Řezací plotr: Vyměňte krokové motory za serva

Odpovědět
Nele22
Začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: 7. 3. 2024, 7:13

8. 3. 2024, 7:08

Ahoj všichni,

Mám řezací plotr (Secabo C60IV), který odvádí dobrou práci. Při vykreslování je však velmi hlasitý. Hlasité zvuky pocházejí z interně instalovaných krokových motorů.

Můj dotaz na vás: je možné v principu nahradit krokové motory (mnohem tiššími) servomotory ? A s co nejmenší námahou, ideálně jen výměnou motorů, bez ovládání, plošného spoje atd...?
lubbez
Příspěvky: 3205
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

8. 3. 2024, 7:31

Určitě ne. K servu potřebuješ ještě driver a driver má specifické řízení. Tedy budeš dělat i úpravy řízení. Ve výsledku utratíš určitě víc jak 10k korun, dále spousta práce s nejistým výsledkem. Měl jsem plotry tři, 2x Roland a jeden Summa. Motory si pobzíkavaly, ale nebylo to žádné zásadní rušení. Spíš záleželo na materiálu a přítlaku. Doporučoval bych spíše zkontrolovat tvou mašinu a to jak mechanicky, tak i po SW stránce - driver, nastavení vyhlazování oblouků .....
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22471
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2024, 8:21

Teoreticky to jde. I serva se daji casto ridit step/dir paklize maji vhodne drivery. A stejny pocet kroku jako ty soucasne motory na nich taky nastavis. Ale stavajici motory byvaji rizene dost proprietarnimi deskami kde budes slozite hledat ridici signaly atd... cela ta srand vyjde na vyssi desitky tisic. Takze jak pise lubbez neni to cesta. Smysl bude mit koupit modernejsi stroj se servy.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 885
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

8. 3. 2024, 5:33

Jde to úplně v klidu. Samozřejmě servem které je řízeno STEP/DIR.
Servo nastavíš na stejný počet kroků na otočku a odladíš ho. Snad jen aby příruba byla aspoň Nema23, pak ti i doporučím servo s integrovaným driverem, nebudeš aspoň muset řešit výměnu driverů.
Cena serva max 2800,-/ks i s driverem.
Ale jasně, může tu být háček, jak praví Robocop - možná budeš mít složitější hledání kam připíchnout ten step/dir, a jestli tam je nějaký složitější systém, tak to asi nevyměníš. Nicméně bych se přikláněl k tomu že koneckonců všechny krokáče mají své drivery, a ty se obvykle řídí step/dir, a v tomto zařízení nejspíš ani nebude nějaká komplikující zpětná smyčka/encoder, jen koncáky. Takže by to jít mělo.

-----------------------------------------
Tak. A teď si vyber, máš tu všechny tři možný odpovědi :lol:
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Uživatelský avatar
zz912
Příspěvky: 1360
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

8. 3. 2024, 7:51

No vzhledem k tomu, ze se takto ptáš, tak si budeš muset o tom neco nastudovat. Každopádně když už se rozhodneš do toho jít. Kup si k tem servům i nejake arduino, nahrej do toho firmware GRBL a zkus si to rozchodit na stole, než si rozdrbeš ten plotr. Jak píšou předchozí přizpěvatelé, výsledek je nejistý.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zverodoktor
Příspěvky: 3044
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

9. 3. 2024, 6:04

Ahoj,
svojho času som vymenil (nie kvôli hlučnosti) krokové motory za nové na cnc routri a už len samotnou výmenou značne stíchol. Je pravda, že som menil aj elektroniku, tak nieje vylúčený aj vplyv driveru. Každopádne samotné krokáče naozaj nebývajú nejak dramaticky hlučné a predtým ako si narobíš kopec (nakoniec možno zbytočnej) práce poriadne skontrolovať mechaniku, premazať ložiská, zistiť či nemáš niečo uvoľnené alebo vyšmajdané na nejakej kladke či hriadeli čo potom spôsobuje vibrácie.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
t256
Příspěvky: 2870
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

9. 3. 2024, 12:54

Zkus vymenit nejdriv drivery, pokud pouzijes model s interpolaci na 256mikrokroku (napr s modernimi chipy od Trinamicu), motory jako kouzlem ztichnou. Podminkou je, ze tam nejsou nejake exoticke motory a ze tam ty signaly step/dir vubec jsou k dispozici. Spotrebka byva casto delana tak, ze MCU ridi primo nejaky h-bridge, takze step/dir ani jiny pouzitelny signal pro driver tam proste neni.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22471
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2024, 1:26

Problem s mikrokroky je ten ze nemas zdrojaky firmware stroje takze to nezmenis.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 2870
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

9. 3. 2024, 2:23

Ty drivery si step na 256 mikrokroku interpoluji vnitrne samy, do motoru nasledne nejde obdelnik (v pripade celych kroku) ale 8bitova vicemene sinusovka. Motory pak prestanou drncet, chod se velmi znatelne ztisi.
lubbez
Příspěvky: 3205
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

9. 3. 2024, 2:47

Přátelé, kdo z vás viděl řezací plotr zevnitř? Alespoň v těch mých nebyly klasické krokáče, ale hodně exotické motory (hlavně tvarově a rozměrově. A drivery? Ty byly samozřejmě na desce s ostatní elektronikou a vesměs to jsou dvojité H můstky. A na ně "pověšený" brouk se 120 nožičkama. Tedy nic na co jsme zvyklí z našich mašinek. A to mluvím o strojích 10+ let starých, dneska je to opět o kousek jinde.
Co se týká malých driverů s vnitřní interpolací tak na NEMA 17 je to naprostá bomba, ale u NEMA23 s proudem přes 2A a tomu odpovídající proudovou špičkou to moc nefunguje.
t256
Příspěvky: 2870
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

9. 3. 2024, 3:18

Ja zkousel i dlouhy NEMA23 a s TMC5160 oproti cinskemu TB6600 to ztichlo vyrazne. Proud nevim jaky, protoze se to neda nijak normalne zmerit, ale vzhedem k otepleni motoru byl oproti uvadenym 4A u TB6600 o dost vetsi. Jen je treba pohrat si s nastavenim driveru, tech parametru co se daji menit jsou tam desitky, je treba se prokousat datasheetem a zkouset. Ten driver napriklad umoznuje nahrat vlastni tabulku pro tvorbu tvaru sinusovky podle chovani daneho motoru apod.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22471
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2024, 3:26

ok vnitrni mikrokroky ok

ano mame tu nekolik setu vnitrnosti ktere jsem po rozborce schoval
drivery jsou vetsinou standardni treba toshiby
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 2870
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

9. 3. 2024, 4:02

Co jsem kuchal, tak starsi mely klasicke drivery, novejsi jen uz jen spinaci prvky. Souvisi to nejspis s usporou nakladu a vyssim vykonem soucasnych MCU.

Napriklad nedavno mi kamos donesl pekny subwoofer kde pry vlivem poruchy zdroje odesel konec. Ukol znel jasne, najdi vstup do konce, dam tam nejaky modul z ebay aby mi tam vsechny ty filtry, obracece faze, regulace apod. zustaly. Po kuchnuti desky: hned na vstupu AD prevodnik, pak nejaky mikrokontroler, H-bridge a reprak. Bez sance. Pouzitelny signal byl jen na vstupu a na repraku, nikde mezi tim.
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 885
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

13. 3. 2024, 1:58

t256 píše: 9. 3. 2024, 3:18 Ja zkousel i dlouhy NEMA23 a s TMC5160 oproti cinskemu TB6600 to ztichlo vyrazne.
Oproti TB6600 ztichne prakticky jakýkoli jiný driver... :lol:
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“