Hardinge cobra 42 Fanuc 21-T

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Filipasek76
Příspěvky: 41
Registrován: 23. 12. 2011, 4:48

16. 8. 2023, 6:38

Dobrý den. Koupil jsem soustruh s "vadou systému". Jde zapnout a ručním kolečkem můžu pojíždět v obou osách, kde jsou ale špatně nastaveny parametry, došlo ke ztrátě dat o absolutní poloze kvůli baterii. Na stroji byly patrně potíže se zásobníkem, zdá se, že je vyměněný indukční snímač polohy-zamčeno odemčeno a rotační snímač odměřování polohy zásobníku. Podle dosavadních zjištění tak nefungují softwarové koncové "spínače" všech os a nefunguje výměna nástrojů. Pravděpodobně budu muset seřídit i polohu rotačního snímače k poloze lůžka v zamčené poloze. Jen nevím přesně, jak na to. Budu muset naměřit přímo na snímači polohu sepnutí? Nějaký typ signálu? Je tady na fóru PROSÍM někdo s funkčním strojem? Někdo, kdo by byl ochotný poskytnout kompletní zálohu stroje s parametry? Eventuálně manuál v češtině? Mám ke stroji originální disketu, ale ještě jsem se nedostal k PC s disketovou mechanikou, netuším, jestli tam bude to, co potřebuju a už vůbec, jak to přenést do stroje, protože jak se zdá, řídící jednotka nemá kartu pro propojení s PC. Má to jen slot na CNMC kartu, tak snad to nějak půjde obnovit.
https://www.rajce.idnes.cz/filip76/albu ... 1604399814
https://www.rajce.idnes.cz/filip76/albu ... 1604399887
Naposledy upravil(a) Filipasek76 dne 16. 8. 2023, 9:05, celkem upraveno 1 x.
Miki2t
Příspěvky: 472
Registrován: 22. 9. 2010, 9:02
Bydliště: Levice SR

16. 8. 2023, 9:05

Nepoznám síce konkrétny stroj, ale myslím si že ak potrebuješ len zreferovať tak zálohy z iného stroja ti nepomôžu. V návode bude ako zreferovať, pravdepodobne sa len musíš dostať na nejakú konkrétnu polohu napríklad X a Y bude v osi vretena a Z napríklad čelo revolveru 1000mm od čela vretena. Tam vyresetuješ Parameter 1815 APZ vypnes zapnes a je to. Revolver podobne , dostanes tam kde zamyka a vyresetujes parameter.
Každopádne bez návodu tažko
Filipasek76
Příspěvky: 41
Registrován: 23. 12. 2011, 4:48

16. 8. 2023, 9:18

Jojo, určitej malej posun se mi podařilo udělat na ose Z s osou X jsem ale nehnul a to jsem postupoval stejně, navíc jsou rozházené i parametry polohy pro zásobník, takže to vypadá, že těch parametrů nesedí víc. Někdo se to pokoušel dát do kupy už přede mnou, takže potřebuju přesně vědět hodnoty ideálně VŠECH parametrů. Jinak je to hledání v kupce sena. Pro referenční polohu je tam parametrů víc a nevím, který je konkrétně na to či ono. Některý jsou na posunutí nuly obrobku, některý na posunutí nuly zásobníku pro účely výměny nástrojů v pozici, kde nepřekáží, některý pro referenci stroje a pro softwarový spínače. Který je ale pro danou věc, to bez manuálu v češtině nedám a v anglickém to moc nedávám, a stejně se nedočtu konkrétní hodnoty. Jsou prostě výrobcem dané proměnné a parametry, který z manuálu nevyčtu a ty potřebuju ověřit, že tam jsou zapsané správně. Potřeboval bych srovnání s jiným strojem ideálně plus manuál.
honzaZ
Příspěvky: 134
Registrován: 3. 11. 2019, 2:02

17. 8. 2023, 3:24

nezvladli by ti pomoct přímo u hardinge? Jasně bude to asi docela drahé (vůbec nevím co by si mohli říct za manuál a parametry), ale snad jsi dost ušetřil na soustruhu. Bral bych to tak, že nákupem stroje investice nekončí.. Minimálně jim zkusit napsat, třeba to nebude taková pálka
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22400
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2023, 4:02

Takovata ztrata parametru je vzdy narocna, draha, a zdlouhava a vetsinou jsi na to sam. Protoze nenajdes nikoho kdo by si to vzal jako zakazku. Obcas nekdy byva zaloha primo toho konkretniho stroje u vyrobce nebo distributora.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Filipasek76
Příspěvky: 41
Registrován: 23. 12. 2011, 4:48

22. 8. 2023, 8:20

Psal jsem výrobci a jediným výsledkem je, že dali vědět svému zastoupení zde v ČR. Samozřejmě je mi nabídnut servis, ale s tím, že nelze odhadnout cenu a že pokud chci mám udělat objednávku. Přitom jsem jim psal, že servis takto starého soustruhu se zastaralým systémem, je pro mě až tou poslední variantou. Jakoukoliv jinou podporu samozřejmě nenabízí.
Shrnuto-od Hardinge nelze očekávat zhola nic než servisní zásah. Ovšem napsali mi, že neumí odhadnout cenu. No to je sice hezké, ale snad není takový problém napsat, hodinovou sazbu a cestovné-to bych považoval za slušnost. Aby měl člověk alespoň představu, ev. to mohl utnout tam, kam až finance stačí ev. se dohodnout na něčem přijatelném, pro obě strany. Přece neobjednám službu, u který nevím nic o ceně. To je jako objednat si výměnu střešního pláště na kostele a nevědět kolik stojí hodina práce pokrývače. Navíc jsem byl svědkem nejednoho fin. průseru spojeného se servisováním strojů-naštěstí ne mých. Protože nejsem firma a teprve se chystám, těžko to navíc odepíšu kdesi v daních. Proto se mi přístup servisu vůbec nelíbí.
Nezbývá mi tedy než si poradit sám, alespoň prozatím. Pokusím se, hned jak se dostanu k nějakému PC s disketovou mechanikou, zkopírovat data z origo diskety, co mám(pokud tam něco bude). Následně se asi budu zajímat o paměťovou kartu do řídící jednotky od FANUCu. Pokusím se přenést soubory na kartu a pak se uvidí, jestli s tím hnu. Snad na to jdu tak nějak správně. Předpokládám, že z karty FANUC už to nahrát do mašiny půjde celkem dobře. Je tady ještě nějaký rozhraní RS232, ale prý jsou s tím celkem potíže z hlediska nastavení(nevím), takže pokud by tu byl někdo, kdo s tím má zkušenost a mohl mě trošku postrčit, budu rád. Třeba bych nemusel shánět ani tu kartu. Uvidíme. Každopádně sem vždycky škrábnu, jakmile dojde k nějakýmu posunu.
Naposledy upravil(a) Filipasek76 dne 22. 8. 2023, 8:23, celkem upraveno 1 x.
Narex
Příspěvky: 146
Registrován: 11. 2. 2018, 11:18

22. 8. 2023, 8:58

Ahoj.
Je to ten sústruh z bazoša že jo? Tiež som nad ním slintal ale uz nemám miesto, predsa 4 cnc doma nie sú sranda :D bacha na tú disketu aby si ju nepoškodil. Teraz riešim na drátorezke problém že som chcel zálohovať originál diskety so systémom a obyčajná disketovka ich neprečíta pretože je na 300rpm. V stroji je disketovka na 360rpm. Tak nezúfaj keby sa ti nepodarilo ju zalohovať. Isto sa najdu firmy čo to ešte dokažu.
Ja idem jednu disketovú mechaniku prerobiť na 360rpm aby sa dali zálohovať všetky disky k tomu.
Cez rs232 nahrávaš zrejme len programy a robíš zálohu parametrov, nemal by byť problém nastaviť to.
Odkial si? Uveď si bydlisko do profilu, možno sa niekto najde na okoli.
r4cv
Příspěvky: 2694
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

22. 8. 2023, 9:01

Filipasek76 píše: 22. 8. 2023, 8:20 ... Je tady ještě nějaký rozhraní RS232, ale prý jsou s tím celkem potíže z hlediska nastavení(nevím), takže pokud by tu byl někdo, kdo s tím má zkušenost a mohl mě trošku postrčit, budu rád. Třeba bych nemusel shánět ani tu kartu. Uvidíme. Každopádně sem vždycky škrábnu, jakmile dojde k nějakýmu posunu.
ja mám na acramaticu tiež komunikáciu RS232. treba zistiť kam to vedie do vnútra a zistiť zapojenie pinov, prípadne priamo zapojenie komunikačného káblu. ja som mal jeden netypicky zapojený kábel v mašine a k nemu bolo treba pár. vo výsledku to robilo Null modem kábel. :)

na notebooku mám kábel USB-RS232. existujú káble, ktoré fungujú na prvé zapojenie (korektne spravený prevodník). mal som to šťastie, fungovalo to na prvý pokus. nastavenie bit-parita-a pod. to je už len hranie.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22400
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2023, 12:30

To mas jeste docela stesti ze na ten servis chteji dojet. Lify zazil mnohrm horsi situaci a nako ec tu masinu strelil dal protoze s nimi nebyla zadna rec.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Filipasek76
Příspěvky: 41
Registrován: 23. 12. 2011, 4:48

31. 10. 2023, 8:15

Došlo k posunu.
Dal jsem do pořádku držák pro enkodér zpětné vazby přímo na zásobníku - někdo ho měnil za nový, s větší přírubou a neseděly otvory, na prasáka v ruce ty díry vyvrtal a vrták mu na původních otvorech ujel, takže byly ty díry tak křivý, že se při montáži šroubky dřely o tělo enkodéru. Díry jsem vyvařil, plech zabrousil a vyvrtal nové díry a závity. Zkontroloval jsem a dal do pořádku kabeláž (u jednoho kabelu byl nalomený pin konektoru do ŘJ, objednal jsem z Alíku nový a vyměnil ho). Dál jsem zjistil, že je tam monitorovací relé, co hlídá sled fází a nesepne šťávu do frekvenčního měniče, pokud nejsou fáze správně seřazeny-L1,L2,L3. Jakákoliv jiná kombinace má za následek stav - relay OFF. Fáze byly seřazeny, stačila VADASKA. Zásobník se při výměně vysune, otočí a NEDOTOČÍ a tudíž nezasune, ale má snahu. NA obrazovce i v parametrech úhel 30 st. sedí, tzn. že po el. stránce je vše v cajku-bude tam mechanická závada v podobě čehosi ožvejkanýho. Zásobník je od výrobce ALGRA Italy-na opravu se chystám. Vyměnil jsem baterie na udržení informace o nulové poloze osy Z a X. Baterii do řídící jednotky právě objednávám. Vřeteno už mi jde roztočit a softwarové limity v obou směrech a nulovou polohu obou os, včetně nulové polohy zásobníku jsem si nastavil sám, podle výkresu a postupu z manuálu. Podařilo se mi nejen z diskety stáhnout 4 soubory-Datten, Ladder, Parameter a Macro, ale také jsem při pročítání na netu narazil na úžasnýho chlápka z USA, co mi poslal asi 9 manuálů k soustruhu, včetně el. schéma zapojení a samostatného manuálu na opravu a nastavení zásobníku. V souvislosti s disketou bych tady rád upozornil, že soubory jsou uloženy ve formátu, který je čitelný jen v 32 bit systému. V 64 bit systému nelze soubory zobrazit a disketa se tváří, že je prázdná! Obsah diskety se zobrazil ve starém PC s 32 bitovým systémem a stačí je otevřít ve WORDU a můžete tisknout. Tady mi hodně pomohly takto vytištěné originál parametry.
Výsledek je tedy takový, že jakmile dám do pořádku zásobník po mechanické stránce, budu zkoušet programovat jednoduché pohyby a obrábět. Co je trochu bolest, že mi často spíná kompresor, ale to je dáno únikem na dvou místech, což už bude malina.
Pokud by někdo měl podobný problém se soustruhem HARDINGE COBRA 42, samozřejmě stačí napsat ne sem, ale ideálně na e-mail: ivancikfilip@seznam.cz, protože sem se tak často nepodívám a když někdo spěchá....
Naposledy upravil(a) Filipasek76 dne 31. 10. 2023, 7:32, celkem upraveno 1 x.
Narex
Příspěvky: 146
Registrován: 11. 2. 2018, 11:18

31. 10. 2023, 8:52

Díky že si dal vedieť :) nemám rád, ked niekto žiada o pomoc a ani sa neunúva napísať kde bol problém a vrchol je keď po mnohých radách dotyčný napíše že problém je vyriešený a bez popisu odstránenia závady..
Tak potom napíš, ako to ide programovanie :)
Filipasek76
Příspěvky: 41
Registrován: 23. 12. 2011, 4:48

31. 10. 2023, 10:55

Abych odpověděl, ano je to ten soustruh z bazaru, ale bylo to inzerováno i na FB, kde jsem to našel. Prodejce vystupoval velice slušně a pomohl mi s dopravou. S poměrem ceny a toho, co jsem za ni dostal, jsem spokojený. Vzhledem k malému stupni opotřebení stroje (jde o školní mašinu), uvažuju o retrofitu na Sinumerik 828, ale to až podle toho, jak náročný bude se dostat do programování Fanuc a taky si to na sebe musí něco vydělat. Rozjezdy a tudíž velikost obrobku totiž nejsou žádný zázrak, ale na začátek mi to stačí. Spolupráci a pomoc hledám a to stejné nabízím. :) Však do hrobu si to všechno nevezmu. :)
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“