Řízení krokových motorů

Odpovědět
lubbez
Příspěvky: 2570
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

23. 6. 2022, 8:30

Poměrně často jsou tady na foru diskuze o krokáčích a jejich řízení. Protože mi motorů prošlo rukama docela hodně (desítky kusů), driverů taktéž a tak jsem se před nějakým časem rozhodnul udělat si tester, abych mohl vyselektovat ty opravdu nepovedené. Sice krokáče jako takové prakticky opouštím a nahrazuji closed loop motory, ale NEMA 16 a NEMA 17 zatím náhradu nemá.

Na arduinu jsem si udělal nějaké řízení a vcelku to fungovalo. Pochopitelně jsem naprogramoval jenom tu část, kterou jsem potřeboval. Zbytek že dodělám časem :lol: a překvapivě nedodělal.

Na jaře letošního roku jsem tady u mě diskutoval s pánem, který popisoval krabičku (samozřejmě z číny) která takové řízení umí. Snad to měl používat nějaký servisák ?? Se svou znalostí angličtiny a hledáním na netu mi to chvíli trvalo, ale tady je výsledek.
rizeni_motoru.jpg
Tahle hračka umí generovat počet a rychlost pulzů, umí rampu a samozřejmě má i výstup pro řízení směru. Lze jí tedy naprogramovat že třeba 100x přejedu s nějakou osou stroje sem a tam a postupně zvyšovat rychlost. Tedy otestovat mechaniku až na dřeň. K tomu jako dobávku dali ještě tenhle driver, kterej by prý neměl být špatnej.
driver_motoru.jpg
Protože umí proud 1A-5A půjdou zapojit prakticky všechny typy motorů. Řízení má max 85 kHz a driver max 200 kHz a tak se s tím dají protáhnout "perka" i servomotorům (samozřejmě s pulzním řízením).

Protože mi to pošťák přivezl včera odpoledne a já dnes odjíždím, budou další informace až příští týden.

edit. Jmenuje se to HF020, dá se sehnat i pdf manuál a cenovka cca 1000Kč
QNX
Příspěvky: 3701
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2022, 9:10

lubbez: Máš k tomu ten manuál? Rád bych se podíval, co to dokáže.
Milan199
Příspěvky: 2320
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

25. 6. 2022, 6:59

QNX píše: 24. 6. 2022, 9:10 lubbez: Máš k tomu ten manuál? Rád bych se podíval, co to dokáže.
Mrkni sem - dole na stránce je "manuál"
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 1915%21sea


Vypadá to zajímavě !
QNX
Příspěvky: 3701
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2022, 8:31

Takže to nemá žádnou paměť programu, dokáže to provádět jen jeden pohyb určený parametry P a F? Pomocí RS485 tomu jdou posílat příkazy v podobě těch P a F parametrů, takže ve spojení s nějakým nadřazeným systémem by to mohlo dělat i nějaké složitější pohyby?
Milan199
Příspěvky: 2320
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

25. 6. 2022, 9:00

Mám hodně podobnou potvoru na řízení vibráku // krabička je identická // .
Důležité je, že si to pamatuje i po vypnutí poslední zadání.

Tohle vypadá na docela rozumnou krabičku na řízení třeba pohybu brusky.
Pro nějaké interpolace určitě ne.
Uživatelský avatar
zelez
Příspěvky: 102
Registrován: 1. 11. 2012, 8:12
Bydliště: Praha

11. 7. 2022, 7:14

Saupe DMT 160x280 & bf20 & 3d PMi2 & SAFAG 118
Uživatelský avatar
zelez
Příspěvky: 102
Registrován: 1. 11. 2012, 8:12
Bydliště: Praha

12. 7. 2022, 11:53

Krátké video s příklady použití:

https://www.youtube.com/watch?v=FC8nn1R3bIc
Saupe DMT 160x280 & bf20 & 3d PMi2 & SAFAG 118
butan
Příspěvky: 32
Registrován: 27. 7. 2018, 12:29

4. 11. 2022, 9:29

Lubbezi,
koupil jsem si tu jednotku také, z alího, ale není v ní osazený budič 485a A-D převodník. Můžeš mi napsat jaký A-D převodník tam máš osazený? Tedy jestli ho máš osazený. Předoukládám že se pak otáčky dají řídit potenciometrem někde na mém panelu.
Jako budič tam dám SN75176
a jsem zvědav zda to ten FW co tam mám dokáže použít.
Dík, Lubor
butan
Příspěvky: 32
Registrován: 27. 7. 2018, 12:29

7. 11. 2022, 2:59

Tak už to asi nepotřebuji, na té analogové pozici je jen dvojitý operák, a jeho typ, LM358D je přímo na potisku DPS.
Lubor
Teď jen jestli tam nemá nějaký ošizený FW který to vůbec nečte...
Naposledy upravil(a) butan dne 25. 11. 2022, 11:32, celkem upraveno 1 x.
lubbez
Příspěvky: 2570
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

7. 11. 2022, 5:53

Tak já výstup 485 nemám vůbec zapojenej, ovšem kolega co mi to doporučil 485 měl. Bohužel už tam nedělá a tak nemůže zkouknout přesný typ. Já to hledal a kupoval pouze podle obrázku a k úplně jiným účelům. Mám to na nastavování jednotlivých CNC mašinek.
butan
Příspěvky: 32
Registrován: 27. 7. 2018, 12:29

25. 11. 2022, 7:27

Tak jsem se s tím HF020 nějak naučil zacházet, doosadil čip pro 485 ale nikde nemohu najít popis modbus protokolu. Místy jen reklamní slinty že to jde propojit s PLC.
Nemáte někdo ten popis komunikace k dispozici?
Lubor
lubbez
Příspěvky: 2570
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

25. 11. 2022, 7:55

Taky jsem hladal, ale nenašel. I když mé hledání nebylo až tak důsledné. Primárně to mám na testování jednotlivých os mašinek a hledání jejich limitů.
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“