulých +-10,8V
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 9381
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 1. 2022, 11:02

Ještě jednodušší řešení: nějaký signál START (který bude mít předpokládám při požadavku na start vřetene těch 26V) připojit přes potenciometr nebo odporový dělič na těch +-10V.
Takže při vypnutém vřetenu tam bude 0V, což je OK.
Při požadavku na zapnutí a s děličem třeba 1:5 tam skočí nějakých 5V a vřeteno se přiměřeně tomu rozjede.
Bude tak zajištěno i správné časování signálů, pokud by na to HH byl cimprlich.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6372
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

12. 1. 2022, 1:26

Mex píše: 11. 1. 2022, 10:31 A není to tak, že HH zobrazuje to, jak si myslí, že se vřeteno točí?
je to tak, displej pouze ukazuje co je nastaveno, tj. své přání
i když se vřeteno točí viz dále , systém ukazuje pouze co je nastaveno a zkorigováno potenciometrem
skutečné otáčky vřetene na zobrazenou hodnotu nemají vliv
Mex píše: 11. 1. 2022, 10:31 To by se dalo snadno zjistit, jestli se tedy povede měnič rozjet.
Odpojit těch +-10V mezi HH a měničem, a místo toho měniči poslat třeba 3V z nějaké baterky nebo jiného externího zdroje (nejlépe skutečně baterku nebo něco spolehlivě galvanicky odděleného).
v okamžiku, kdy systém hlásí chybu blokne systém měnič tím, že nu nedá ENABLE a samo i řídící napětí, měnič i hlásí na svém displeji že enable nemá
pokud měniči dám ENABLE a řídící napětí odjinud, rozjede se bez ohledu na systém
Mex píše: 11. 1. 2022, 10:31 Měnič poctivě nahlásí, že otáčky jsou OK, ale ty budou úplně jiné, než mu tam posílá HH.
No a pak se ukáže, jaký přehled má HH o skutečném chování svých podřízených.
ano, o skutečných otáčkách systém v tomto rezimu přehled nemá
.....
závěr
něco se děje v PLC systému (SW PLC není originál, tenhle stroj má pestrou historii), do PLC ještě nevidím
divný ale je že to dlouho chodilo
vzdávám to, zavolal jsem servis
jdu dělat něco jiného
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“