Ubuntu obecně

Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2235
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

22. 9. 2022, 3:06

Zdar.
Řekněte mi prosím někdo, kam se ztratily ze současných verzí linuxu soubory jako /etc/inittab (a další, který zrovna teď nepotřebuju). Tlustokniha Linux Dokumentační projekt je mi úplně na .....
Potřebuju změnit level z grafického rozhraní při bootování na konzolu, netuším jak.
Pak mám ještě další dotaz; potřebuju přistoupit přes RD z woken na linux mašinu. Když tam lezu do konzole, OK. Když se snažím vlézt do grafického rozhraní, skončí to hláškou, že se cosi pokazilo. Nenastavujou se tam někde práva pro přístup v grafickém rozhraní?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21225
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2022, 3:13

ten subsystem skriptu prosel nedavno dost zasadni zmenou
ovlada se to mirne jinak
jsou o tom clanky v cestine
podobne bych pristupoval pri hledani toho RD
nepises jaky RD, moznosti je cela rada
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2235
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

22. 9. 2022, 3:36

Já koukám jak puk, tam je všechno jinak. Mírně je slabý slovo. Alespoň že sudo funguje. :mrgreen:
Zkoušel jsem desktop nativní (ubuntu-desktop), ten sice fungoval, ale nainstaloval mi tam nějakej office a bůhví co ještě. Tak jsem zkusil xubuntu-core, ten mi na lokále jede, nemá tolik zbytečnejch věcí, ale z woken se nepřipojí. Jako RD jsem instaloval xrdp.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21225
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2022, 5:35

takze se chces pripojit na desktop na ty windows?
z prvniho prispevku jsem nabyl dojem ze opacne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2235
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

23. 9. 2022, 9:10

robokop píše: 22. 9. 2022, 5:35 takze se chces pripojit na desktop na ty windows?
z prvniho prispevku jsem nabyl dojem ze opacne
Tvůj prvotní dojem byl správný, asi jsem to podruhé zamotal.
Prostě se mi nechce mikrošitu platit licence za pemote desktop, pokud mi ho linux nabídne zadarmo. Na linuxu běží poštovní server, ale je to SLES v.9, ještě s LILO zavaděčem, tam je všechno jinak. A mašina je 15 let starej Dell s SCSI diskama a nějakým starým xeonem a když jsem odhadem spočítal celoroční provoz při zastropované ceně 6,- Kč/kWh, tak jsem celkem snadno přesvědčil majitele firmy, že postavením nového serveru to máme za dva roky zpátky. Novej bude žrát 1/4 toho starýho. Jenže novej linux by potřeboval novej LDP :o
Sancho Panza
Příspěvky: 421
Registrován: 6. 3. 2021, 12:50

23. 9. 2022, 11:32

pafik píše: 23. 9. 2022, 9:10
robokop píše: 22. 9. 2022, 5:35 takze se chces pripojit na desktop na ty windows?
z prvniho prispevku jsem nabyl dojem ze opacne
Tvůj prvotní dojem byl správný, asi jsem to podruhé zamotal.
Prostě se mi nechce mikrošitu platit licence za pemote desktop, pokud mi ho linux nabídne zadarmo. Na linuxu běží poštovní server, ale je to SLES v.9, ještě s LILO zavaděčem, tam je všechno jinak. A mašina je 15 let starej Dell s SCSI diskama a nějakým starým xeonem a když jsem odhadem spočítal celoroční provoz při zastropované ceně 6,- Kč/kWh, tak jsem celkem snadno přesvědčil majitele firmy, že postavením nového serveru to máme za dva roky zpátky. Novej bude žrát 1/4 toho starýho. Jenže novej linux by potřeboval novej LDP :o
nějak jsem nepochopil o čem je řeč - ona jako Remmina (X2go a další) nefunguje?
https://remmina.org/
jinak původní remote desktop (od toho itala - na jménu už si nevzpomenu - nebo X-win32 od starnetu) skončil s přechodem od gnome2 k gnome3 - tj, před odhadem tak 10 ti lety.
Prostě starý rdp je s tím novým nekompatibilní (free verze) - smolík, konečná.
Takže zaplatit, nebo si to sám vyřešit ručně (spousta práce).
Sancho Panza
Příspěvky: 421
Registrován: 6. 3. 2021, 12:50

23. 9. 2022, 11:36

jinak do msts do woken (tj. zvenku na stroj s systémem od ms) nebylo zdarma nikdy - vždy musela být licence (teda kromě tý jedný vyjímky) - takže to s tím starým a novým linuchem nijak nesouvisí.
Prostě si koupíš licenci a pak se můžeš připojovat čím chceš - respektivě čím to jde (je toho spousta).
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2235
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

23. 9. 2022, 12:38

Sancho Panza píše: 23. 9. 2022, 11:36 jinak do msts do woken (tj. zvenku na stroj s systémem od ms) nebylo zdarma nikdy - vždy musela být licence (teda kromě tý jedný vyjímky) - takže to s tím starým a novým linuchem nijak nesouvisí.
Prostě si koupíš licenci a pak se můžeš připojovat čím chceš - respektivě čím to jde (je toho spousta).
Pochopil jsem z tvých dvou příspěvků správně, že remote desktop z woken na linux se musí platit, že to není zadarmo? Ačkoliv linux jako takovej zadarmo je?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21225
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 4:25

prosim jeste jednou a uplne po lopate
co kde ma bezet?
z ceho se kam pripojujes?
a co je klient a co server?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 10045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2022, 5:06

Pro vzdálený grafický přístup z Windows na Linuxový server používám xdrp. A to k velké spokojenosti a samozřejmě zadarmo.
Ty informace o placených produktech v předchozích příspěvcích jsem moc nepochopil.

Samozřejmě se k Linuxu dá přistupovat správným Unixovým/Linuxovým způsobem, tj. přes X window.
Pro MS Windows existuje několik free X window serverů. Ale má to klasický problém protokolu X - velký datový tok.
Kdežto práce protokolem RDP pomocí programu xrdp je datově velmi úsporná.

Jinak ten xrdp funguje tak, že si na tom Linuxu lokálně spustí svou vlastní X window session, a její výstup pak protokolem RDP posílá klientovi na MS Windows.

Ten velký datový tok protokolu X nevadí u dobře napsaných aplikací.
Ale jsou i špatně napsané aplikace, které dokáží jediným připojením prakticky kompletně zahltit i gigabitovou síť.
Bohužel mezi ně patří například i KiCad.
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2235
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

23. 9. 2022, 5:22

Mex to pochopil správně. :)
Takže úplně polopatě; na linux se nainstaluje xdrp (mám) a z windows se přistupuje windowsovou vzdálenou plochou. Je tak?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21225
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 5:56

Mex popisoval obe varianty. Samozrejme jedna je spravne.
Ale nevim ktera to je.

Zkusim z informaci mezi radky dohadat.

Jestli pouzivas xrdp. Tedy linuxoveho klienta pro microsoft remote desktop protocol. Tak se patrne z linuxoveho pocitace chces dostat na windowsi vzdalenou plochu..
Tady mi nesedi posledni veta ze z windows se nekam pristupuje. Nebot se pristupuje na windows.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 10045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2022, 5:57

pafik píše: 23. 9. 2022, 5:22 Takže úplně polopatě; na linux se nainstaluje xdrp (mám) a z windows se přistupuje windowsovou vzdálenou plochou. Je tak?
Přesně tak to používám.
Na Linuxu (celkem nový Debian, takové to ošklivé jméno Bullseye) jede xrdp.
Na W7 pak pustím program pro přístup na vzdálenou plochu (program mstsc.exe).
Funguje to hladce, dokonce i pro práce v CADu (na lokální síti).
Dokonce občas zapomenu, kde zrovna dělám. Jestli lokálně na W7 nebo vzdáleně na Linuxu.
Vše zdarma, vše bez problémů.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21225
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 6:03

Jakoze lze pustit xrdp na linuxu coby rdp server?
Sice mi to prijde trosku nadbytecne ale budiz....
V tom pripade je to tedy opacne.
Mozna by bylo dobre pouzivat nazvoslovi client a server. Hned by bylo jasne co se k cemu pripojuje.

Mex píše: 23. 9. 2022, 5:57
pafik píše: 23. 9. 2022, 5:22 Takže úplně polopatě; na linux se nainstaluje xdrp (mám) a z windows se přistupuje windowsovou vzdálenou plochou. Je tak?
Přesně tak to používám.
Na Linuxu (celkem nový Debian, takové to ošklivé jméno Bullseye) jede xrdp.
Na W7 pak pustím program pro přístup na vzdálenou plochu (program mstsc.exe).
Funguje to hladce, dokonce i pro práce v CADu (na lokální síti).
Dokonce občas zapomenu, kde zrovna dělám. Jestli lokálně na W7 nebo vzdáleně na Linuxu.
Vše zdarma, vše bez problémů.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 10045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2022, 6:05

robokop píše: 23. 9. 2022, 5:56 Mex popisoval obe varianty. Samozrejme jedna je spravne.
Ale nevim ktera to je
Mex popisoval pořád to samé. Jen dvěma možnými protokoly - RDP a X.

Matoucí na tom snad může být to, že u X jsou názvy naopak.
X server se jmenuje to, už čeho sedí člověk. A X client je to, co běží někde na Linuxu zavřeném v serverovně.
Tvůrci X to takhle tehdy pojmenovali, hnáni puristickou logikou, že X u kterého sedí člověk je server, protože poskytuje programu na vzdáleném Unixu svou klávesnici a monitor.

Puristický přístup občas přináší podobně nesmyslné výsledky.

Takže jsem stále psal o situaci, kdy sedím u PC s W7. A nějak přistupuju na server Linux, který zavřený někde v dílně.
Na tom Linuxu si vzdáleně spouštím třeba KiCad, protože nové verze KiCadu už nejedou na W7, a W10 nechci.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“