Oprava řízení vřetene

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Edye
Příspěvky: 58
Registrován: 9. 7. 2018, 5:02

5. 5. 2022, 7:28

Potřebuji poradit ohledně zkušeného servisáka na starší mašiny, mám systém Siemens sinumerik 810T a dnes při obrábění se stroj zastavil a vzadu v elektro skříni bliká chyba F 11. Asi jako každý potřebuji problém vyřešit co nejdříve, zakázky nečekají 🤨 díky za všechny rady a kontakty

PS Zlínský, Moravskoslezský, Olomoucký kraj
Miki2t
Příspěvky: 413
Registrován: 22. 9. 2010, 9:02
Bydliště: Levice SR

5. 5. 2022, 9:38

Málo informácií a žiadné fotky. Ta cyba F11 je na vretenovem měniči ? Co píše systém ? jaký stroj to je?. jaký měnič ?
Modros
Příspěvky: 1084
Registrován: 31. 3. 2019, 7:58

5. 5. 2022, 9:50

F11 se na měniči pokud tam je siemens točí kolem přetížení motoru, neni zabrždenej? má to servo na vřetenu? brzda funkční? fakt nula informací
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Edye
Příspěvky: 58
Registrován: 9. 7. 2018, 5:02

6. 5. 2022, 12:53

Díky za další otázky, v těchto věcech nejsem úplně zběhlý. Je to stroj ZPS SPRY40.
Když zapnu stoj je to bez chyby, najedu referáky, vše ok. Poté chci přes příkaz roztočit vřeteno a na desce vyskočí chyba F11. A v tu chvíli přestanou jet i osy. Přidávám foto chyb.
IMG_20220505_112959.jpg
IMG_20220505_113023.jpg
IMG_20220505_114053.jpg
Tady je display po zapnutí, při pokusu roztočit vřeteno se objeví F11.

Vřetenem jde točit rukou, manuálně zapnout brzdu jsem nezkoušel, když se proklikám na panelu k informacím o vřetenu a zkouším točit rukou tak ukazuje polohu 0-360°

Více foto nahodím ráno jak budu u stoje
Miki2t
Příspěvky: 413
Registrován: 22. 9. 2010, 9:02
Bydliště: Levice SR

6. 5. 2022, 7:16

Jeste štítek od toho měniče a najit manuál precist význam chyby F11.
Jinak Google "simodrive f11 fault"
Teda menič se snaží roztočit motor , ale ten se nehýbe.
Vreteno ani necukne ?
Edye
Příspěvky: 58
Registrován: 9. 7. 2018, 5:02

6. 5. 2022, 7:27

Ne, vřeteno se ani nehne.
Jeden štítem viz foto, druhý nejde vyfotit ale je tam značení -
HSA - MODUL 30/40/51A
6SN1135-1BA11-00A0
IMG_20220506_081936.jpg[/attachment Štítek motoru [attachment=1]IMG_20220506_082546.jpg
]
Přílohy
IMG_20220506_082546.jpg
IMG_20220506_081936.jpg
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 20979
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2022, 7:43

Vylovil bych modul vretene a poslal na diagnostiku. Dost mozna to bude prorazeny konec.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Edye
Příspěvky: 58
Registrován: 9. 7. 2018, 5:02

6. 5. 2022, 7:58

Řeším to i se servisákem, měřil jsem napětí na transfotmatoru viz foto a jde na každou svorku 230v, nikdo mi nebyl schopný říct kolik tam má jít ale tento transformátor jsem už jednou měnil a na každé druhé svorce bylo myslím 330v (když to jelo) ale je zajímavé že osy jedou normálně.
Nějaký tip kam poslat? Děkuji
IMG_20220506_083801.jpg
IMG_20220506_083758.jpg
Sancho Panza
Příspěvky: 292
Registrován: 6. 3. 2021, 12:50

6. 5. 2022, 8:16

bych řekl, že ten transformátor je tlumivka.
Edye
Příspěvky: 58
Registrován: 9. 7. 2018, 5:02

6. 5. 2022, 8:30

Ano tlumivka, to bude ten správný název. Hledám vše na internetu a překlady některých výrazů nejsou přesné. Ke to moje první CNC takže se zatím snažím pochytit některé věci okolo řízení a fungování stroje. Mám ho už skoro rok a kromě jedné výměny tlumivky vše jelo.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 6488
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

6. 5. 2022, 10:55

dej sem foto celého rozvaděče
fota štítků modulů pohonů
jedna z fotek co jsi dal jsou asi drivery os - resp. propojek mezi nimi
dej sem el. schema stroje, měl bys ho mít v dokumentaci
pokud ne, sežeň si ho, měl by ho mít výrobce stroje v archivu, bez toho se stejně nehneš, je to hádání z koule
U Simodrive 611 co mám na strojích já je mezi měničem vřetene a motorem stykač
to že se přestanou hýbat osy bude důsledek chyby vřetene, blokne to systém
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Edye
Příspěvky: 58
Registrován: 9. 7. 2018, 5:02

6. 5. 2022, 12:03

Foto rozvaděče v příloze, celé to vyfotit nejde, mám to u stěny.
Na elektrickém schéma pracuju.
IMG_20220506_125333.jpg
IMG_20220506_125324.jpg
IMG_20220506_125320.jpg
IMG_20220506_125310.jpg
IMG_20220506_125257.jpg
IMG_20220506_125235.jpg

Foto štítků modulu zde:
IMG_20220506_125209.jpg
IMG_20220506_125215.jpg
+ tam chybí foto od modulu vřetene, to nejde vyfotit
-HSA - MODUL 30/40/51A
-6SN1135-1BA11-00A0
Edye
Příspěvky: 58
Registrován: 9. 7. 2018, 5:02

9. 5. 2022, 1:12

Všem díky za rady, sehnal jsem nakonec elektrikáře který věděl co a jak. Takže vadný vřetenový modul. Vyměněn za jiný a vše šlape jak má.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“