Heidenhain - chladenie stredom vretena

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
Odpovědět
motorovy
Příspěvky: 350
Registrován: 12. 6. 2008, 7:27
Bydliště: Bratislava, Želiezovce, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2022, 5:19

Čaute, nestretol sa niekto u Heidenhainu s tým, že chladenie stredom vretena (voda aj vzduch) funguje pri vretene bez nástroja a akonáhle nahodím akýkoľvek nástroj do vretena, nereaguje? Žiadna chybová hláška, iba jednoducho čerpadlo nepustí.
Bude to nejakou premennou niekde v systéme, keď bez nástroja všetko prejde?

Tabuľka nástrojov nemá špecifikáciu či nástroj môže mať chladenie stredom, alebo nie - aspoň som nič také nenašiel.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 9412
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2022, 5:47

Nemám vnitřní chlazení ale podíval bych se jestli jsou správně seřízený snímače co jsou u těch co hlídají stav upnutí jestli nejsou na hranici .Asi by nebylo špatný taky napsat mašinu a druh vřetena.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
motorovy
Příspěvky: 350
Registrován: 12. 6. 2008, 7:27
Bydliště: Bratislava, Želiezovce, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2022, 5:58

Mašina je z roku 2018, značky DMG MORI, model je DMU monoBLOCK 75, vreteno je HSK-A63.
Heidenhain je TNC 640.

Predpokladám, že ak by tam bola vážnejšia závada tak tieto novšie stroje by dali aspoň nejakú chybovú hlášku a pripisujem to skôr mojej neznalosti stroja a Heidenhainu. Skúsim dohľadať nejaké info o upínacej sile, myslím, že to systém niekde má merané.
Radislav
Příspěvky: 287
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26
Bydliště: Mantov

29. 4. 2022, 8:12

Jedine co me napada je. Jestli nemas zaplej parametr v tabulce nastroju. U urciteho nastroje si totiz muzes volbou parametru PLC %000000 atd. Navolit ze treba chces zablokovani vnitrniho chlazeni atd... Pokud manualne ti to jde a s nastrojem ne tak me napada jedina tahle moznost. Nemas neco zapsane u urciteho nastroje? Treba zrovna ten ktery se snazis pouzit? Nekdo to tam pise kdyz chce mit zablokovane otacky atd... Nebo kdyz je rychlootackove pridavne vretinko a vodou by jsme ho znicili.S upinaci silou nebo cidlama to nejspis mit vliv nebude.
Stosun
Příspěvky: 10
Registrován: 1. 10. 2021, 6:13

30. 4. 2022, 8:32

A maš vůbec díru na unašeči? (Vtažným šroubu)
Naposledy upravil(a) Stosun dne 30. 4. 2022, 9:22, celkem upraveno 1 x.
jergus.balaz
Příspěvky: 1031
Registrován: 24. 6. 2020, 8:41
Kontaktovat uživatele:

30. 4. 2022, 8:46

V bývalej robote sme mali podobný problém na DMU65 Monoblock. V upinaci HSK je taká plastová trubicka, a pokiaľ nebola úplne dotiahnutá, tak nám nespustilo ani vreteno. Najhoršie bolo, že to nepísalo žiadnu chybu.
BalazKovo.sk
motorovy
Příspěvky: 350
Registrován: 12. 6. 2008, 7:27
Bydliště: Bratislava, Želiezovce, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

30. 4. 2022, 10:27

Vyriešené :)

Upínač s trubičkou som mal nahodený, na to som si dal pozor (všetky trubičky tu mám kovové). Dajú sa kúpiť napr. u hoffmana - link_trubička. Kúpil som k tomu aj kľúč, ale za tú cenu sa to oplatí vyrobiť - link_klúč - keby chcel niekto rozmery, pomeriam.

Radislav ma správne nasmeroval, v tabuľke nástrojov je stĺpec PLC, hodnotu pri vytvorení nového nástroja mi dá defaultne %00000000. Mal som naštastie foto obrazovky u predchádzajúceho majiteľa tam mal hodnotu %00000010 (pre istotu všetko vymazali pri odpojení a sťahovaní stroja) a táto hodnota u nástroja zafungovala. Zaujímavé je, že manuál o tomto nepíše (teda aspoň v tom čo mám k dispozícii).

Vďaka! Vylepšili ste mi deň :)
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“