http://cncshop.cz/rps608-prumyslovy-spi ... j-60v-400w
Mám v mašině uvedený napájecí zdroj RPS608 průmyslový spínaný zdroj 60V 400W od Leadshine. Zjistil jsem možný problém, kdy mi zdroj náhle vypadne a za chvíli zase naběhne. Nicméně tu závadu zatím nemohu nasimulovat. Používá někdo tento zdroj a stalo se mu něco podobného?
Leadshine RPS608 průmyslový spínaný zdroj 60V 400W problém?
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Běží už 5 let bez jakéhokoliv problému.
No každopádně pokud se to bude opakovat, tak to bude na výměnu - protože do takové hloubky mé znalosti nesahají, abych se v tom mohl vrtat, nebo to dokonce spravit.
Nezaškodilo by podívat se osciloskopem na výstupní napětí, které z toho leze. Naprázdno a pak pod zátěží.
Pokud tam jsou vyschlé kondenzátory (celkem běžná a typická závada), tak bude dost zvlněné a budou na něm špičky od spínání.
A ty by možná mohly způsobovat to, že občas na ně zareaguje přepěťová ochrana a zdroj na chvíli vypne (podotýkám, že tento konkrétní zdroj neznám).
Aby někdy ten zdroj sebou nevzal i něco dalšího.
Pokud tam jsou vyschlé kondenzátory (celkem běžná a typická závada), tak bude dost zvlněné a budou na něm špičky od spínání.
A ty by možná mohly způsobovat to, že občas na ně zareaguje přepěťová ochrana a zdroj na chvíli vypne (podotýkám, že tento konkrétní zdroj neznám).
Aby někdy ten zdroj sebou nevzal i něco dalšího.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Mex: díky za nakopnutí.
Chová se to přesně jak popisuješ Pod zátěží se to na chvíli vypne a pak sepne. No a jelikož jednak nemám osciloskop ale hlavně - potřebné znalosti tak to bude na výměnu. Nicméně tento zdroj by možná stálo za to opravit. Byl by jsi se toho ochotný ujmout?
p.s.: JDU OBJEDNAT NOVÝ.
Chová se to přesně jak popisuješ Pod zátěží se to na chvíli vypne a pak sepne. No a jelikož jednak nemám osciloskop ale hlavně - potřebné znalosti tak to bude na výměnu. Nicméně tento zdroj by možná stálo za to opravit. Byl by jsi se toho ochotný ujmout?
p.s.: JDU OBJEDNAT NOVÝ.
Dej ta vinuty tafo a mas to i pro vnoucata
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
NO, tak jsem příčinu odhalil. Že o tom píšu až nyní je dáno tím, že jsem předchozí dobu raději chodil kanálama .....
Na skutečnou příčinu přišel můj zaměstnanec, který mi natočil jiskření v rozvaděči. A bylo jasno. Já tam mám hlavní přívod 220V na svorkovnici, ze které mám pak vytažené napájení pro jednotlivé zdroje. No a na té svorkovnici jsem neměl dotažený šroubek, což způsobovalo studený spoj a jiskření. Tím šly do zdroje nárazové špičky, a jelikož ten zdroj má hafo jištění a ochran, tak krátkodobě vypínal. A protože zdroj napájel drivery krokových motorů, tak byla příčina zasekávání mašiny rázem jasná.
Stačilo jen mírně dotáhnout šroubek - a problém byl vyřešen .... Nový zdroj jsem tedy kupoval naprosto zbytečně ...
Na skutečnou příčinu přišel můj zaměstnanec, který mi natočil jiskření v rozvaděči. A bylo jasno. Já tam mám hlavní přívod 220V na svorkovnici, ze které mám pak vytažené napájení pro jednotlivé zdroje. No a na té svorkovnici jsem neměl dotažený šroubek, což způsobovalo studený spoj a jiskření. Tím šly do zdroje nárazové špičky, a jelikož ten zdroj má hafo jištění a ochran, tak krátkodobě vypínal. A protože zdroj napájel drivery krokových motorů, tak byla příčina zasekávání mašiny rázem jasná.
Stačilo jen mírně dotáhnout šroubek - a problém byl vyřešen .... Nový zdroj jsem tedy kupoval naprosto zbytečně ...