gravírování kovů

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
veverka

2. 2. 2010, 11:56

zdravím Vás pánové :D mám dotaz: mám laser Co2 60W, začínám a téměř nic o tom nevím,ale chtěla bych zkusit gravírovat kovy, prý je k tomu nutná nějaká vodička nebo spray? pokud někdo budete mít radu nebo odkaz kde koupit, budu moc ráda. taky by mě zajímala guma na razítkování, kde se dá sehnat, ta šedá i te´d co frčí ta průhledná-silikonová-hotových razítek všude mraky, ale na gumu nebo ten silikon jsem ještě nenarazila :cry:
za všechny rady předem díky
tomashal
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2010, 1:56

Vše ze zmiňovaného prodává například firma Gravotech. http://www.gravotech.cz

Tomáš
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2010, 2:16

Ahoj me kdyz gravirovali laserem na plech tak ho posypali grafitem a do toho mi vypalili pisma. Ale podrobnosti nevim.
ferguson

2. 2. 2010, 2:40

ja som sice videl gravirovanie laserom len par-krat, ale ze by pouzivali nieco take, som si nevsimol :?
tomashal
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2010, 7:12

Já přes gravírování laserem taky nejsem žádnej odborník, ale vím, že se to používá a má to i logiku. Pro CO2 a i pro jiné lasery jsou kovy poměrně dobrou odrazkou, takže je záhodno potřít ten kov něčím co sníží odrazivost paprsku, lépe absorbuje jeho teplo a ještě způsobí výraznější zabarvení povrchu. Se slabším laserem by to bez té hmoty třeba ani pořádně gravírovat nešlo.

Tomáš
MIIRA

3. 2. 2010, 8:12

Ahoj
kovy laserem co2 gravírovat nejdou ,pouze značit
http://thermark.cz/ MIIRA
OskarB

4. 2. 2010, 5:02

Ahoj, jak je psano vyse, je nutno neco pouzit. Veci od Thermarku/Cermarku, obsahuji i frity a jeste neco jineho na co jsem zatim neprisel, takze to co se vypali, se primo vpali do struktury materialu a je to neodstranitelne. A vypada to naprosto dokonale.

Jinak jen pro zajimavost. Na dnesnim Instructables vysel navod jak na laseru delat plosnaky.
Martin P

5. 5. 2010, 8:50

Ahoj,
takový laický dotaz jak je to s gravírováním do eloxovaného hliníku? Ten se taky musí potírat, nebo eloxovaná vrstva se prostě laserem odgravíruje?
Martin
OskarB

5. 5. 2010, 11:26

gravirovani do eloxu je naprosto luxusni zalezitost, neni treba nic potirat, proste se jen odlaseruje ta barva. Je potreba mit teda elox barevny :)
lubos
Sponzor fora

8. 5. 2010, 9:51

taky jsem to eloxu zkoušel a je to moc pěkné :) , ale může se i na elox použít pasta pak nápis není v barvě hliníku ale černý to vypadá takhlehttp://www.freeair.cz/freeaircz/index.php?page ... &Itemid=53
jinak s tou pastou se dělá docela dobře ale ta cena. Jenom doufám že mi dřív neztvrdne než jí spotřebuju.
Martin P

9. 5. 2010, 11:22

Ahoj,
aco používáte za soft? O NewlyDraw 1 jsem se dočetl, že nic moc. O Lasercutu jsem nenašel nikde nic. Asi špatně hledám :?
Martin
OskarB

9. 5. 2010, 2:54

lubos: ad pasta, resim svoji vlastni pastu a uz jsem blizko :-) umim uz laserovat do nerezi jak bezbarve tak cerne, ale cerne je to na muj vkus zatim pomale, az se dohrabu nejakeho vysledku tak bud nabidnu vlastni pastu a nebo to proste zverejnim. cena za kilo pasty bude vychazet tak neco kolem 150 korun :)

ad soft, moje know how: takze ja to delam tak, ze vetsinu veci si udelam bud v corelu, nebo treba autocadu a bud rezu primo z corelu nebo autocadu, ale casteji si to vyexportuju a natahnu primo do toho lasercutu, ktery je na grafickou praci spatny, ale na rezani vyborny. Lasercut je soft kter se prodava primo ke stroji, plus je u toho i hw klic, ani jsem to nevidel nikde na warezu, soft je to skutecne jednoduchy a chyb tam je jak maku :)
lubos
Sponzor fora

9. 5. 2010, 7:03

Pokud by byla pasta tak jsem zájemce, budu dělat hlavně na hliník a mosaz a černě ale i bez barvy. Jinak mám v mašině taky lasercut a na můj vkus mi přijde jako dost hrozný. Hledal jsem jestli se k tý kartě co k tomu je nedá najít nějaký popis instrukcí že bych si prográmek uvařil sám. Hlavně mi vadí že se nedá dost dobře nastavit výkon v závislosti na rychlosti ( snížení výkonu v rohu není dostačující) výkon by měl být ale adekvátní rychlosti aby byl povrch všude stejný.
Laser cut je problematický najít, já jsem to hledal přes tu katru co k tomu je a našel jsem jen jeden odkaz kde ty kartz mají. Výhoda je že ty karty jsou tuším 4Mhz. Jinak je ten lasercut dost přiblblej podle mě ho psal někdo kdo na laseru nidky nedělal, už jen nastavování nuly je obtížné najet do nějaké pozice jsem nikde nenašel ale chodí to.
lubos
Sponzor fora

9. 5. 2010, 7:11

Pokud by byla pasta tak jsem zájemce, budu dělat hlavně na hliník a mosaz a černě ale i bez barvy. Jinak mám v mašině taky lasercut a na můj vkus mi přijde jako dost hrozný. Hledal jsem jestli se k tý kartě co k tomu je nedá najít nějaký popis instrukcí že bych si prográmek uvařil sám. Hlavně mi vadí že se nedá dost dobře nastavit výkon v závislosti na rychlosti ( snížení výkonu v rohu není dostačující) výkon by měl být ale adekvátní rychlosti aby byl povrch všude stejný.
Laser cut je problematický najít, já jsem to hledal přes tu katru co k tomu je a našel jsem jen jeden odkaz kde ty kartz mají. Výhoda je že ty karty jsou tuším 4Mhz. Jinak je ten lasercut dost přiblblej podle mě ho psal někdo kdo na laseru nidky nedělal, už jen nastavování nuly je obtížné najet do nějaké pozice jsem nikde nenašel ale chodí to.
OskarB

9. 5. 2010, 7:13

Lubosi, jakou mas verzi? ja tam najizdeni do nuly mam. verze 5.1. i to snizovani vykonu v rozich tak mam, pripadne si to nastav rampama. Problem se snizovanim muze byt jinde. Koukal jsem, ze mas trubici 60W, tu lze efektivne ridit v cca horni polovine, jakmile se se silou dostavas pod deset tak to pak skokove padne na nulu a je to k nicemu. Je potreba pouzit slabsi trubici.
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“