Frézka TOS F1J2 přestavba na CNC
Dekuji za vysvetleni.robokop píše: ↑30. 5. 2022, 2:29 Kdyz ho nakonfigurujes polohove tak nemusis mit pid ale potom se ti veskere nerovnomernosti v realtime prokopiruji do polohovych prikazu a bude to dorovnavat stepgen v mese a ten to bude delat o neco hur nez ta pidka. Proto se oficialne rozhodli uprednostnovat to reseni s pidkou a ridit stepgen rychlostne. A to dorovnavani odchylek delat sofistikovaneji. Na vyssi urovni.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Tak dnes jsem dodělal pravítka pro osy X, Y a Z s rozlišením 1um, koupil jsem je na alíkovi a musím říct že provedení nic moc. Není na nich jediná plocha ofrézovaná/broušená, jen holý odlitek, smontovat a hurá k zákazníkovi... na druhou stranu co bych za tu cenu v dnešní době chtěl, že ano
každopádně na mou frézku to bude i tak luxus. Přeci jen to není žádná bruska
.
ještě mě čeká zapojit do linuxcnc, to bohužel někdy příště protože se mi zase začíná kupit jiná práce
. sehanl jsem mesy 7i85 a 7i85S tak jednu z nich bych chtěl použít, připojím ji k prázdnému slotu na 5i25 kterou mám v PC. Jak jsem zde už zmínil, chtěl bych krokáče řídit podle pravítek. Z čeho mám ale strach, tak z chování když zaberu šponu plátkovou frézou. Přeci jen ten stroj není extra tuhý, doufám že se pak ty pohony nezblázní
.
když jsem rozebíral frézku tak při té příležitosti jsem i měřil stav vodících ploch, už se nedivím proč to chodilo tak nepřesně. Musel jsem přeškrabávat příložku na ose Z, ostatní plochy osy Z ale naštěstí vypadaly jako nové (asi se v tom už někdo hrabal předemnou a tu příložku dodrbal). osu Y jsem zaškrabaval jen na rychlo protože mě tlačil čas, ale poznal jsem zlepšení. osa X je nejhorší - rozdíl naměřený přes válečky je i 0.08mm takže budu řešit broušení
po zprovoznění pravítek by měl následovat enkodér na vřetenu (začíná mi celkem chybět synchronní závitování), potom nástrojová popřípadě i obrobková sonda a chtěl zkusit i Adaprive-feed from MPG - celkem zajímavá frajeřina

ještě mě čeká zapojit do linuxcnc, to bohužel někdy příště protože se mi zase začíná kupit jiná práce

když jsem rozebíral frézku tak při té příležitosti jsem i měřil stav vodících ploch, už se nedivím proč to chodilo tak nepřesně. Musel jsem přeškrabávat příložku na ose Z, ostatní plochy osy Z ale naštěstí vypadaly jako nové (asi se v tom už někdo hrabal předemnou a tu příložku dodrbal). osu Y jsem zaškrabaval jen na rychlo protože mě tlačil čas, ale poznal jsem zlepšení. osa X je nejhorší - rozdíl naměřený přes válečky je i 0.08mm takže budu řešit broušení
po zprovoznění pravítek by měl následovat enkodér na vřetenu (začíná mi celkem chybět synchronní závitování), potom nástrojová popřípadě i obrobková sonda a chtěl zkusit i Adaprive-feed from MPG - celkem zajímavá frajeřina

Máš to pěkné, jen by mě zajímalo proč je zakladem zrovna ta toska? Dovedu si na prestavbu nebo retrofit predstavit daleko výhodnější stroje než tenhle. Chápu jestli byla zadara, i za cenu šrotu by se našlo něco výhodnějšího. Necetl jsem celé vlakno, možná to tam je vysvětlené
přesně tak
klobouk dolů před tím
jako hračka, cesta která je cílem nebo projekt na naučení skvělý
klobouk dolů před tím
jako hračka, cesta která je cílem nebo projekt na naučení skvělý
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
je to přesně jak píšete. Jako ze začátku se mi to zdálo nadějné, ale když jsem to dal do kupy tak přišlo takové to zklamání, které je u podobných projektů asi běžné když tak pročítám tohle forum
. Kdysi se mi naskytla dobrá koupě poblíž (5000kč stroj) a navíc je ten stroj malý a velikost hrála bohužel taky velkou roli. Takže v podstatě hrály roli tyto 3faktory: Malé, Levné (teda ze začátku se zdálo že to bude levné) litinové CNC. Dnes už bych do toho nešel. Postupem času jsem do toho nalil asi 90tis kč + práce. Na druhou stranu když vezmu v potaz co vše jsem na tom již vyrobil, tak se to zaplatilo.
Momentálně jsem ten projekt F1J2 přejmenoval z "CNC pro zakázkovou výrobu" na "CNC pro studijní účely" a jak píšete - cesta je cíl. Tím že je to koníček tak nepotřebuju aby se mi ty nakoupené věci zaplatily. Chtěl bych se lépe seznámit s linuxcnc protože poptávka po retrofitech a jednoúčelových cnc v mém okolí je veliká. Baví mě to ale nerad bych někomu nakoupil komponenty za stovky tis a pak zjistil že něco nejde, takže je třeba ty slepé uličky prošlápnout na této frézce než být potom za blbce/zloděje u zákazníka

Momentálně jsem ten projekt F1J2 přejmenoval z "CNC pro zakázkovou výrobu" na "CNC pro studijní účely" a jak píšete - cesta je cíl. Tím že je to koníček tak nepotřebuju aby se mi ty nakoupené věci zaplatily. Chtěl bych se lépe seznámit s linuxcnc protože poptávka po retrofitech a jednoúčelových cnc v mém okolí je veliká. Baví mě to ale nerad bych někomu nakoupil komponenty za stovky tis a pak zjistil že něco nejde, takže je třeba ty slepé uličky prošlápnout na této frézce než být potom za blbce/zloděje u zákazníka

Tak dnes jsem namontoval a zapojil enkodér 400P/R na vřeteno. Ze začátku jsem se bál propojení LinuxCNC a enkodéru ale po delším bádání jsem zjistil že to je vlastně pár jednoduchých příkazů v HALu
. Hned jsem testoval synchronní závitování G33.1 a vše funguje jak má. Časem asi budu muset nahradit asynchr. motor 1.5kw který mám na vřetenu, protože pro závitování se zdá být slabý.
K dokonalosti už tomu chybí jen jeden detail: když už mám tu zpětnou vazbu tak bych chtěl aby gmoccapy na displeji ukazovalo aktuální otáčky namísto naprogramovaných. Zkoušel jsem tento kod:
setp scale.0.gain 60
setp lowpass.0.gain 0.01
setp lowpass.0.load false
net spindle-vel-fb-rps hm2_5i25.0.encoder.00.velocity => scale.0.in
net spindle-fb-rpm scale.0.out => abs.0.in
net spindle-fb-rpm-abs abs.0.out => lowpass.0.in
net spindle-fb-rpm-abs-filtered <= lowpass.0.out
net spindle-fb-rpm-abs-filtered => gmoccapy.spindle_feedback_bar
ale linuxcnc si stěžuje na gmoccapy.spindle_feedback_bar. Zkoušel jsem celý ten poslední řádek napsat do custom_postgui.hal jak jsem se dočetl na internetu, pak ho ale linuxcnc ignoroval. Netuší někdo kde by mohla být zrada?
PS: na slibované zapojení pravítek os X, Y, Z se teprve chystám

K dokonalosti už tomu chybí jen jeden detail: když už mám tu zpětnou vazbu tak bych chtěl aby gmoccapy na displeji ukazovalo aktuální otáčky namísto naprogramovaných. Zkoušel jsem tento kod:
setp scale.0.gain 60
setp lowpass.0.gain 0.01
setp lowpass.0.load false
net spindle-vel-fb-rps hm2_5i25.0.encoder.00.velocity => scale.0.in
net spindle-fb-rpm scale.0.out => abs.0.in
net spindle-fb-rpm-abs abs.0.out => lowpass.0.in
net spindle-fb-rpm-abs-filtered <= lowpass.0.out
net spindle-fb-rpm-abs-filtered => gmoccapy.spindle_feedback_bar
ale linuxcnc si stěžuje na gmoccapy.spindle_feedback_bar. Zkoušel jsem celý ten poslední řádek napsat do custom_postgui.hal jak jsem se dočetl na internetu, pak ho ale linuxcnc ignoroval. Netuší někdo kde by mohla být zrada?

PS: na slibované zapojení pravítek os X, Y, Z se teprve chystám

Díky za pomoc, už to funguje. Měl jsem tam dvě chybky. Jednak jak píše robokop, v souboru .ini byl u POSTGUI_HALFILE jiný soubor, než do kterého jsem psal kod. Dále jsem načetl komponenty lowpass, abs, near ale už jsem je zapomněl přiřadit do vlákna. Takové ty začátečnické chybky no
. přikládám .hal a .ini a postgui soubory kdyby to někomu pomohlo v bádání (linuxcnc 2.7.15, gmoccapy 1.5.11, řízení vřetena 0-10V, mesa 5i25+7i76).

- Přílohy
-
- my_LinuxCNC_machine.hal.txt
- (12.03 KiB) Staženo 40 x
-
- my_LinuxCNC_machine.ini.txt
- (3.9 KiB) Staženo 37 x
-
- postgui.hal.txt
- (218 bajtů) Staženo 33 x
No tak palec nahoru.
Tohle se pouziva jen kdyz nemas z vretene zpetnou vazbu. Mrkni na:
http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/examp ... e_at_speed
V 2.8 je v gmoccapy jeste indikátor at speed. Prepinaji se barvy cervena a zelena podle toho jestli otacky odpovidaji pozadovanym. Nevim jestli je to i v 2.7.

Kód: Vybrat vše
sets spindle-at-speed true
http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/examp ... e_at_speed
V 2.8 je v gmoccapy jeste indikátor at speed. Prepinaji se barvy cervena a zelena podle toho jestli otacky odpovidaji pozadovanym. Nevim jestli je to i v 2.7.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Dobrý postřeh, ten řádek tam byl ještě od PNCconf a nějak jsem ho přehlédnul, jak je možné že to fungovalo? je možné že by příkaz který je napsaný níže (net spindle-at-speed <= near.0.out) zrušil platnost (přepsal) tu hodnotu TRUE
Ten indikátor mi funguje, mám to v postgui.hal "net spindle-at-speed => gmoccapy.spindle_at_speed_led"

Ten indikátor mi funguje, mám to v postgui.hal "net spindle-at-speed => gmoccapy.spindle_at_speed_led"