Rybářský simulátor Simfish - Delta ASDA-B2

Odpovědět
Vítězslav
Začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: 2. 11. 2022, 11:24

4. 11. 2022, 9:45

Zdravím, řeším problém s rybářským simulátorem, ve kterém je použit set motoru a driveru Delta ASDA-B2, ve kterém navijí vlasec a vytváří vlastně tah ryby. Problém je, že driver se rozbyl a po opravě je v defaultním nastavení, bohužel žádná záloha neexistuje. Celé to řidí PC na kterém je nainstalovaný simulační SW, který při zapnutí vyhodí hlašku Error - init drive (no reply). Mezi pc a driverem je ještě deska, na které je převodník usb-rs232 + relé na brzdu motoru a nějaká další elektronika. Prosim tedy přítomné znalé, jesli by mě dokázali nějakým zpusobém navést a simulátor zprovoznit. Ještě doplním, že přes konfihgurační SW se na driver dostanu, vidím tabulku s konfigurací, jen se nějak nechytám, co je potřeba upravit, aby proběhla počáteční inicializace a sw se spustil. Ještě takový poznatek, po odpojení usb od počítače SW píše chybu com portu takže se to navzáje nějak vidí.
20221102_090734.jpg
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21361
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2022, 5:27

Nepouziva to nejakou modbus komunikaci?
Nepamatuju si co tohle umi.
Pak by to asi potrebovalo nastavit adresu zarizeni na sbernici
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Charon
Sponzor fora
Příspěvky: 3790
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

4. 11. 2022, 5:30

No ja do dneska netusil, ze neco jako simulátor pro rybare existuje :lol:
lubbez
Příspěvky: 2570
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

4. 11. 2022, 6:45

Tenhle driver umí řízení +- 10V, ale i pulzní step a dir nebo cw/ccw. Řídící systém si nerozumí s driverem, protože bude po opravě buď vyměněný nebo zresetovaný. Máš několik možností kontaktovat výrobce (prodejce) a získat alespoň základní doporučené nastavení, nebo sehnat někoho hodně šikovného se spoustou volného času aby se na to podíval. První varianta je výrazně jednodušší.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21361
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2022, 8:16

Inot drive - no reply evokuje spis vyssi komunikaci nez +-10V nebo step/dir kde zadne reply neexistuje. Proto mluvim o modbusu ktery by to myslim melo umet. A tam jsou urcite nektere veci konfigurovatelne jako treba adresa bez ktere reply nebude. Na to bych se zameril. Step/dir nebo 0-10 tam treba taky je ale verim ze to kvuli funkci meni prave nastaveni vice parametru po te sbernici coz uz po tech dvou zminenych kanalech nelze.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Vítězslav
Začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: 2. 11. 2022, 11:24

5. 11. 2022, 5:48

Děkuji za odpovědi a nasměrování, bohužel podpora od výrobce není žádná, takže každý poznatek je pro mně důležitý. Vzhledem k té hlášce se mi ten modbus zdá logický. Koukal jsem do manuálu a adresa se nastavuje na P3-00. Pak je tam na P3-02 ještě nastaveni komunikačního protokolu, kde je 8 možností nastavení ruzných protokolu zvlašt pro RS232 a RS485, jestli jsem to správně pochopil. Ještě moc nechápu že ta adresa se skládá ze dvou čísel, kdy první je číslo osy, možné nastavit 0-F a a číslo skupiny 0-7. Defaultní nastavení je 7F. Ještě by mě zajimalo jestli neni potřeba v některém nastavení komunikaci přes modbus zapnout ?
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“