Linuxcnc - manualna vymena nastroja

Odpovědět
el_fuego333
Příspěvky: 618
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

15. 9. 2023, 11:08

Ahojte,
rad by som sa spytal na manualnu vymenu nastroja v linuxcnc.
Ked program dobehne na riadok na vymenu nastroja napr T1 M06, tak vybehne okienko (s odklikom, ked sa uz nastroj vymeni) a frezka stoji. Vymenim nastroj, a chcem nastavit touch-off na Z kvoli novej vyske nastroja. Tu je ale problem, lebo sa to neda. Tak stlacim stop, potom uz ide nastavit touch off a potom najdem riadok, kde program skoncil - klik pravym tlacitkom a "start from here".
Je to korektny sposob, alebo sa to da vyriesit aj nejako inak ?
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
r4cv
Příspěvky: 2694
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

15. 9. 2023, 12:06

dá. treba požiť tabuľku nástrojov a dĺžky nástrojov si treba nastaviť tam.
samozrejme v prípade, že nástroje meníš s držiakom a po upnutí je dĺžka nástroja vždy rovnaká. potom len meníš nástroje podľa potreby programu a ten si načíta správnu dĺžkovú kompenzáciu príkazom napr. G43 H01 kde 01 je číslo nástroja.

potom treba dať pozor na správne nastavenie výšky programu, pri "manuálnom oťukávaní" treba mať načítanú dĺžku toho nástroja, ktorým nastavuješ.
el_fuego333
Příspěvky: 618
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

22. 2. 2024, 8:11

Dnes sa mi stala taka vec: otvoril som program, nastavil touch off x a y, rovno som prvy nastroj nastavil na vysku 0.5 pomocou skarometra a nastavil touch off na Z na 0.5. Tool touch off som nedaval vobec.
Prva cast programu zbehla dobre a prisla vymena nastroja. Stlacil som stop, vymenil nastroj, nastavil som mu vysku pomocou skarometra na Z na 0.5 a dal som tool touch off na 0.5.
Potom som spustil program od riadku, ktory predchadzal riadku vymeny nastroja.
A co sa nestalo? Nastroj sa presiel ponad obrobok vo vyske asi 1cm.
Tool touch off som nastavil urcite dobre. Mohlo to sposobit to, ze som program nespustil od riadku vymeny nastroja, ale riadku predtym, alebo ze som pri starte programu na zaciatku nedal tool touch off? Ine ma nenapada… vedel by niekto?
Diki
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
el_fuego333
Příspěvky: 618
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

23. 2. 2024, 1:41

Len taky tip: nepouzivam tabulku nastrojov. je v nej to, co bolo po instalacii. Nezohladnuje sa tam nahodou nejaky nastaveny tool offset ?

Edit: tak ako som sa docital na zahranicnych forach, pri manualnej vymene nastroja do kliestiny tam musia v tej tabulke byt nastavene nuly, inak sa to aplikuje do polohy...
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
spray
Začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: 24. 4. 2024, 8:15

25. 4. 2024, 6:19

Idealne by bolo mat tool height setter (merac dlzky nastroja).

po kazdej vymene by sa odmerala dlzka a aplikovanim G43 (tool offsets) sa nastavi odmerana dlzka pre linuxcnc, ktora sa zobrazi aj v tool table. Tymto sposobom viete realizovat aj program s viacerymi nastrojmi, bez toho aby ste museli prestavovat pracovnu Z0, pretoze dlzka nastroja sa odvodi od dlzky predchadzajuceho a odmeranej dlzky noveho nastroja. Mam to pripravene, takze v pripade zaujmu viem poslat video s ukazkou.
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 869
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

26. 4. 2024, 7:18

Klasicky zamotanej do tlačítek Tool touch off a Touch off :lol:

Jsou v zásadě dva způsoby - buď nastavuješ Z0 (TouchOff) , nebo nastavuješ délku nástroje (ToolTouchOff).

Tool Touch Off zaznamenává délku nástroje do tabulky - je to vhodné pro ATC vřetena, kde nástroj zůstává v kleštině ve stále stejné délce.
Ty zřejmě vyměňuješ nástroj v klaštině, takže ho tam dáš pokaždý jinak. V tom případě -
aa) spusť linuxcnc a zkontroluj jestli máš všechny offsety a vůbec všechna číslíčka nulová.
a) vlez do tabulky nástrojů a vynuluj všechny délky, jinak ti to bude furt dělat bordel.
b) děláš to správně - při výměně nástroje musíš dát stop, vyměnit nástroj, a znovu jej přeměřit
c) přeměř ho tak, že defacto znovu nastavíš Z0 jako na začátku programu. pomocí TouchOff
d) spustíš kód kde přestal, nebo nějakou tu řádku před tím.

Používat tlačítko ToolTouchOff (kompenzace délky nástroje) možné je, ale velmi snadno se do něj zamotáš, neboť stačí jedna nestandartní situace - a ty nastávají běžně, co si budem - a budeš mimo. Je to furt odečítání přičítání něčeho od něčeho, hlídání si jestli tam něco nezůstalo od posledka.... při manuálních výměnách bez ATC nedoporučuju. Prostě to vždy znovu přeměř a nastav Z0 pro nový nástroj. Pokud tedy nezapomeneš nástroj přeměřit, tak se nemůžeš zamotat.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22400
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2024, 7:45

v pripade ze jeste zustala ona referencni plocha na ktere jsi meril predchozi nastroje (nebo se treba pnutim nezmenila)

za me je dobre merit i u manualni masiny delky nastroju (idealne pripravkem na to urcenym) a nemichat do toho pozici Z0 obrobku, ta je proste jen jedna
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
spray
Začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: 24. 4. 2024, 8:15

26. 4. 2024, 8:51

pridavam sa k robokopovi.
v linuxcnc mam urobeny po kazdej vymene nastroja odmeranie dlzky, takze nehrozi ziadny zmatok.
Moj postup je:

1) pripravit prvy nastroj (ktory je automaticky odmerany a nastavi sa tool length offset - TLO)
2) s tymto nastrojom si pripravim pracovnu XYZ=(0,0,0) a pustim program
3) pri vymene nastroja dam novy a opat sa automaticky odmeria dlzka a nastavi TLO.
4) program pokracuje s konzistentou Z0, ktorej referencny bod uz nemusi existovat, lebo bol odfrezovany

tymto sposobom je chyba odmeriavania Z0 umerna konzistencii pouziteho snimaca, radovo 0.001mm
0006248_cnc-tool-setter-for-z-axis-setting-height-65mm.jpeg
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 869
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

26. 4. 2024, 10:44

robokop píše: 26. 4. 2024, 7:45 v pripade ze jeste zustala ona referencni plocha na ktere jsi meril predchozi nastroje (nebo se treba pnutim nezmenila)

za me je dobre merit i u manualni masiny delky nastroju (idealne pripravkem na to urcenym) a nemichat do toho pozici Z0 obrobku, ta je proste jen jedna
Jako, souhlasím s tebou, je to v zásadě to správnější řešení. Ale když jsem na tenhle způsob několikrát přešel, prakticky vždy to končilo dřív či později nějakou botou. Ať už mi zůstala nějaká zatoulaná hodnota v tabulce, nebo se rozhodila pozice v Ztku při nějaké kolizi, nebo se frézovalo se Z0 dole ale při finálním gravírování na vrchu se musí odměřit od vršku polotovaru (pač desky nejsou vždy stejně silné). V lepším případě jen nad materiálem, v horším zabořil frézu až po matici do obrobku.

Záleží to čistě na mašině jak moc jí máš vybavenou a jestli vůbec používáš home stroje. Řada kutilů na svých strojkách používá Home stroje jako počátek obrobku, což je za mě úplný fail, řada z nich nepoužívá koncáky na home ale jen jako limity, takže mají home pokaždý trochu jinde, o homeZ nemluvě. Nevíme jak moc vybavený strojek má a jestli vše používá tak jak by se teoreticky mělo. I proto spíš preferuju přeměřování offsetuZ při novém nástroji (v drtivé většině plocha stolu někde v rohu) místo odměřování délky nástroje a jeho evidenci. Už jen to že bude několikrát měnit za jeden program nástroj, tak pokud nemá velmi přesnou sonduZ, a nová délka je závislá na předchozí, bude se mu kumulovat chyba měření toho nástroje.

Jistě, vy jste zvyklí na odměřování Z0 na vršku obrobku, nikdy nefrézujete ke stolu. Tak se to obvykle dělá když máš obrobek ve svěráku, atp. A tam ti reference zmizí, takže ti nic jinýho ani nezbyde. Jenže pokud frézuješ plošný materiál, kde potřebuješ proříznout ale neřezat do stolu, tak musíš odměřovat od stolu ne od vršku materiálu.
Jo, i tak spousta lidí odměřuje od vršku a je smířena s pořezaným stolem, a pak jim nefungujou vakuovky, dělají můstky které pak růčo odbrušují..... No, každý má svůj systém :) Vždy je to ale obrobek od obrobku, ostatně je to 90% práce frézaře aby vymyslel jak to upnout a obrobit.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22400
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2024, 12:36

Prave jak pises
Rada lidi to pouziva nejak spatne ale v ramci jejich omezeneho pouzovani to nejak jde. Problem je jim to pak vysvetlit kdyz potrebuji neco kvuli cemu to musi zacit pouzivat korektne.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Milan199
Příspěvky: 2937
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

26. 4. 2024, 1:24

Problém je v tom, že dneska spoustě uživatelů chybí základní informace // pojem // o základních termínech. Nechápou potom vzájemné vazby mezi referenčním bodem, posuny nulového bodu, korekcemi, softlimity, atd ...

Bohužel jsem se často setkal i s tím že ti co to "učili", tomu nerozuměli vůbec a systém "najedeš sem, stiskneš tohle tlačítko, pak tohle a ono se to někam zapíše a MOŽNÁ to bude fungovat" vydávali za pedagogickou činnost.

Fakt doporučuji nějakou učebnici základy CNC programování a ISO kodu si přečíst.
Milan199
Příspěvky: 2937
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

26. 4. 2024, 2:27

Tak mě tak napadlo se podívat po netu, jestli nevzniklo něco srozumitelného - hodného názvu "učebnice CNC programování".

Prohlédl jsem si pár materiálů ze škol // většinou je nahoře modrá vlaječka // a bohužel musím konstatovat - KATASTROFA. Hodně omáčky // CTRL+C a CTRL+V // mnohdy zcela mimo téma. Pak jsem narazil na bakalářskou práci která mne dorazila. Cca polovina obecné bláboly z pedagogiky a didaktiky. Terminologie mnohdy nesprávná a ještě se průběžně mění. U kruhové interpolace se ani nebtěžuje vysvětlit interpolační parametry a spirálovou interpolaci cudně zcela vynechal. Obrázek vysvětlující roviny //G17 G18 G19 // kruhové interpolace je naprostý nesmysl.
Systém vysvětlující posuny nulových bodů a korekce obešel třemi větami...
DĚS BĚS.

Pokud někdo máte odkaz na něco smysluplného, myslím že by bylo vhodné to sem hodit.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“