CNC USB controler

odkazy a obchody
Mex
Příspěvky: 9788
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 6. 2022, 2:23

zz912 píše: 11. 6. 2022, 2:05 Jak to myslis?
Sputnik píše: 9. 6. 2022, 7:02
lubbez
Příspěvky: 2393
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 6. 2022, 4:22

Mex píše: 11. 6. 2022, 1:33
zz912 píše: 11. 6. 2022, 6:06 Koukal jsem, ze nebydlis az tak daleko ode me. Pokud bys mel zajem dat LinuxuCNC sanci, tak jsem ochotny pomoci.
Pozor na sankce! ;-)
lubbez píše: 11. 6. 2022, 9:30 ... Trochu jsem s linuxem dělal a není to v žádném případě přívětivý OS. Kromě běžnejch znalostí vyžaduje výbornou znalost angličtiny a samozřejmě i samotnéhp linuxu. Neříkám, že to nejde, ale lidi většinou nechtějí strávit hromadu času učením "zbytečností"...
Sorry jako, Luboši. U ledaskoho bych tomu možná věřil, ale u Tebe určitě ne.
Člověk jako Ty, který sedne a z voleje napíše systém pro řezání závitů na soustruhu, s něčím jako je základní rozběhnutí LinuxCNC rozhodně mít problém nebude. Stejně tak nevěřím tomu, že bys tomu nebyl ochotný dát trochu času/práce.
Myslím, že u Tebe jde jen o mentální blok, který sis z nějakého důvodu nabil do hlavy.
Možná máš pravdu, taky jsem říkal že se C nikdy nenaučím a raději programoval v assembleru. Dokonce mám i jednu desku, že to časem vyzkouším. :D Ovšem naprosto objektivně ten Gravos je stejně nejlepší. Myslím tím množinu těch běžnejch uživatelů s běžnejma strojkama.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21054
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 6. 2022, 4:29

Kdyz clovek nechce nic extra specialniho tak urcite. To ja porad vymyslim nejake nove funkce atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 668
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

11. 6. 2022, 7:21

lubbez píše: 11. 6. 2022, 4:22 ...Ovšem naprosto objektivně ten Gravos je stejně nejlepší. Myslím tím množinu těch běžnejch uživatelů s běžnejma strojkama.
Objektivně, čili specifickou množinu... :lol:
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
lubbez
Příspěvky: 2393
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 6. 2022, 8:27

Myslím tím množinu lidí co chcou používat max 4 osy, řídit otáčky vřetena, nějakej ten referák, nějaké chlazení, používat k tomu docela pěkné ide (Armonte) a mít k dispozici nějaké nastavovací programy. K tomu pevnej a pohyblivej senzor nástrojů. Celá instalace i s nastavením do hodiny a potom hurá lámat frézy. A není to jenom taková nějaká hobby sračka, znám pár firem, kde to mají v profi nasazení. Já sám mám tři interpolátory a zatím jsem poruchu neměl. Akorát teď chci přehodit na jednom strojku krokáče za serva ale nestačí mi 50 kHz step, tak se budu muset sebrat a zajet ke klukům a nechat si flashnout firmware na 100 kHz.
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 757
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2022, 9:18

lubbez píše: 11. 6. 2022, 8:27 . A není to jenom taková nějaká hobby sračka, znám pár firem, kde to mají v profi nasazení. Já sám mám tři interpolátory a zatím jsem poruchu neměl.
Já jednu na Gravosu už skoro 7 let v plném provozu. Mám ho na třech mašinách (soustruhy) - a provoz naprosto bez problémů - pokud pominu situace, že nejslabší článek je obsluha stroje. Jediné problémy co jsem zaznamenal byla občas ztráta konfigurace - ale to bylo způsobené chybami na disku a celkově na počítači. Ty totiž provozuji v extrémně prašném prostředí - jsou to šroty koupené na Aukru, darované, nebo sebrané na šroťáku a já je beru jako spotřební materiál. V tomto smyslu má Gravos výhodu, že ho můžu nacpat do jednoho adresáře bez instalace, takže když mi chcípne comp, obnovím na další vše ze zálohy - stačí ten adresář pouze překopírovat. Navíc když dojde k výšeuvedené chybě, tak stačí načíst záložní soubor a vše opět jede. Prakticky nezním situaci, že bych ten systém nějak sestřelil (a že jsem se o to některými zásahy opravdu snažil !!)

V současné době ho pak budu dávat na další soustruh, a mám rozestavěnou frézku.
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 668
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

12. 6. 2022, 6:59

R - stick píše: 12. 6. 2022, 9:18 V tomto smyslu má Gravos výhodu, že ho můžu nacpat do jednoho adresáře bez instalace, takže když mi chcípne comp, obnovím na další vše ze zálohy - stačí ten adresář pouze překopírovat. Navíc když dojde k výšeuvedené chybě, tak stačí načíst záložní soubor a vše opět jede. Prakticky nezním situaci, že bych ten systém nějak sestřelil (a že jsem se o to některými zásahy opravdu snažil !!)
U linuxCNC je to stejné - prostě zkopíruješ config adresář, úplně stejně ;-)

A kdybych měl nějak srovnat win a linux - já mašinu prostě vypínám vypínačem, jako každý jiný stroj. Nejsem si úplně jistý kolikrát by takové natvrdo vypnutí přežili windows :lol:

Nemluvě o za šest let v podstatě pouze dvou případech, kdy z důvodu zřejmě prachu uprostřed frézování počítač spadl - obrazovka temno, klávesnice mrtvá, nicméně mašina v klidu dofrézovala program jako by se nechumelilo :lol: Holt Linux, no - když spadne systém, nemusí nutně spadnout všechna vlákna :-)

Ale jinak jasně - ono je v podstatě úplně jedno co ty motory řídí - řídí je to, a to je podstatné. A jestli je má řídit 7/24 nebo jen víkendově, je v zásadě úplně jedno. U jednoduchých mašinek v zásadě nic víc řidit nepotřebuješ.
Ale sranda začne v momentě, kdy by sis mašinku rád dovybavil, a třeba nejakýma svýma speciálníma udělátkama, co ti můžou zcela zásadně usnadnit práci. S těmi tyhle jednodušší systémy moc nepočítají...
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Odpovědět

Zpět na „www stranky o stavbe CNC“