NOVINKA: Stavebnice frekvenčního měniče
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Myslím, že na to co to umí je to drahé.
Škoda, že neumí vyšší frekvence, jak 50Hz, regulaci poenciometrem a nastavení ramp.
Jinak jako prototyp dobrý.
Škoda, že neumí vyšší frekvence, jak 50Hz, regulaci poenciometrem a nastavení ramp.
Jinak jako prototyp dobrý.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
Tak to by bolo super, neslo by to spravit na vyssi vykon ? Ta 16tka istic to znesie, navyse, väcsina menicov s jednofazovym vstupom a 3faz. vystupom je prave do 1,5kw, a potom ich cena pekne stupa 

Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
Od jaký freqkvence to pracuje ? A kd to asi tak bude volně k prodeji ?
www.tc-pipa.wz.cz
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Taky si myslím, že ten Frecon je vhledem ke svým chudým možnostem dost drahý. To, že neumí víc jak 50 Hz, je podle mě zásadní nedostatek. Rovněž volba pevných frekvencí je chabá. Leda by jich bylo aspoň 32.
Ten Pavkův měnič už vypadá o dost rozumněji. Ovšem podle mě bude pro úspěch rozhodující spolehlivost, a taky momentová charakteristika při nízkých frekvencích kolem 5 Hz. A pro mě jako elektrotechnickou gumu by bylo rozhodující to, jestli to po sestavení bude bez problémů fachčit, nebo to budu muset nějak složitě oživovat.
Ten Pavkův měnič už vypadá o dost rozumněji. Ovšem podle mě bude pro úspěch rozhodující spolehlivost, a taky momentová charakteristika při nízkých frekvencích kolem 5 Hz. A pro mě jako elektrotechnickou gumu by bylo rozhodující to, jestli to po sestavení bude bez problémů fachčit, nebo to budu muset nějak složitě oživovat.
Petr Spáčil
U toho to zapojení není potřeba nic nastavovat, pouze proudové omezení a to je jeden trimr. Na nízkých freknencích motor ztrácí moment, ale to je daň za skalární, jednoduché řízení. Jinak všechny funkce jsou již naprogramované v procesoru. V zapojení je i indikace poruchy ledkou a resetovací tlačítko. Až dám stavebnici dohromady, tak zkusím udělat s tímto obvodem i zapojení pro větší příkony, ale max. 2,5 kW. Zas tolik zkušeností nemám, abych se pusti do něčeho výkoného, raději se budu držet při zemi.
Pavka: Možná blbej dotaz. Dalo by so to použít jako frekvenční měnič k nějakému generátoru? Dejme tomu pro malou větrnou elektrárnu, kde bude 3f (vlastně těch fází tam může být i jiný počet) generátor s permanentními magnety? Napětí i frekvence na výstupu bude silně kolísat, dalo by se to tvoje zapojení použít pro jeho regulaci? Tedy pro zajištění stabilních 50 Hz a stabilního 3f napětí? Samozřejmě ve výkonech, které by byl generátor schopný dodat, při přetížení by to muselo ......... něco udělat
Nebo i pro mnohem stabilnější režim nějakého generátoru připojeného na spalovací motor, tam by ten regulační rozsah nebyl tak moc velkej.

QNX: Ked je sila vetra dostatocna na to aby motor vkuse bezal dostatocne rychlo, da sa pripojit aj bezny motor rovno do siete, a pouzit stykac ktory ho odpoji pod synch. otackami. Asynchronak ktory dosiahne vyssie otacky sa chova ako generator, drzi frekvenciu aj fazu 
Ked su tie vykivy vetra caste a silne, alebo to fuka slabo a len obcas velmi silno, tak iny sposob ako akumulacia do baterii nieje myslim privelmi vhodna. Nuz, NiCd s tekutym elektrolitom a ide sa
(Pouzitelne su aj Pb, NiFe, a cenovo uplne inde bezudrzbove zo specialnym nabijacim obvodom aj litium ytrium polymer).

Ked su tie vykivy vetra caste a silne, alebo to fuka slabo a len obcas velmi silno, tak iny sposob ako akumulacia do baterii nieje myslim privelmi vhodna. Nuz, NiCd s tekutym elektrolitom a ide sa

Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
Omlouvám se za OT
J0hny: potřebuju to pro ostrovní systém, tam by mi ten asynchron nefungoval. Akumulátory nechci. Nebudeme uvažovat VE (tam je to blbej režim), ale pouze ten generátor se spalovacím motorem ..... prostě použít frekvenční měnič jako regulátor. Normální měnič k tomu asi nepřemluvím, ale něco DIY by se snad dalo.
J0hny: potřebuju to pro ostrovní systém, tam by mi ten asynchron nefungoval. Akumulátory nechci. Nebudeme uvažovat VE (tam je to blbej režim), ale pouze ten generátor se spalovacím motorem ..... prostě použít frekvenční měnič jako regulátor. Normální měnič k tomu asi nepřemluvím, ale něco DIY by se snad dalo.