Hoblovací hřídel uložená upínacím pouzdrem bez lícování

krytí posuvových šroubů a jiné věci spojene s tématem
Odpovědět
Marek Zelenka

13. 3. 2023, 9:41

Ahoj všem,

budu muset navrhnout novou hoblovací hlavu na 100 let starou hoblovku, a nechat si ji vyrobit v zahraničí na zakázku. Zajímá mě, jestli se můžu vyhnout všem konstrukčním obtížnostem lícování, které vyžaduje velké znalosti a odbornost, a použít systém upínacího pouzdra, které mi sevře ložisko s kuželovým vnitřní otvorem na nestupňovanou hřídel v jakémkoliv místě.

Říkám si, že tímto způsobem bych mohl vše dobře při montáži závěrečně správně uložit a vyrovnat, než se hřídel finálně uzamkne k ložisku v domku. U stupňované hřídele se bojím toho, že se do ložiskového domku nalisují ložiska, domky s ložisky se budou muset nalisovat na hřídel (což docela pakárna), kde se opřou o opěrné usazení, celé se to zkompletuje do 50 kg monstra, a nakonec se to v domcích upevní do původních otvorů základny stroje. A když to nebude pasovat naprosto přesně, tak tam vytvořím celou řadu takových problémů, ze kterých mi je špatně už jen při pomyšlení :-)

Chápu, že z pohledu klasického poctivého konstruktéra je takové řešení možná nedůstojné, ale já se budu snažit napasovat hřídel vyrobenou s mikronovou přesností na 100 let starou neznámou přesnost (předpokládám spíš nepřesnost), ať už kruhovitosti otvorů v domcích, jejich rovnoběžnosti se základnou, rovinnosti základny, souosost mezi domky atd. Předpokládám u takového stroje spíš nepřesnost tehdejší doby, kterou bude potřeba kompenzovat.

A chtěl bych použít dvouřadá soudečková ložiska, které mi případnou nesouosost mezi domky dovyrovnají. Systém takového upnutí pouzdrem rozevřením ve vnitřním kroužku ložiska je k vidění zde:

https://youtu.be/pWhSAr3Ii1A?t=293
(v čase 4:53)

Zajímal by mě názor na takové technické řešení a případné problémy či nedostatky, které u toho zatím nevidím nebo si neuvědomuji.

Díky.
r4cv

13. 3. 2023, 2:26

Ja by som sa zamyslel nad niekoľkými otázkami a potom bude možné zvoliť riešenie.

zmerať rám - základňu. rozmery, rovinnosť a pod. aspoň s nejakým presnejším pravítkom a posuvkou. ak nie je k dispozícii, tak aspoň metrom
v každom systéme (aj uloženie hridele v ložiskách je systém) treba počítať s nepresnosťou pri výrobe a tepelnou rozťažnosťou. Ďalšia vec je možná deformácia rámu napr. od zaťaženia. z toho treba určiť správny typ uloženia. pre vyššie spomenuté podmienky napr. naklápacie ložiská.
podľa pracovných otáčok a prostredia zvoliť mazanie a tesnenie.

lisovanie domčekov je jednoduchá vec, nič jednoduchšie zatiaľ nevymysleli. treba to ale robiť s rozumom.
kužeľové púzdro do ložiska nie je celkom bežná vec a určite neslúži na axiálne zaistenie hriadele pri práci. na to odporúčam na jednej strane (ideálne pri remenici) odstupňovanú hriadeľ, ložisko (ja by som dal 2-radové naklápacie) oprieť o čelo a pritiahnuť kombináciou KM+MB
druhá strana hladká hriadeľ, ložisko suvné bez vôle a nechať možnosť pohybu pár mm na kompenzáciu rozťažnosti a nepresnosti.

vyššie uvedené platí za predpokladu, že pôvodný konštruktér to posral a po 100 rokoch to treba prerobiť.
inak je možné dodržať maximum z pôvodnej konštrukcie, rozmerov a všetkého ostatného.

P.S. foto napovie. a tiež nejaké rozmery a otáčky.
Mylan

13. 3. 2023, 9:01

Staré overené veci by som nemenil. Ložisko s kužeľovým púzdrom sa pri montáži posúva po púzdre a je dosť pakáreň dostať ho na správnu pozíciu. Ak netrafíš, tak je problém to rozobrať. Také ložiska mením na na veľkých práčkach (150 kg prádla) a som z toho furt hapy😁
SV18R,FA3AH,V23a,Plazma Berlan40,MIG ETP208,2H125,brúska z F1,Bomar160.120
Marek Zelenka

14. 3. 2023, 9:13

Právě si neumím vůbec představit, že by lisování domku na půlmetrovou volnou hřídel byla jedna z nejjednodušších věcí. Jen to sundat byla asi jedna z nejpekelnějších věcí, kterou jsem kdy v dílně absolvoval. Na to musí být nějaké přípravky a spec. nářadí, minimálně lis s dosahem tak 80 cm na to nasazení. Jen povolit matku mi zabralo desítky hodin práce, a to jsem to mohl upnout do svěráku, protože původní hřídel šlo odstrojit a zbyla mi čtvercová základna. U moderní hřídele by to upnout vůbec nešlo a tu hřídel by vůbec pro povolování té matky nešlo zajistit.

Ložisko s kuželovým vnitřním kroužkem se běžně používá pro tento upínací systém, který dodává přímo SKF pro takové aplikace. Na povolení stačí jen ťuknout do zajišťovací matky na pouzdru a ložisko se z konusu uvolní. Při velikosti ložiska, jaké na tom je (6308), je v axiálním směru podle specifikace zajišťované upnutí přes 3000 N. U dvou ložisek je to tedy 6000 N pro zajištění hřídele v axiálním směru. Ale u hoblování se v tomto směru taková síla vůbec nevyvíjí.

Zkusím něco nafotit.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní mechanika“