budu muset navrhnout novou hoblovací hlavu na 100 let starou hoblovku, a nechat si ji vyrobit v zahraničí na zakázku. Zajímá mě, jestli se můžu vyhnout všem konstrukčním obtížnostem lícování, které vyžaduje velké znalosti a odbornost, a použít systém upínacího pouzdra, které mi sevře ložisko s kuželovým vnitřní otvorem na nestupňovanou hřídel v jakémkoliv místě.
Říkám si, že tímto způsobem bych mohl vše dobře při montáži závěrečně správně uložit a vyrovnat, než se hřídel finálně uzamkne k ložisku v domku. U stupňované hřídele se bojím toho, že se do ložiskového domku nalisují ložiska, domky s ložisky se budou muset nalisovat na hřídel (což docela pakárna), kde se opřou o opěrné usazení, celé se to zkompletuje do 50 kg monstra, a nakonec se to v domcích upevní do původních otvorů základny stroje. A když to nebude pasovat naprosto přesně, tak tam vytvořím celou řadu takových problémů, ze kterých mi je špatně už jen při pomyšlení

Chápu, že z pohledu klasického poctivého konstruktéra je takové řešení možná nedůstojné, ale já se budu snažit napasovat hřídel vyrobenou s mikronovou přesností na 100 let starou neznámou přesnost (předpokládám spíš nepřesnost), ať už kruhovitosti otvorů v domcích, jejich rovnoběžnosti se základnou, rovinnosti základny, souosost mezi domky atd. Předpokládám u takového stroje spíš nepřesnost tehdejší doby, kterou bude potřeba kompenzovat.
A chtěl bych použít dvouřadá soudečková ložiska, které mi případnou nesouosost mezi domky dovyrovnají. Systém takového upnutí pouzdrem rozevřením ve vnitřním kroužku ložiska je k vidění zde:
https://youtu.be/pWhSAr3Ii1A?t=293
(v čase 4:53)
Zajímal by mě názor na takové technické řešení a případné problémy či nedostatky, které u toho zatím nevidím nebo si neuvědomuji.
Díky.