3D tisk z 2D dat

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Odpovědět
QNX
Příspěvky: 3266
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2022, 4:04

Pořídil jsem si další 3D tiskárnu a s tím další starosti :-) Tentokrát se snažím na LCD 3D tiskárně tisknout 2D a 2,5D objekty. Jako vstupní data mám 2D rastrové obrázky, které vektorizuji a převádím na SVG, následně z 2D SVG udělám 2D DWG, pak z 2D DWG vytáhnu 3D STL, následně 3D STL proženu slicerem, který z něj nařeže 2D obrázky a složí je do souboru pro tiskárnu. To je evidentně dost hloupý řetězec. Mám tedy otázku.
Je nějaký slicer, který by dokázal načítat přímo 2D obrázky (rastry, nebo vektory) a použít je pro osvit ve 2D, nebo pro osvit ve více vrstvách pro 2,5D?
Pokud takový slicer není, je některý z formátů pro DLP/SLA/LCD 3D tiskárny dostatečně popsaný a dobře strukturovaný, aby se s minimem programátorské práce dal udělat nějaký převodník z 2D obrázků do toho souboru? Předpokládám, že ty soubory pro RD tiskárny budou jen zabalené rastrové vrstvy + info o pohybech a osvitu.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20575
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2022, 4:16

casto ty datove soubory byvaji jen zip nebo jine komprimovane soubory kde pak je sada tech obrazku pro jednotlive vrstvy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prcek
Příspěvky: 576
Registrován: 31. 10. 2016, 2:26

12. 1. 2022, 4:41

Inkscape mělo kdysi nějaký plugin, který byl schopen generovat gcode z SVG.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20575
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2022, 4:47

v tomto pripade nejde o g-code ale o sla tiskarnu kde g-code neni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
QNX
Příspěvky: 3266
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2022, 4:57

G-kód tady nepotřebuju. Hledám cestu, jak na LCD displej tiskárny poslat obrázek. Představ si třeba takový tvar, jako je na gumovém razítku, nebo osvit světlocitlivé vrstvy při výrobě plošného spoje. LCD na mé tiskárně má rozlišení 2560x1620 bodů, takže v ideálním případě bych si generoval rastrové obrázky ve stejném rozlišení a ty poslal na tiskárnu. To by byla cesta k tisku s maximální možnou přesností. Jakmile to začnu převádět na vektory, STL a to pak zase řezat na rastry, tak je přesnost v háji a navíc je to hrozně pracné a nesmyslně složité.
Pokud by tohle šlo dělat nějak lépe, tak by ta LCD 3D tiskárna mohla být docela dobře použitelná i pro osvit razítek, tiskových štočků, DPS, sítotiskových šablon atd. atd.
Mex
Příspěvky: 9381
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

12. 1. 2022, 5:14

Kdysi jsem koketoval s myšlenkou osvitu tišťáků s fotoresistem na LCD 3D tiskárně.
Docela dost jsem tehdy o tom nastudoval. Skoro to vypadalo na vznik nějakého slušnějšího řešení.
Ozval se mi nějaký borec, že by zafinancoval nákup potřebného HW, já bych to vyvinul a používali bychom to oba, případně i s potenciálem na další šíření.
Pak z toho ale sešlo, borec se odmlčel a já jsem měl jiné úkoly, takže jsem to neurgoval.

Ten osvit PCB je zřejmě prakticky to samé, co od toho chceš Ty (pokud to správně chápu). V podstatě osvit statických obrázků, ať už získaných jakkoli.
Protože LCD na té tiskárně pracuje maticově, tak se i jako podklady hodí spíš nějaký bitmapový než vektorový formát. Ale samozřejmě vektorový obrázek převést na bitmapový je snadné, naopak už ne.

Tehdy jsem si uložil mimo jiné třeba tyhle odkazy:
https://github.com/Reonarudo/pcb2photon
https://github.com/Photonsters

Já jsem to ale chtěl ve finále dělat jinak, bez využití firmware tiskárny. Řízení toho LCD by bylo nezávislé a zcela v mé režii.
Proto jsem kolem těch výše zmíněných odkazů nijak dál nešel.
QNX
Příspěvky: 3266
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2022, 5:32

Mex: díky, podívám se na to. Něco mám ve vektorech, něco v bitmapách, ale počítám s použitím bitmap. Převod z bitmap na vektory mám teď jako takovou pomůcku při tvorbě 3D STL modelů a tomu bych se rád vyhnul. To na tišťáky by mi asi stačilo. Potřebuju buď to samé, nebo nejdřív osvítit celou plochu, jako podklad pro ty výstupky ze samotného obrázku (když to nebude držet na nějaké podložce jako při výrobě DPS, nebo na sítovině atd.)

Pokusil bych se pro ten účel něco napsat, ale zatím jsem nikde nenašel popis souboru *.photon.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20575
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2022, 6:28

Zkus prejmenovat na tar.gz nebo zip nebo co to je
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“