Problem - ztráta kroku, divné chování

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
bemetal
Příspěvky: 114
Registrován: 4. 2. 2021, 1:13
Bydliště: Orličky
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2024, 7:56

Zdravím, potřeboval bych radu a nějak nakopnout. Pořídil jsem zde malý čínský router který řídí Mach4, klasické krokáče + smoothstepper + driver Mikrostep( jiné označení tam bohužel není). Po velkém boji hledání chyby proč zpočátku Smoth nechce naběhnout (ani na po 20 spuštení ) jsem našel v rozvadeči pár detailů (špatné krimp, studený spoj, nedostatečný zdroj apod.), opravil jsem, vymenil zdroj za silnejší takže ted naskočí smoth na poprvé. Začíná další nekonečný boj. Když už se mi vše načte Mach+Smoth+ESS a na stroji se podaří reference (asi na 5 pokus vypnutí a zapnutí Machu +smoth, občas musím vypnout/zapnout limity, to tam i občas hodí nějaký kopanec do motoru) tak když zapnu program řezání tak při spuštení vřetene slyším že to do motoru X a Y občas hodí kopanec (nejvíce do osy X, ta zlobí od začátku asi na 99%), na driveru poměrne slušne se rozsvítí modrá kontrolka ale ihned zhasne pokud to odjíždí program, když stroj stojí a zkouším zap/vyp vřeteno modrá kontrolka svítí dokud nepohnu osou JOGEM. Nepomáhá ani snížení otáček, i při nízkých otáčkách to dost často ztratí krok a já mám dojem že to je spouštením vřetene. Zkoušel jsem simulaci při max. otáčkách a program to odjelo bez problému, nechal jsem i stroj celý den bežet na plno a v pořádku (stroj nepoužívám na frézování, jede bez záteže, pouze s řezacím nožem a signál z vřetene pouze používám na ofuk), do toho jsem zkoušel ručně vyvolávat tlačítkem pro vřeteno a do driverů naskakují chyby, které jsou slyšet na motorech že znatelně a hlasite zacuknou a v této fázi si myslím, že to může mít další vliv na ztrátu kroku. Do osy Z se nic neprojevuje. Zkoušel jsem i nový driver na osu X ale stejný problém, takže driver mužu doufám vyloučit. Probehlo ruzné nastavení parametrů motorů - nemá vliv. Nevíte v čem by mohl být zakopanej pes? kabely bohužel nejsou stíněné, nevím zda spínání relátka pro vřeteno negeneruje nějaké proudy/impendance které by mohli narušovat chod procesu.....

Děkuji za případné náměty.
el_fuego333
Příspěvky: 618
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

14. 2. 2024, 11:40

Ja by som skusil kazdou osou hybat osobitne medzi dvomi polohami a brzdil by som ju rukou, popri tom sledoval, ci nestrati krok, nenaskakuju tie chyby co popisujes. Keby sa nic nenaslo, to iste by som skusil so zapnutym vretenom. Urcite by som ale najprv presiel vsetky zapojenia, ci kazdy kabel ide tam, kam ma. Hlavne medzi driverom a motorom.
Musis proste pomalicky vsetko odskusat samostatne, aby si nasiel chybu.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
zverodoktor
Příspěvky: 2994
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

14. 2. 2024, 12:44

Ahoj,
tieto čínske stroje bývajú peklo. Problém často spôsobuje nesprávne zemnenie. Skontroluj zem, prípadne zeme v jednotlivých okruhoch, ideálne je, ak sú GND vodiče spojené do jedného bodu. Ak máš tie zeme z jednotlivých obvodov, zdrojov a driverov pospájané ako príde, robí to problémy. Taktiež pozri, ako je vyriešená zem signálov, napájania a kostra počítača, či je tam galvanické oddelenie, alebo nie ( a či tam náhodou nemá /má byť). Občas je problém (podľa vyriešenia spojeniaúnespojenia zeme) ak počítač a stroj sú každý v inej zásuvke. Hlavne smoothstepper je na to dosť citlivý, ja ho mám pre istotu napájaný osobitným zdrojom sólo.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
bemetal
Příspěvky: 114
Registrován: 4. 2. 2021, 1:13
Bydliště: Orličky
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2024, 8:46

tak jeden problém vyřešen, rozkuchal jsem rozvadeč a ten svazek kabelů jsem trošku rozházel mimo sebe (všechno šlo v jednom žlábku bez stínění), v dalším kroku jsem dal uplne mimo to relé na spínání vřetena, generovalo to jiste indukci takže tady bych asi videl zásadní problém proč to kopalo do motorů při sepnutí. Ješte se mi nelíbí to relátko na I/O desce ale je to originál od CZ, tak doufám že to neco negeneruje do kabelů. V další řade jsem dal všechny zdroje napájení mimo a s dostatečnou mezerou mezi sebou, to samé jsem udelal s driverama, byly na sobě napláclé že skoro ani chlazení nefungovalo :-) . Při odjetí programu i se spínáním vřetene nyní proběhlo vše naprostém pořádku na max otáčky a už to negeneruje ty modré ledky do driverů jako chyby. Když to nabehne tak to jede bez chyby.
Ale nyní řeším další problém, jak jsem psal výše, tak nekdy je problém na poprvé najet reference, vetšinou nějaká osa přestane reagovat, vypnu tedy limity a občas to hodí kopanec do motoru a už se třeba nekdy rozjede. V dalším zvláštním případu je, že když motor nejede tak kliknu na joggování a držím ho, odmeřování na pravítku v machu se hýbe ale motor ne, pak se stačí dotknout lehce prstem kabelu (na ose X) kdekoliv, před I/O, u driveru plastové svorky, na výstupu z rozvadeče kde jsou připojené osy na konektoru,.......prakticky kdekoliv se lehce dotknu tak se motor ROZJEDE. Mám pocit že jsem asi mimozemštan a generuji nějaký speciální odpor v těle že vlastne dám signál motoru aby se rozjel.
Nevíte v čem je zakopanej pes? je pod námi moc radonu? nebo začínám bláznit? :-) :-) jako nekdy mi to už hlava nebere.
lubbez
Příspěvky: 3159
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

16. 2. 2024, 6:44

to co tady píšej je cesta do pekel. referování musiˇ jít jako z praku. pár strojů ksem postavil a nikdy jsem nemě problémy s komunikací . vytrhej všechny dráty, silovku do driverů natáhni uplně samostatne - stejně je halvanicky oddělaná, tedy pokud tam máš alespoň troch slušnější drivery. k motorů samozřejmě stíněné kabely. zapoj jen tak na prasáka řízení driverů a koncáky. a referuj vypínej referuj ……. a na pokaždý to musí jít.
:-)
Uživatelský avatar
Radhard
Příspěvky: 288
Registrován: 1. 7. 2020, 10:19
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2024, 10:39

Přesně. Tohle musí mít tak "zprasenou" kabeláž a země, že lepší bude to všechno vytrhat a začít znova :-(
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“