EAGLE PCB Rady začátečníkovi

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 4886
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 7. 2022, 9:42

Měl bych další prosbu - lze hromadně vyměnit pouzdra součástek?
Příklad - změna všech odporů SMD na THT.
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
t256
Příspěvky: 2313
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

4. 7. 2022, 11:57

Muzes si bud upravit knihovnu ve ktere je dana soucastka, pak se ti po dotazu na aktualizaci zmeni vsechny, nebo prikazem replace kde si vyberes soucastku pro vymenu, ale pak musis kliknout na kazdy odpor ktery chces menit mysi. Ze by to umelo vymenit vsechny soucastky ve schematu o tom nevim, mozna by sel napsat nejaky script, ale vzhledem k prakticke pouzitelnosti takove funkce si nemyslim ze by to nekdo delal.. V kazdem pripade ti to rozhodi layout desky a jsou tam i jine omezeni.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 7989
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

4. 7. 2022, 12:30

Cosi zvláštního na to má Eagle přímo zabudováno, můžeš tím změnit package celé skupině:

https://community.element14.com/product ... ll-at-once

Zvláštní je to tím, že tomu (v tomto návodu, možná to jinak jde, chtělo by to více prozkoumat) nezadáváš, kterou package má změnit, jenom na jakou, takže asi změní vše, co danou package umožňuje.

zdenek1.png
zdenek2.png
zdenek3.png
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 4886
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 7. 2022, 12:33

t256 píše: 4. 7. 2022, 11:57 Muzes si bud upravit knihovnu ve ktere je dana soucastka, pak se ti po dotazu na aktualizaci zmeni vsechny, nebo prikazem replace kde si vyberes soucastku pro vymenu, ale pak musis kliknout na kazdy odpor ktery chces menit mysi. Ze by to umelo vymenit vsechny soucastky ve schematu o tom nevim, mozna by sel napsat nejaky script, ale vzhledem k prakticke pouzitelnosti takove funkce si nemyslim ze by to nekdo delal.. V kazdem pripade ti to rozhodi layout desky a jsou tam i jine omezeni.
Právě klikání na každou součástku jsem se chtěl vyhnout.
Vyměnit to v knihovně - jo to by šlo.
Tu změnu v knihovně bych pak pro další použití měl asi vrátit zpět.
S tím layoutem je samozřejmě o jiném uspořádání = nový návrh.
S tím počítám.
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 4886
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 7. 2022, 12:35

Tomíku díky zkusím!!
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Mex
Příspěvky: 9882
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 7. 2022, 2:07

Eagle používá jako pracovní formát XML.
Takže textový soubor.
Často je výhodné pro nějaké hromadné akce poeditovat přímo to XML.
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 4886
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

8. 7. 2022, 12:05

Tak se mi to nějak nedaří v aktuální verzi :-(
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 4886
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

8. 7. 2022, 8:43

Narazil jsem na problém při genezi dat pro JLCPCB.
Nahrál jsem soubor z Eagle 7.7.
Plocha desky je větší než limit volné verze, při pokusu vygenerovat CAM data jsem narazil na problém.
Proto jsem se domníval, že nová verze CAM data s takhle velkou deskou nevygeneruje.
Hlásilo mi to toto:
Eagle problem 01.png
Eagle problem 01.png (9.68 KiB) Zobrazeno 548 x
Po dalším kliku to hlásilo toto:
Eagle problem 02.png
Eagle problem 02.png (6.47 KiB) Zobrazeno 548 x
Pri spuštění tohto JOBu se Eagle zasekl a přestal komunikovat
Na netu jsem si dohledal, že to je relikt ze staré verze, že polygon je tvořen spoustou čar.
Proto jsem vzal v potaz doporučení z prvního obrázku:
Eagle problem fix.png
Po provedení tohoto fixu se data vygenerovala bez problémů.
Chtěl jsem se podělit o svou zkušenost.
Možná to někomu pomůže ;-)
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
t256
Příspěvky: 2313
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

8. 7. 2022, 10:25

Kdyz pohledas na nejmenovanem ULOZisti, stahnes i "plnou" posledni verzi 9.6.xxx
Ale na eagle bych se do budoucna moc neupinal. Dle tvrzeni autodesku je tohle posledni klasicka verze kterou vydali. Dal desktopovou aplikaci prestavaji vyvijet. Pokracovani tohoto softu ma byt ciste cloudova zalezitost bez moznosti ukladani na lokalni disk ala fusion. Zatim vsechny co znam od toho davaji ruce pryc a prechazi na jine navrhove systemy. Malokdo zalozi byti ci nebyti sve firmy na tom, ze autodesk kdyz to prestane sypat neukonci vyvoj a podporu eaglu, nevypne servery a oni prijdou o veskerou dokumentaci ke svym vyrobkum.
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 4886
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

8. 7. 2022, 10:35

A tys tu plnou verzi zkoušel?
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
t256
Příspěvky: 2313
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

9. 7. 2022, 12:06

Ja samozrejme ne, nebudem tu sirit warez prece.
Ale kdybych ji chtel ciste teoriticky jen ze studijnich duvodu zkouset, zablokoval bych ve firewallu komunikaci s internetem. Pak bych ocekaval, ze bude vse fungovat, jen pri ukonceni aplikace bude cca 30sec prodleva nez se okno zavre. Pokud by se mi to zdalo prilis otravne, zalozil bych si ucet u autodesku na nejaky anonymni freemail a tipuju ze pak by vse fungovalo normalne. Jen zase hrozi riziko, ze to autodesk v budoucnu zarizne. Nebo taky ne. Do budoucnosti nikdo nevidi. Ale jsou to vse jen uvahy, nikdy jsem to nezkousel.
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 4886
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

9. 7. 2022, 1:55

Tak proč o tom píšeš?
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Uživatelský avatar
Charon
Sponzor fora
Příspěvky: 3320
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

9. 7. 2022, 2:16

Zdenek Valter píše: 9. 7. 2022, 1:55 Tak proč o tom píšeš?
No Zdendo nemůže přece veřejně napsat, ukrad jsem to, používám to k podnikání, stáhněte si to a funguje to skvěle, ne :?: :roll:
Dawe
Příspěvky: 1922
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

30. 7. 2022, 10:18

Zdenek Valter> napsal jsem ted do jineho tematu navod jak na castellated holes (pulkruhove otvory na hrane PCB) ve starsich verzich Eaglu (6.x). Nalinkuju to i sem, at se to da lepe pripadne najit. Snad ti to nevadi.
Castellated Holes.
TOS S28 Zebrak
Holzmann ZS-40HS
Prusa Mk3s+MMU2s
Markforged Mark2
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“