...co je doma to se počítá

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Uživatelský avatar
tumlik
Sponzor fora
Příspěvky: 3594
Registrován: 19. 12. 2007, 8:20
Bydliště: já su z Moravskej :-)
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2024, 7:21

Aris píše: 22. 3. 2024, 4:47 ......Ten stroj je z firmy, kde měl dělat peníze, předpokládám. Tak proč byly 3 ze 4 olejových nádrží prázdné? Když si má stroj na sebe vydělat, tak proč se o něj náležitě nepostarám :?:
je to o konkrétních lidech co na tom dělají, pokud jsou to hovada a nemají k technice vztah, tak dělají 8h a pá, údržba jim nic neříká, že to má maznice? jó tam se cpe "vazelína" něco tam narvi :)
mám čerstvou zkušenost ze soustruhu co právě dělám a pochází z francie z firmy: že je nožový suport natáčecí a drží ho šrouby? to běžně rovnám kladivem, netřeba povolovat... a další špeky. Stroj z firmy nebo učiliště beru obecně spíš za nevýhodu, ale můžou být i výjimky
mně to třeba zas až tak nevadí, protože stejně chci ty stroje mít v top stavu než na nich začnu dělat, takže jdou vždycky do šroubku a jedu postupně, stojí to hrachy, čas a někdy nervy, ale pak si k tomu můžu stoupnout s čistým svědomím, že to bude dělat přesně co má a že na to dalších pár let, při pravidelné údržbě a slušnému chování nemusím hrábnout :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
zverodoktor
Příspěvky: 2995
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

23. 3. 2024, 8:16

Presne ako píšeš, je to o prístupe. Tu a tam pozerám aukcie na Surplexe. A už podľa toho ako moc sú stroje zalepené od oleja, emulzie a špón a ako moc sú poobtĺkané je vidno odkiaľ sú. Z Nemecka a Švajčiarska väčšinou aj staré stroje vyzerajú ako keby práve vyšli z fabriky. Nakoniec na našich Bazošoch tiež často vidno fotografie dielne a ani nieje poznať, akej farby vlastne ten stroj pôvodne bol, nehovoriac vrstve špón všade, kladivom poobíjaných dielcoch.
Keď niekto robí na cudzích strojoch, ak to nemá sám v krvi nebude sa pretŕhať s údržbou alebo prehnaným čistením ak jeho nadriadený na tom dostatočne nebazíruje a nekontroluje. Ale že si dakto kúpi stroj za vlastné peniaze a potom ho nedokáže ani aspoň 2 x do roka namazať, je nepochopiteľné.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“