Porovnání // test // motorů 1,5 kW z Ali

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Telemaster

15. 9. 2023, 5:02

Ahoj, mohu se Tě ještě prosim zeptat jaké používáš k těmto vřetenům měniče ? Ty co se dají koupit k vřetenům v setu ? Děkuji
Milan199

15. 9. 2023, 8:35

Telemaster píše: 15. 9. 2023, 5:02 Ahoj, mohu se Tě ještě prosim zeptat jaké používáš k těmto vřetenům měniče ? Ty co se dají koupit k vřetenům v setu ? Děkuji
Těch měničů je kupa a určitě neznám všechny. U těch "čínských" navíc fakt nevíš co pošlou.

Takže historicky používáme měniče Teco. Jsem velmi konzervativní a navíc je to výroba a potřebuji když něco zdechne tak to vyměnit, nastavit a pokračovat. Navíc jsme koupili dost měničů nežli skončila firma Konzult co je prodávala. První jsem kupoval někdy v 96 a i když je to už asi čtvrtá generace, tak je myslím mám dost "ošahané" a vím co si mohu dovolit.

Před časem jsem měl tady na foru diskusi s Mexem ohledně skalárního / vektorového řízení a on mne upozornil na měniče Fuji Frenic Ace. Koupil jsem ho na zkoušku a musím konstatovat že to je jiná liga. Hlavně mají hodně dobře udělaný autotuning. Nastavíš počet polů, frekvenci a ostatní si "doměří" sám. Ostatně když jsem testoval tyhle motory tak jsem to zkoušel většinou s tím Fuji.
Mimochodem měnič Teco 2,2 kW měl s motorem 2,2 kW už docela starosti // fungoval - ale ... //, zatímco Fuji 2,2 kW s ním cvičil jedna báseň.
Vzhledem k tomu, že cena je prakticky shodná bych ti jej doporučil.

Čínský měnič v setu jsem koupil jen jednou a už to neudělám. Byl to motor 60k ot, 300W a měnič měl být tedy 1000 Hz. Poslali mi nějakou sračku na 600 Hz s tím, že do EU nelze. Už se to tu probíralo. Nebyl ani nastavený - kdybych jej připojil k motoru, tak by motor shořel. Když jsem ho připojoval ulomil jsem kousek té krytky. Za trest jsem ho dal k šajráku :) .
Milan199

15. 9. 2023, 9:50

Dawe se ptal na objímky - takže :

Objímek jsem pár kupoval, ale velké nadšení nevzbudily. Do průměru 80 jsou z extrudovaného profilu ty větší jsou už odlitek.
domecky.png
Ty extrudované profily nejsou zase tak moc přesné. Protože je to opískované až běda nedá se moc poznat zda je díra a základna obrobená, ale asi ne. Vzhledem k tomu, že to definuje polohu vřetene je to bída. Navíc je docela blbé, že jsou tam již vyvrtané díry a někde by se docela hodilo tam mít závit. Malá nepříjemnost je, že jsou porůznu otlučené. Minimálně je tedy pořeba zkontrolovat rovinu základny a upínací otvor a případně to zaškrabnout / začistit.
Ten odlitek je tedy obrobený, ale co jsem měl v ruce tak hnusně. Navíc to bylo hrubě opískované. Pokud je to na nějaký přípravek tak budiž. Na jednoduché hobby stroje bych minimálně dorovnal kolmost planžetou.
Ty extrudované 80 jsou navíc k sehnání jen 55 mm dlouhé a to je docela málo. Dával jsem tedy ty objímky dvě :
dvojdomek.png
Je hodně znát jak se zvedne tuhost, ale musí se dávat bacha na tepelnou roztažnost, aby to nekroutilo základnu.

Takže lepší volba je ta odlitá objímka // je dlouhá 80 mm // ale stáhnout jí na plech // do té mezery // a obrobit přesně díru a základnu. Je s tím ale dost práce a je pak už otázka zda se nevyplatí to vyrobit celé. Můžete si tak definovat přesně rozměry držáku, případně si do něj rovnou udělat trysky chlazení atd.

Zkoušel jsem udělat objímky z materiálu Murpec a zdá se to být lepší nežli hliník.
Dawe

16. 9. 2023, 2:12

Milane je vtipne, jak casto skoncime u stejneho reseni. :)

Ptal jsem se na objimky, protoze jsem nekdy kolem r 2021 resil take ulozeni valcoveho ATC vretynka s lepsi tuhosti a take jsem dospel k tomu, ze kupovana levna "piskovana varianta "objimek neni prilis presna. Tak me zajimalo jak jsi to resil ty.
Ja nakonec (delal jsem tech vreten s tuhym uloznenim jen 6ks) taky skoncil u dvojice objimek, pro vretynko D 56mm nakupoval piskovane D 55mm a nakladal s nimi jako s odlitky. Obrobil tak, aby byl otvor skutecne valcovy a jeho osa rovnobezna s rovinou upinaci plochy.
Edit: k tomu Murpecu, jestli myslis ten plast tak to bych rozhodne nepovazoval za vhodne reseni podobneho drzaku. Vzdyt bude mit modul pruznosti radove mensi i nez ten hlinik, tipuju pod 5GPa vs 70GPa.
Přílohy
moje ATC vreteno ruzne upinace soustruzeni objimky upevneni (6).jpg
vretena 2021 frezovani slow BT40 fast SK15 (2).jpg
TOS S28 Zebrak
Holzmann ZS-40HS
Prusa Mk3s+MMU2s
Markforged Mark2
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“