Soustružení s Machem nebo UCCNC

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21361
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 4:47

A uz umi alespon podle tech encoderu jezdit nebo to porad slouzi jako digitalni odmerovani bez vazby na pohyb?
Jeste do nedavna tomu tak bylo. Mozna uz to vyresili, nevim. Treba linuxcnc tohle ma od pocatku.
Proste existuje spousta faktickych duvodu proc tvrdim to co tvrdim.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Lukas_2
Příspěvky: 489
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 5:16

V Machu to je o controlleru.
CSmio IP-A je pro analogové řízení a má zpětnou vazbu z enkodéru do controlleru.

Vítal systems mají velmi solidně vypadající etherCAT controllery.
etherCAT ostatně vyvíjí i CS-lab a tím že spolupracují s deltou, čekal bych že by jejich controller mohl nějak víc komunikovat s drivery od delty...

Mach nabízí všechno aby dokázal podle něčeho si sám upravovat pozici. Mé znalosti Machu ovšem nejsou tak velké abych mohl říct jestli si to člověk do Mach4 hobby může naprogramovat sám, nebo je toho schopen jen vývojář s dalšími nástroji...

Ovšem viděl jsem video kde někdo prezentoval 5 osou kinematiku implementovanou v Machu3, i s vlastním postprocesorem...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1843
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 5:30

Dobrá tedy. Můj driver má výstup z Enkodérů. Stačí mi tedy dokoupit rozšiřovací deska abych měl dost vstupu a ten jeden enkodér zavést do Machů, aby to mělo tu synchronizaci. Co se tam vše zapojuje? Koukám, že je tam AA, BB, ZZ, OCA, OCB, OCZ a GND. Kolik bude třeba vstupu? Je to nějak komplikované? Mám to zkusit nebo to nezvládnu. Zátěží zapojíme dva drátky😁
Lukas_2
Příspěvky: 489
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 5:43

I kdyby jsi to takhle zapojil tak Mach s tím nebude umět pracovat.
S tím nepochodíš. Potřebuješ controller co umí soustružit závity a je na to vybavený.
...
Jestli nevládneš znalostmi vývojáře a programátora CNC strojů, nemá smysl vymýšlet další alternativní postupy...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1843
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 8:41

Ok
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1843
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

24. 11. 2022, 9:30

Tak jsem doma a koukám do manuálu a podle mně to připojit lze. Nahá ti na tom schématu. Buď MPG kolečko nebo spindle encoder.
AXBB-E_5.png
Milan199
Příspěvky: 2320
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

25. 11. 2022, 3:30

Ten spindle encoder bude patrně pouze na zpětnou vazbu přetížení vřetene, případně na regulaci otáček ve smyčce.

Pokud tam není Z // referenční pulz // z IRCu je to na závitování docela k ničemu. I kdyby tam byl kvalitní čitač, udržíš informaci o poloze jenom v oblasti nižších otáček. Na řezání závitu nožem je to dost problematické a i u toho závitníku // očka // neošetříš všechny stavy.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1843
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2022, 7:14

To v případě stejného zapojení jako na schématu. Ale mohu mít více signálu. Je tam A, B, Z a ještě něco. Když doplním kontrolér o další port, aby bylo více vstupu, tak můžu zapojit vše. Pak otázka co vše se musí použít. Díky
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 8221
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

25. 11. 2022, 7:34

https://www.forum.cncdrive.com/viewtopic.php?f=22&t=3471#p25263 píše:Spindle encoder is not implemented in the AXBB-E for Mach4.
That only works with the UCCNC and Mach3 at the moment.
Snažíš se jet na mrtvém koni, hombre ;)

Případně se jich tam zeptej, jestli se od té doby něco nezměnilo..

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1843
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2022, 8:32

Hmm, tak to vzdávám.

UCCNC zase nepodporuje soustružení. Sice to funguje, ale kdo ví co se stane, když to začnu používat. A aby byla legrace, tak mi nefunguje referování. Prostě mašina přejede přes čidlo, to vyšle impuls, ale homování se nekoná. Jednoduše to přejede. Home i Limit je totéž čidlo, tedy stejný pin. ve funkci limitu funguje správně. Podle CNCdrive když prodali 50tis licencí, musí to fungovat a neřeší to. V machu na stejném stroji to jede. Prostě mně počítače nemají rády. Takže UCCNC nevyužiju a nechce se mi investovat ani čas ani peníze do dalšího řešení. Sami jste řekl, a já s tím souhlasím, že tele jako já nemá zkoušet nic jiného než co alespoň trochu umí nastavit. V mém případě Mach4. To UCCNC je tak jednoduché na natavení, že to musí zvládnout opravdu každý. No ale nehomuje !!!
Lukas_2
Příspěvky: 489
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2022, 9:57

Podobný problém jsem měl taky.
Bylo to v tom že ref. Spínač byl zapojený v rozšiřovacím modulu CSmio a nefungovalo to.

Zjistil jsem že referenční spínače a signály sondy musí být zapojeny do svorek základní desky...

Můžeš zkusit hledat něco takového.

(A nebo UCCNC neumí pracovat s jedním snímačem zapojeným jako referenční i koncový...)
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Lukas_2
Příspěvky: 489
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2022, 10:03

A abych ještě víc poflexil s CSmio, tak v poslední verzi umožňuje, přes ten paralelně zapojený enkodér, sám řídit orientaci vřetene.
Takže když chceš kombinovanou mašinu, můžeš upnout nůž přímo do vřetene a soustružit pomocí rotační osy.

S troškou umu z toho jde udělat klasické milling/turning center :D
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1843
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2022, 10:34

Lukas_2 píše: 25. 11. 2022, 9:57 Podobný problém jsem měl taky.
Bylo to v tom že ref. Spínač byl zapojený v rozšiřovacím modulu CSmio a nefungovalo to.

Zjistil jsem že referenční spínače a signály sondy musí být zapojeny do svorek základní desky...

Můžeš zkusit hledat něco takového.

(A nebo UCCNC neumí pracovat s jedním snímačem zapojeným jako referenční i koncový...)
Může mít jediný snímač a ten je připojený do jediného správného místa. Mám to potvrzeno od CNCdrive. Aby byla sranda, tak to fungovalo. Prostě to musí bát něco s programem. Mám výchozí nastavení, přeinstalováno. Kontrolka Home se rozsvítí, ale mašina si jede dál. Na limit reaguje. Stejný pin.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21361
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2022, 10:36

taky mam pocit ze to bude nejakej bug ale kdyz ti nabidnu reseni nebude se ti libit.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1843
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2022, 11:08

robokop píše: 25. 11. 2022, 10:36 taky mam pocit ze to bude nejakej bug ale kdyz ti nabidnu reseni nebude se ti libit.
Já bych se toho Linuxu nebránil, kdyby to bylo stejné jako s machem nebo tím UCCNC. Ale to to tady čtu, tak mně od toho jedině odrazuje a opravdu jsem na tuto věci nemehlo.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“