Ubuntu obecně

Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21214
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 6:07

Mex psal i: Pro MS Windows existuje několik free X window serverů.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 10020
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2022, 6:09

robokop píše: 23. 9. 2022, 6:03 Jakoze lze pustit xrdp na linuxu coby rdp server?
Sice mi to prijde trosku nadbytecne ale budiz....
Proč myslíš nadbytečné?
Já prostě furt sedím u W7. A protože jsem pohodlný, tak se mi nechce vstávat a jít do dílny k Linuxu.
Proto na tom Linuxu běží xrdp a ze své židle u W7 se k němu prostě připojím.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21214
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 6:10

Ta logika nazvoslovi u X vyplyva ne z toho jak to popisujes ale patrne z toho ze X server sedi a ceka s otevrenym socketem na prichozi konekci. Aplikace se k nemu pripoji coby klient a vyzada si sluzbu tedy zobrazeni vlastniho GUI. Z pohledu uzivatele je to dost matouci. Z pohledu konekci je to korektni.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21214
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 6:12

Protoze na linux existuji remote desktopy na bazi opensource reseni ktere nepouzivaji komercni protokoly od MS. Ani netusim do jake miry je ten ms rdp. Otevreny a tudiz korektne implementovany. Osobne preferuju spis nejake open vnc. Prijde mi to ze to k tomu jaksi vic patri. Samozrejme pak treba i teamviewer. Atd...
Mex píše: 23. 9. 2022, 6:09
robokop píše: 23. 9. 2022, 6:03 Jakoze lze pustit xrdp na linuxu coby rdp server?
Sice mi to prijde trosku nadbytecne ale budiz....
Proč myslíš nadbytečné?
Já prostě furt sedím u W7. A protože jsem pohodlný, tak se mi nechce vstávat a jít do dílny k Linuxu.
Proto na tom Linuxu běží xrdp a ze své židle u W7 se k němu prostě připojím.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 10020
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2022, 6:36

robokop píše: 23. 9. 2022, 6:10 Ta logika nazvoslovi u X vyplyva ne z toho jak to popisujes ale patrne z toho ze X server sedi a ceka s otevrenym socketem na prichozi konekci. Aplikace se k nemu pripoji coby klient a vyzada si sluzbu tedy zobrazeni vlastniho GUI. Z pohledu uzivatele je to dost matouci. Z pohledu konekci je to korektni.
Myslím, že to opačné názvosloví souvisí opravdu s tím servováním klávesnice a monitoru. Nikoli s technickou otázkou otevření socketů.
Autoři to tak i popisovali. Tedy spíš obhajovali, když jim ostatní nadávali, že jsou trotli a udělali to naopak.
Výsledkem je, že logika je matoucí.
Ale to nevysvětluje to, kde jsem napsal něco o opačném přístupu (jak jsi psal).
Mex
Příspěvky: 10020
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2022, 6:43

robokop píše: 23. 9. 2022, 6:12 Protoze na linux existuji remote desktopy na bazi opensource reseni ktere nepouzivaji komercni protokoly od MS. Ani netusim do jake miry je ten ms rdp. Otevreny a tudiz korektne implementovany. Osobne preferuju spis nejake open vnc. Prijde mi to ze to k tomu jaksi vic patri. Samozrejme pak treba i teamviewer. Atd...
Tak každý si jistě vybere co se mu líbí.

Za sebe říkám, že práce přes RDP je (podle mě) jiný level než kterékoli VNC.
Navíc snad VNC sdílí nějakou běžící session (pokud se něco nezměnilo, už dlouho jsem to nikde neinstaloval).
Kdežto xrdp si spustí svou vlastní. Což mně osobně vyhovuje mnohem víc. Sdílení nějaké běžící je OK, když chci někomu na jeho Linuxu něco ukázat. Ale ne pro běžnou práci.

A další výhoda je, že na Windows prostě nic nemusím instalovat. Program pro přístup ke vzdálené ploše tam je snad defaultně nainstalovaný a je (podle mě) napsaný dobře. Malý a rychlý.
Vlastní protokol RDP je vymyšlený dobře. Takže datový tok je opravdu příjemně malý, a práce je bez znatelných latencí.

Ale jak jsem psal hned na začátku - každému podle jeho chuti.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21214
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 6:44

v prvnim postu na tet strance jsem te uz citoval
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21214
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 6:45

vnc umi to i to
tedy sdilet aktualni fyzicke rozhrani pripadne zalozit na pozadi novou session ktera nejde prez vga ven a je pouze sitova
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 10020
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2022, 6:51

robokop píše: 23. 9. 2022, 6:44 v prvnim postu na tet strance jsem te uz citoval
Napsal jsi:
Mex psal i: Pro MS Windows existuje několik free X window serverů.

A co je na tom špatně?
Když si chci na svém PC s W7 spustit nějaký program, který poběží na Linuxu v serverovně, tak prostě potřebuji na tom svém PC mít X window server.
Sice zdánlivě (podle použité terminologie) spouštím nějaký server, ale v reálu stále sedím u PC s W7 s klávesnicí a monitorem a spouštím něco na počítači v serverovně, kde monitor ani klávesnice není.
Mex
Příspěvky: 10020
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 9. 2022, 6:52

robokop píše: 23. 9. 2022, 6:45 vnc umi to i to
tedy sdilet aktualni fyzicke rozhrani pripadne zalozit na pozadi novou session ktera nejde prez vga ven a je pouze sitova
Tak pokud si umí udělat svou vlastní session, tak pak je to lepší. To už by bylo i pro mě použitelné.
Díky za info.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21214
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2022, 8:12

spatne na tom neni nic
jen ze jsi to napsal a to bylo prve trosku matouci

me mnohdy prave vyhovuje to paralelni pripojeni na fyzickou session
tj. necham to bezet na masine a kdyz klient zavola ukaze mi presne co dela a co mu to dela a mohu hned pomoct

mam to na pc a kdyz si pozdeji vzpomenu, pripojim se a muzu pokracovat v rozdelane praci odjinud
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Sancho Panza
Příspěvky: 420
Registrován: 6. 3. 2021, 12:50

23. 9. 2022, 8:37

pafik píše: 23. 9. 2022, 9:10
robokop píše: 22. 9. 2022, 5:35 takze se chces pripojit na desktop na ty windows?
z prvniho prispevku jsem nabyl dojem ze opacne
Tvůj prvotní dojem byl správný, asi jsem to podruhé zamotal.
Prostě se mi nechce mikrošitu platit licence za pemote desktop, pokud mi ho linux nabídne zadarmo. Na linuxu běží poštovní server, ale je to SLES v.9, ještě s LILO zavaděčem, tam je všechno jinak. A mašina je 15 let starej Dell s SCSI diskama a nějakým starým xeonem a když jsem odhadem spočítal celoroční provoz při zastropované ceně 6,- Kč/kWh, tak jsem celkem snadno přesvědčil majitele firmy, že postavením nového serveru to máme za dva roky zpátky. Novej bude žrát 1/4 toho starýho. Jenže novej linux by potřeboval novej LDP :o
Jako to nějak nechápu - jako že na linuxu poběží firemní poštovní server s grafikou :shock: (Xkama) a k tomu se bude vzdáleně přihlašovat na ten desktop (ty svoje plochy) na tom linuxovým poštovním serveru tlupa klikošů z svojich woken?
To mi připadá víc než neobvyklý (až skoro automutilace :lol: ). Nic proti tomu - pokud má být cesta cíl - akorát bych si rád užil ty zážitky z toho, až to budeš udržovat v chodu.
A nebo to je jinak :mrgreen: - pak by to chtělo nejdřív jasně a přesně definovat co kde je (co je server a co klient), co tam bude za verze RDP (zejména u těch MSTSC z těch woken) a taky by bylo dobré definovat, jestli to běží všechno na intranetu (tj. na lokálu) a nebo ti klienti na to polezou přes net. Protože to fakt není jedno.
Taky by asi bylo dobrý vědět, jestli to bude tu a tam jeden administrátor a nebo 500 klientů, co je pro ně vrcholem IT otlak a notepad. Protože kupovat nový poštovní server pro jednoho klienta mi připadá divný.
No a na závěr - ta remmina (pokud to někteří netuší) překvapivě zrovna běží na tom freeRDP :lol: .
https://remmina.org/remmina-rdp/
Jinak pokud to má běžet přes net, s víc klientama a kdybys byl úhlavním nepřítelem, tak to xrdp bych ti poradil jako první.
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2233
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

24. 9. 2022, 9:17

Mex, robokop:
teď jste mě úplně zmátli. Moje chápání názvosloví je, že server (od to serve, sloužit) poskytuje připojení k sobě tedy k serveru. Server je jeden, klientů mnoho. Klient běží na PC. Z Mexova vysvětlení jsem pochopil, že u linuxu je to obráceně :) . Pak se do toho vložil robokop a pak už jsem přestal chápat smysl psaných slov :cry:
Takže znova. Server běží na linuxu. Klienti běžej na W10. Remote desktop potřebuju jednak pro sebe kvůli správě serveru (ale tam nepotřebuju grafické rozhraní), a pak pro tři klienty kvůli přístupu na internet (operu) potřebuju grafický rozhraní. A to mi nejede, jede mi jen to moje konzolový. Na server jsem si nainstaloval grafický rozhraní xububtu-core (nativní ubuntu-desktop tam nainstaluje fůru dalších věcí, který nepotřebuju).
Poštovní server má management rozhraní přes HTTP/HTTPS, k němu nikdo přistupovat nebude, jen admin a jen občas. Jinak si žije vlastním životem, a nemyslím si, že by měl nějakej vliv na přístup přes RD. Klienti i linux server jsou v lokální síti. Klienti jsou pokladny a nechci, aby měly přímej přístup na internet. Respektive nechtěl jsem, aby neměli vůbec žádnej přístup na internet, ale prodavači "bez toho nemůžou žít, když přijde zákazník a chce se podívat, co je na skladě, tak mu to musej ukázat na obrázku... ", no prostě šéf nařídil, že jim ho mám udělat a buď jsem mohl odejít, nebo to udělat.
Vysvětlil jsem to, nebo ještě víc zamotal? :)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21214
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2022, 9:35

Pises ze u linuxu je to obracene. Ale neni. Spatne jsi to pochopil. Mex nic takoveho nepsal. Musis cist dusledneji. X windows architektura je trosku zmatecna protoze te grafice se rika x server. Protoze je to server ke kteremu se pripojuji klienti (aplikace) a nechavaji si tam zobrazovat sva okna. Takze kdyz se pripojujes na vzdaleny pc xkama tak tam typicky vlezes terminalem (potud jeste vse pri starem) a pri spusteni gr. Aplikace se ta pripojuje k tvemu pc k x serveru aby ti tam ukazala sve okno) toto je to opacne co myslel mex. Ale to neznamena ze u linuxu je opacne uplne vse jak by mohlo vyplynout z tveho predchoziho prispevku.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2233
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

24. 9. 2022, 10:12

robokop píše: 24. 9. 2022, 9:35 Pises ze u linuxu je to obracene. Ale neni. Spatne jsi to pochopil. Mex nic takoveho nepsal. Musis cist dusledneji. X windows architektura je trosku zmatecna protoze te grafice se rika x server. Protoze je to server ke kteremu se pripojuji klienti (aplikace) a nechavaji si tam zobrazovat sva okna. Takze kdyz se pripojujes na vzdaleny pc xkama tak tam typicky vlezes terminalem (potud jeste vse pri starem) a pri spusteni gr. Aplikace se ta pripojuje k tvemu pc k x serveru aby ti tam ukazala sve okno) toto je to opacne co myslel mex. Ale to neznamena ze u linuxu je opacne uplne vse jak by mohlo vyplynout z tveho predchoziho prispevku.
Myslím, že z mého předchozího příspěvku vyplývá hlavně to, že jsem z toho zajíc :D .
Ale pořád netuším, co nainstalovat na ubuntu server, abych na něm mohl z W10 dálkově spouštět grafický okno s operou.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“