Soustružení s Machem nebo UCCNC

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1847
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 2:01

Hezký den,

prosím o radu. Nevím co dělám špatně:(

Mám Mach4Home přes AXBB. Chci vytvořit závit 25x1,5 v délce 22mm. Mám jen universální závitový nůž, ale ten umí od 0,5-3mm stoupání.

Ve Fusion si vyberu oblast na kterém má být závit. Nastavím výchozí stav, tedy hloubku 1mm, rozteč 1,5mm a 5 průchodů. neumím to otočit, aby mi to vjelo z druhé strany, ale pro ten jeden závit se to dá přežít. Vygeneruji Gcode pro Mach4turn. Pustím na mém počítači v kanclu a vše je ok. Nahraji to do kompu dole u stroje a děje se toto:

Mach4turn: najede na nulu a chce potvrdit nástroj. Potvrdím a spustím start. najede na začátek řezné dráhy a jakmile má spustit posuv, tak se zastaví a stojí. Stojí a stojí. Když to holdnu a znovu spustím, tak se to rozjede, ale špatně. Prostě pracovní posuv místo 1,5mm na otáčku při 100 otáčkách obrobku, ale feed mi vyrazí plnou páro, tedy 30m/min. A zase se zastaví.

%
(1001)
N10 G98 G18
N11 G91.1
N12 G21
N13 G50 S6000
N14 G28 U0.
N15 G28 W0.

(THREAD1)
N16 T1919
(ZAVITOVY)
N17 G54
N18 G99
N19 G97 S100 M3
N20 G0 X109. Z0.
N21 G0 Z-135.5
N22 X24.484
N23 G32 Z-155.8 F1.5
N24 G32 X24.884 Z-156. F1.5
N25 G0 X26.884
N26 Z-135.5
N27 X24.084
N28 G32 Z-155.6 F1.5
N29 G32 X24.884 Z-156. F1.5
N30 G0 X26.884
N31 Z-135.5
N32 X23.684
N33 G32 Z-155.4 F1.5
N34 G32 X24.884 Z-156. F1.5
N35 G0 X26.884
N36 Z-135.5
N37 X23.284
N38 G32 Z-155.2 F1.5
N39 G32 X24.884 Z-156. F1.5
N40 G0 X26.884
N41 Z-135.5
N42 X22.884
N43 G32 Z-155. F1.5
N44 G32 X24.884 Z-156. F1.5
N45 G0 X109.
N46 Z0.

N47 G28 U0.
N48 G28 W0.
N49 M30
%



Neumím to pochopit a opravdu nevím co dělám špatně.

prosím o radu.

Děkuji
Lukas_2
Příspěvky: 492
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 4:44

A má / umí AXBB pracovat se zpětnou vazbou ze vřetena ?
Tak se mi zdá že Mach čeká, čeká a čeká na "nulový" impulz z enkodérů, který ovšem nepřichází.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1847
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 5:56

Aj Luky, kdybych já tak věděl, o čem Ty mluvíš... ale díky:)

Vřeteno je běžné servo, stejné jako na ostatních osách. Není to soustruh, ale frézka s možností soustružení. Takže Leadshine ELP 1000E, řízení STEP/DIR.
V Machu4 mám nastaven "soustružnický" mód. Vřeteno je nastaveno jak OB1, tedy step/dir a mám nastaveno 3600 kroků a max 4500ot.
Co se týče řízení "Spindle", tak to je v pohodě. Mohu zapnout v obou směrech, nastavit libovolné otáčky od 0 do 4500ot.

Po spuštění cyklu se mašina pohne. Normálně bez váhání najede až před pracovní posuv a pak čeká. Pakliže to nevypnu, tak asi po 30s se najednou přesune na další řádek. Pokud je to jak říkáš, tak to by mohlo být ono. Prostě nevykoná ten posuv ale pak se přehodí na další řádek. No prostě to nejede. U Machu mi kázali přeinstalovat na nejnovější verzi, ale to se nic neděje. Prostě v simulaci (v machu) to jede, ale s kontrolerem již néééé.

Já měl za to, že kduž je řízení step/dir, tak Mach vše ví a nemusí se doptávat dál enkoderu. Ale to je pro mně španělská vesnice.
Hold vzdávám to a budu asi řezat závity očkem:/
Lukas_2
Příspěvky: 492
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 6:42

Pokud to v Machu v simulátoru funguje, tak to v něm není.

Mach vše neví. Je to jakoby jen interface. Controller to řídí, ne Mach... Třeba AXBB neumí řídit vřeteno přes step dir. Nebo nemáš něco správně zapojeno / nastaveno.

Nevím jak se to běžné zapojuje na soustruzích. Ale čekal bych že nejrozumnější by bylo klasické Close loop servo řízené přes analog, se zpětnou vazbou do controlleru (stejně jako to mám u frézky, controller může pracovat s přetížením vřetena...)

Napiš na AXBB podporu.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21415
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 6:56

pouziva funkci ktera vyzaduje encoder ale nema ho pripojeny
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1847
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 7:28

W Machu4 v konfigurací vřetene je políčko "Enable Step/Dir spindle rigid tapping". To by přece mělo jet ne? K čemu ten další enkodér? Odkud a jak bych ho měl zapojit??

Díky
Lukas_2
Příspěvky: 492
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 7:39

Mrosconi píše: 23. 11. 2022, 7:28 W Machu4 v konfigurací vřetene je políčko "Enable Step/Dir spindle rigid tapping". To by přece mělo jet ne? K čemu ten další enkodér? Odkud a jak bych ho měl zapojit??

Díky
Na config Machu se nedívej.
Controller controller controller. Nastuduj co controller umožňuje a co k tomu potřebuje. Mach vůbec neřeš.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1847
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 8:16

OK, chlapi to není na moje nervy ani hlavu. Tak hold nebudu řezat závity.

Nevím co mám nastudivat. u toho AXBB není nic moc popsáno. Jejích UCCNC nepodporuje soustruh vůbec, tak mi zbývá Mach3/4. Oficiálně mám koupený Mach4home.

Chtěl jsem mít možnost řezat závity, ale pokud to tedy nejdee... Jen nechápu proč to nejde, proč musím mít další enkodér.
Lukas_2
Příspěvky: 492
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 8:35

X krát jsem tu už radil ať se nikdo nesnaží vymýšlet alternativní postupy.
Z alternativních řešení vyjde alternativní mašina...

Takže to zopakuju. Cesta je CSmio IP-S
s rozšířením o ENC modul.
Do kterého paralelně připojíš enkodér z motoru vřetene. Jedny dráty z enkodéru do driveru, další dráty z toho samého enkodéru do ENC modulu. A máš zpětnou vazbu "do machu", a ještě jednoduchý manuál a podporu se kterou jsem osobně vyřešil už dost problémů. No neber to.

Každopádně než nakoupíš hardware a software, měl by sis zjistit jestli je vzájemně kompatibilní a vyhovuje tvým nárokům.

Když děláš kombinovanou mašinu, už z principu bych na controlleru nešetřil...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1847
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2022, 9:21

OK, ale jak ty dráty z enkoderu z driveru dostanu? Na AXBB mohu připojit jeden MPG. to je totéž ne? Já to nebudu řešit. Prostě budu frézovat. Než jsem na to přišel tak jsem si stačil koupit očko:)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21415
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 6:13

Sam sis odpovedel
Tvuj controller soustruh nepodporuje tim padem dost mozna ani to zavitovani

Kazdy solidni servodriver predava vystup encoderu serva dal na svorky tam ho vezmi a spoj s controllerem. Takovym co to umi.
Paklize tve servo neumi ten vystup pouzij takove servo co ho ma.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1847
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 8:42

No dobře, už to možná začínám chápat. Zkusím to schrnout.
Celou tu dobu jsem žil v přesvědčení, že Mach má přesnou informací o tom, kde se daná osa nachází a tak ví, že v případě odchylky od dráhy řekne motoru... "zrychli nebo zpomal", ale to se vlastně neděje. Tedy děje, ale pouze mezi motorem a driverem, ale ne mezi "pohonem" myšleno celkem a řídícím systémem. Tam by musela být pomocná zpětná vazba, aby to ten třeba Mach věděl, že to motor nedával a musel vyrovnávat. Prostě Mach si jede to svoje dokud a předpokládá, že to motor prostě vykoná na 100%. No a pokud fakt pohon selže, tak Mach se o tom dozví pomocí toho alarmu, který zastaví proces. Takže pokud by mach chtěl mít nad tím plnou kontrolu, musí být přímo spojený tím dalším enkodérem. Pak ví, že ikdyž pohon přes veškerou snahu se snažil udržet polohu, nevyšlo mu to a musel zpomalit a sám zkouší upravovat podmínky tak aby třeba další synchronní osa jela ve stejném rytmu.

Chápu to správně? Laicky, polopatě.

Jaký je rozdíl v servopohonu pro osu a pro vřeteno? Jsou tam jiné enkodéry nebo je to jiným nastavením?

Díky za trpělivost. ještě pár let a možná to konečně pochopím:)
Lukas_2
Příspěvky: 492
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 12:07

Ano Mach si jede to svoje a je mu jedno jestli to stroj skutečně vykonává.

Mach předává controlleru informaci o počtu pulzů kolik má jaká osa ujet.
Controller to posílá do driveru.
Driver do motoru.
Motor posílá zpátky do driveru informaci kolik pulzů skutečně ujel.

Pokud se skutečný počet pulzů nerovná s požadovaným v rámci nějaké tolerance, driver sepne alarmový výstup > ten jde do controlleru > controller stroj zastaví a zároveň pošle informaci (estop) do Machu.

To je princip řízení step dir.

Analogové řízení vřetena.
Mach posílá informaci kolik je potřeba otáček do controlleru.
Controller to převede na PWM (0-10V) a pošle analogového vstupu driveru.
Driver do motoru.
Motor posílá zpět informaci o skutečných otáčkách. Pokud se nerovnají požadované otáčky se skutečnými, driver přidá výkon a jde do přetížení. Pokud je přetížení moc velké > alarm.
Alarm jde z driveru do controlleru, z controlleru informace (estop) do machu.

Z tohohle vidíš že Mach ani controller nemá tušení o přesné poloze os, přesných otáček...

A není možné aby Mach závitoval, soustružil závity a jen předpokládal že stroj dělá přesně co chce. Protože to dělat nebude.

Jsou věci jako nájezdy do materiálu, vřeteno na okamžik ztratí hromadu otáček, pak jde do přetížení, a chvíli trvá než dorovná otáčky. Zatímco osa jede pořád stejně protože nečelí prakticky žádnému odporu, narozdíl od vřetena. Tahle malá nuance bohatě stačí ke zlomení závitníku.

Proto mám controller od CSmio. Umožňuje aby zpětná vazba ze vřetena šla až do controlleru. Tím pádem controller v reálném čase sleduje jak se chová vřeteno (jaké jsou skutečné otáčky a kolik jich ztrácí), a v reálném čase to dokáže kompenzovat tím že zpomalí požadovanou osu.

To samé na soustruhu.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21415
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 1:31

Presne tak. Proto jsme te tak ukecavali do linuxcnc kde to funguje. Samozrejme je to logicky vice nastavovani. Protoze muzes prakticky uplne do vseho.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1847
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 4:40

Luky díky.
Robo, Mach má ale taky položku Enkodérů a je tam spousta možností, tak jen bych musel dostat signál z driveru na nějakou další kartu se vstupy abych to dostal do Machů. Mach zavitivaz umí. Nedávno jsem něco o tom četl.
Diky
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“