https://en.wiktionary.org/wiki/sukinsyn
Moderátor: sysel
Díky za odpověď a za informace.lubbez píše: ↑23. 1. 2023, 9:58 to Mex: Dělal jsem léta ve fabrice, kde se pokovovalo všechno možné, šéf chemické laborky byl můj kamarád a sám jsem se o chemii taky zajímal. Protože jsem tehdá dost ulítával na vf, tedy tak do 150MHz, musel jsem motat cívky a tam začalo to stříbro. Na cívce to byla pohoda, vyleštil jsem drát, namotal nahrubo doladil mechanicky a nalakoval. Pokus na plošňák vcelku dobrý, ale tehdá jsem neměl až takové nároky.
Teď je to jiné, cca před rokem jsem si koupil tutéž lázeň co ty a měl s ní podobné zkušenosti. Samotné pájení na čerstvém pokovení bylo horší než na čistou měď a bylo tam kromě jiného i pár SMD součástek. Protože jich bylo jen pár (smd prakticky nepoužívám, tedy pokud to jde), tak jednotlivé pájecí plošky máznu pastou ručně.
Pastu ale mám svou. Starý olovnatý cínový prach rozmíchaný v kalafuně a toluenu. Naťukám to špičatou špejlí, počkám pět minut a přilepím součástky. Fakt to perfektně drží. Za hoďku na to dejchnu teplou pistolí a hotovo.
A i mě se po aplikaci tepla stříbro zabarvilo. Večer, když jsem šel z dílny, potkal jsem u baráku souseda, který má velkou firmu na dodávky chemických ingrediencí. Z asi hodinové diskuze vyplynulo, že z EU přišel několika stránkovej (samozřejme závaznej) pamflet o nešetrnejch chemikáliích, které se musí stáhnou z výroby. Protože jsem nečekal takovou informační smšť, dost mi toho z hlavy vypadlo. Můžu se Rudy zeptat detailně až ho potkám, ale určitě to není otázka týdne.
Malá síla ,neunavuj se vem si větší kladivo