snížení napětí o 3v

Odpovědět
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6559
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

18. 9. 2022, 1:01

Na mé fve používám louhové baterky které by se mohly nabijet až na nějakých 26-27v jenže můj sinusový měnič řve už při 24,5v že je přepětí a vypne se .
Jde mi o řešení jak srazit napětí o cca 3v cca 600w. při poklesu bych to překlenul relátkem .
umořit to na diodách ?
Dík za podněty .
Uživatelský avatar
Charon
Sponzor fora
Příspěvky: 3491
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

18. 9. 2022, 1:32

No je to nejjednodušší, stare velke diody se slušným úbytkem. Jen bacha asi tam tece proud oběma směry
atlan
Příspěvky: 3034
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

18. 9. 2022, 1:39

Odpoj 2 clanky :D
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6559
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

18. 9. 2022, 1:48

atlan píše: 18. 9. 2022, 1:39 Odpoj 2 clanky :D
tím se ale připravím o dost velkou kapacitu . já ty baterky takhle můžu nabít až na nějaých 26,5v a vybít pod 20 .
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6559
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

18. 9. 2022, 1:50

Charon píše: 18. 9. 2022, 1:32 No je to nejjednodušší, stare velke diody se slušným úbytkem. Jen bacha asi tam tece proud oběma směry
měnič mám napojený přímo z baterek - ne přez regulátor takže jen odebírám - nemá funkci nabijení.
asi to tak dopadne s těma diodama .
lubbez
Příspěvky: 2481
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

18. 9. 2022, 3:01

Používal jsem úplně běžně 20A můstek (vynechal jsem střídavé vstupy) tím pádem jsou dvě diody v sérii a ještě je izolovaný chladič. Při 10A odběru na tom můstku bylo cca 2V úbytek.
Mex
Příspěvky: 10019
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 9. 2022, 7:45

Poladit nastavení regulátoru.
A říct mu, že máš Pb baterky a ne LiXX baterky.
To by bylo divné, že by neuměl běhat s Pb baterkama.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6559
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

18. 9. 2022, 7:50

Mex píše: 18. 9. 2022, 7:45 Poladit nastavení regulátoru.
A říct mu, že máš Pb baterky a ne LiXX baterky.
To by bylo divné, že by neuměl běhat s Pb baterkama.
nejde o regulátor
regulátor je plně konfigurovatelný - ty baterky jsou lohové nicd . dají se provozovat od nějakýc 18vdo 26,5 .
Měnič mám napojen přímo na baterky potože regulátor má slabý výstup .
měnič si sám hlídá podpětí a přepětí a s tím nic neudělám . když má 24,5v tak se vypne , to samé pod 20v.

Abych mohl využít celou kapacitu baterek tak do nich musím tlačit alespoň 25,5v jinak je nabiju sotva na polovinu kapacity .
Mex
Příspěvky: 10019
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 9. 2022, 8:14

Tak složitější varianta - najít odpor v měřicím děliči, na kterém sleduje napětí baterek.
Protože to povede přímo na vstup, tak by nemělo být složité ho najít.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6559
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

18. 9. 2022, 8:17

Mex píše: 18. 9. 2022, 8:14 Tak složitější varianta - najít odpor v měřicím děliči, na kterém sleduje napětí baterek.
Protože to povede přímo na vstup, tak by nemělo být složité ho najít.
Nojo , ale to zas nic neřeší - tím že mu posunu napětí nahoru mu zároveň posunu spodní hranici .
Mex
Příspěvky: 10019
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 9. 2022, 8:50

Jak to vidím já (samozřejmě možná úplně blbě).

Pokud je třeba manipulovat s napětím, tak je lepší to dělat na straně měřicího děliče, kde děláš s nějakými 1-5mA. Než na silové straně baterek, kde jde zřejmě o nějaké fest ampéry.

Zřejmě by se dal zapojit i nějaký jednoduchý obvod se 2 děliči, z nich jeden by byl doplněný zenerkou, a jejich výstupy by nahrazovaly původní dělič.
Ale chtělo by to vyzkoušet nebo odsimulovat, a na to teď nemám čas. Tak proto to sem nemaluju.
(zkoušel nebo simuloval bych to jenom v případě, kdy bys řekl "jo, tohle chci")

Co by ale šlo určitě a velmi přesně je udělat tzv. okénkový komparátor, který by v přesně nastaveném okně na výstupu říkal OK, "už je moc" nebo "už je málo". Dvojitý operák LM358 za pětikačku a pár odporů. Má napájení až do 36V, takže by se přímo napájel z těch baterek.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6559
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

18. 9. 2022, 8:59

jo okmchápu že bys to řešil přepínáním na straně vyhodnocování napětí na měniči .
zní to rozumě , ale nechci zatím zasahovat do měniče .
každopádně díky za podněty .
jak bys to řešil ty na silové straně ?
Mex
Příspěvky: 10019
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 9. 2022, 9:16

Tak když potřebuješ ubít nějaké napětí (a nemůžeš ani odebrat nějaký článek), tak asi nezbude, než to protopit na diodách, který pak dokážeš přemostit.
Ten rozdíl 3V už je moc malý, aby stálo zato tam dělat něco jako předřadný DC-DC snižující měnič.

Vzhledem k tomu, jak jseš šikovnej, tak bych si myslel, že by Tvůj případný zásah do měniče nikdo nepoznal (kdybys ho měl posílat na reklamaci a předtím to uvedl do původního stavu).

Než bych spálil velkou část energie zbytečně a ještě měl případně problémy s chlazením, tak za to by mi to odletování jednoho odporu (a na jeho místo přiletování výstupu externího komparátoru) stálo.
Ještě mě dodatečně napadlo, že by se dokonce ani ten původní odpor nemusel odletovat. Jen tam připojit ten výstup komparátoru, který by to přesvědčil silou o své pravdě.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“