definovani talirove frezy ci piloveho kotouce, aneb: uzka hluboka drazka drevo

Odpovědět
filipovo
Příspěvky: 7
Registrován: 29. 12. 2010, 10:20

18. 10. 2022, 7:22

Dobry den. Potrebuji drazku 1,5x16mm do tvrdeho dreva, buk. Freza na to neexistuje. Napadlo mne upnout do vretene maly ( proxxon ) pilovy kotouc a nechat frezku projet material.
Otazka zni: jak nadefinovat frezce tvar "frezy" kdyz jde o pilovy kotouc?
Ucim se DeskProto a tam jsem tuto moznost neobjevil.
p.s. jsem jednodenni zacatecnik.
Diky!

stroj: BXP control
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 8230
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

19. 10. 2022, 8:58

Ahoj,

ve Fusion 360 by se to definovalo jako Slot mill (další možnosti by mohly být slot cutter, slotting cutter atp., viz google).. Takovou možnost imho DeskProto nemá. Takže si budeš muset pomoci svou představivostí (já bych asi zcela přeskočil CAM a nadefinoval si přímo gcode, ta drážka asi nijak extra složitý tvar mít nebude..?).

f360-slot-mill.jpg

DeskProto-cutter.jpg

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
filipovo
Příspěvky: 7
Registrován: 29. 12. 2010, 10:20

28. 10. 2022, 10:19

Diky!
Drazka je rovna a pruchozi skrz cely blok materialu.
Uz jsem u Fusion, zda se mi vlidne intuitivni.
Zdravim,
F
Lukas_2
Příspěvky: 492
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2022, 10:59

Jinak Fusion umí i vytvořit jakýkoli tvar nástroje.
Stačí ve sketch udělat profil a fusion z něj udělá nástroj a uloží normálně do tabulky nástrojů.
Při vytváření nástroje vyberete možnost Custom Tool (nebo něco takového) a vyberete projekt s profilem toho nástroje.
Alespoň myslím že je ten postup takhle. Dlouho jsem to nedělal...
Návod jde v pohodě vygooglovat.

Třeba se tato informace někomu bude hodit :D
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
filipovo
Příspěvky: 7
Registrován: 29. 12. 2010, 10:20

2. 11. 2022, 8:29

Diky! Zrovna jsem chtel plozit dotaz hle: ctu tvou odpoved :-) Kez by takhle fungovalo vse. Moje talirova freza ma totiz zespodu maticku, kterou ma tendenci zavazat o obrobek.... snad to dam. Diky!
filipovo
Příspěvky: 7
Registrován: 29. 12. 2010, 10:20

4. 11. 2022, 10:45

... nechci byt plactivy :-) ale uz den se snazim obrobit nize zobrazeny tvar. Nedari se mi definovat vybery pro zobrazeny nastroj. Tedy u podobneho tvaru se mi to jiz podarilo, ale tady se nedari.
Obvykla hlaska: prazdne drahy nastroje.
Byl by nekdo shopny poradit pomoci jakych nastroju mam vybrat cesty? Kontury? Kapsy? Aditivni ci celo..?
Jinak freza z kotouce freud 1.5mm funguje na drevo skvele.
Diky
F
Přílohy
Snímek obrazovky 2022-11-04 v 11.41.08.png
filipovo
Příspěvky: 7
Registrován: 29. 12. 2010, 10:20

4. 11. 2022, 10:46

... a mam fusion a cnc ploter 2.5d
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 8230
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

4. 11. 2022, 10:53

Tady to dělá 2D contourem, jestli to správně vidím.. https://youtu.be/Ygb12HgIn5k?t=255
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Lukas_2
Příspěvky: 492
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2022, 1:21

filipovo píše: 4. 11. 2022, 10:45 ... nechci byt plactivy :-) ale uz den se snazim obrobit nize zobrazeny tvar. Nedari se mi definovat vybery pro zobrazeny nastroj. Tedy u podobneho tvaru se mi to jiz podarilo, ale tady se nedari.
Obvykla hlaska: prazdne drahy nastroje.
Byl by nekdo shopny poradit pomoci jakych nastroju mam vybrat cesty? Kontury? Kapsy? Aditivni ci celo..?
Jinak freza z kotouce freud 1.5mm funguje na drevo skvele.
Diky
F
2D konturou
Vyber jednu hranu. Když na hranu klikneš 2x, umožní ti to vybrat pouze tu, nebo ty, hrany které chceš obrábět. Kontura jinak automaticky vybere vždy obvodové hrany tak aby to byl uzavřený tvar ... Velká fréza se ti tam nevejde a vyhodí to tenhle error.

A ve výběru hned pod tím jsou extensions, tím prodloužíš vzdálenost vjezdu a výjezdu z materiálu, aby to nechtělo odjíždět když bude nad frézou ještě materiál...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
filipovo
Příspěvky: 7
Registrován: 29. 12. 2010, 10:20

4. 11. 2022, 8:37

Dekuju. Sice mi to zase trvalo asi 1.5h :-) , ale klaplo to. Diky!
filipovo
Příspěvky: 7
Registrován: 29. 12. 2010, 10:20

6. 11. 2022, 9:30

Stavim fotak. Delal jsem to klasicky a ted presel na cnc, tak mam spoustu dotazu. Omlouvam se.
Tenhle profil jsem myslel, ze bude hracka. Jde o prohloubeni s prumerem 16mm. Zadal jsem frezu s kulovou hlavou prumer 16mm a myslel, ze to bude snadna vec. Ale nedari se mi vybrat kapsu s kruhovou vyseci.

Kde delam chybu?

Diky.

A jeste dotaz: neexistuje soft, ktery by dokazal nacist a vytvorit g kod na zaklade mych manuanich pohybu plotrem? Myslim tim, ze bych pomoci souradnic jezdil hlavou tak, jak si predstavuji obrabeni a soft by z toho vytvoril kod a pak uz by jezdil sam. Jde mi casto o proste pohyby. Drazky atp.
Přílohy
Snímek obrazovky 2022-11-06 v 10.19.36.png
Lukas_2
Příspěvky: 492
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2022, 1:52

Vem na to menší frézu.
Strategii zvol parallel, ta je hodně univerzální...
Jediné co nastav, tak plochy které chceš obrábět pomocí funkce touch/avoid.
Tady je návod jak se ta funkce používá
https://help.autodesk.com/view/fusion36 ... F104B20CBF

Když něco nevíš, zkus to nejdřív vygooglovat, je to nejrychlejší způsob jak se k tomu dobereš, a dokumentace k fusionu je bohatá. Vlastně i přímo ve fusionu jsou ikonky ? Co tě odkáží na vysvětlení tě strategie, funkce ...


A druhý dotaz ... Záleží co máš za řídící systém. Mach3 tohle umí, Mach4 asi taky. Ale za mě je mnohem lepší, snazší, efektivnější se naučit CAM ...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
kiko01
Příspěvky: 1394
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2022, 6:49

Lukas_2 píše: 6. 11. 2022, 1:52 Vem na to menší frézu.



A druhý dotaz ... Záleží co máš za řídící systém. Mach3 tohle umí, Mach4 asi taky. Ale za mě je mnohem lepší, snazší, efektivnější se naučit CAM ...
Ono by nebolo odveci keby sa naucil g-kod, a takuto primitivnu vec by spravil hned...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“