Nástroj k nastavení kolmosti osy Z
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Nechci ti úplně kazit radost, ale...
Kdysi jsem zkoušel nějakou kameru // mikroskop // k PC na najíždění místo klasického optického mikroskopu. Má to skvělou světelnost, nestrkáš hlavu do mašiny, můžeš si to vyfotit ... Ale má to strašně "dlouhé vedení". Ta odezva mezi pohybem a zobrazením je prostě moc.
Je ale pravda, že to jde rychle dopředu. Na telefonu Samsung galaxy S5 u té aplikace lupa bylo zpoždění hrozné. U novější S24 je to prakticky zobrazené v reálném čase.
Ono někdy si to obrábění nafilmovat rychlou "kamerou" a pak si ho pustit pomalu je k nezaplacení.
Takže proč ne. Doufám, že se pochlubíš .
Kdysi jsem zkoušel nějakou kameru // mikroskop // k PC na najíždění místo klasického optického mikroskopu. Má to skvělou světelnost, nestrkáš hlavu do mašiny, můžeš si to vyfotit ... Ale má to strašně "dlouhé vedení". Ta odezva mezi pohybem a zobrazením je prostě moc.
Je ale pravda, že to jde rychle dopředu. Na telefonu Samsung galaxy S5 u té aplikace lupa bylo zpoždění hrozné. U novější S24 je to prakticky zobrazené v reálném čase.
Ono někdy si to obrábění nafilmovat rychlou "kamerou" a pak si ho pustit pomalu je k nezaplacení.
Takže proč ne. Doufám, že se pochlubíš .
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
cca jak to píše Modros, hodinky proti bodu klidně ve vřeteni, no pokud potřebuješ vyklonit vřeteno o přesný úhel buď na úhlovou podložku, a nebo na sin pravítko, tak je to skutečně pomocník, než abys otáčel vřeteno dokolečka
na prismu, jsem myslel, že tu stopku položíš na prismu, dáš jednu nulu proti pevnému bodu a jen na té prismě otočíš a nastavíš na druhých hodinkách nulu, zadní strana stopky je jako doraz, tak budeš mít přesnou kolmost u nuly na obou hodinkách, ale i v tom vřeteni to takhle nastavíš
na to nastavení hlavy v úhlu je to rychlejší jak pořád otáčet vřetenem a klepat do hlavy a furt doleva doprava a ještě navíc koukat dozadu
s tím otáčením ať tam máš takový hodinky jak na obrázku, nebo to co tam dával Milan, tak pokud s tím budeš točit dokola, tak nikdy to neotočíš přesně o těch 180 st. jak potřebuješ, to co dával fotku Modros je za mě rozhodně úplně to nejlepší řešení
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Když dáš hodinky tak, abys na ně koukal zepředu, tak zezadu na ně pak opravdu nevidíš. Ale když je dáš tak, abys na ně viděl z boku, tak na ně vidíš z obou boků, ne? K frézce předpokládám, že máš z boků přístup. Tak malou dílnu snad nikdo nemá ..Modros píše: ↑23. 6. 2024, 3:38 .....
když na frézce která má otočné vřeteno na uhel potřebuješ 45 stupnů nebo cokoliv tak stupnice bejvaj nepřesné....tohle ti pomůže...ty to máš asi na cnc frezku tebe se to netýká
a nejednoduší je srovnat jedny hodinky na označeném bodě stolu...otočit rameno a druhé srovnat podle stejného bodu......
ale to asi víš
nevýhoda že když to otočíš tak na ně nevidíš...já mám přistup k rézce i zezadu tak s tím problém nemám
já dělal přípravek je to tak 7 let.....a používám ho jednou dvakrát do roka.....maš pravdu že se to dá udělat tak aby to bylo uživatelsky přívětivější .......pafik píše: ↑24. 6. 2024, 8:21Když dáš hodinky tak, abys na ně koukal zepředu, tak zezadu na ně pak opravdu nevidíš. Ale když je dáš tak, abys na ně viděl z boku, tak na ně vidíš z obou boků, ne? K frézce předpokládám, že máš z boků přístup. Tak malou dílnu snad nikdo nemá ..Modros píše: ↑23. 6. 2024, 3:38 .....
když na frézce která má otočné vřeteno na uhel potřebuješ 45 stupnů nebo cokoliv tak stupnice bejvaj nepřesné....tohle ti pomůže...ty to máš asi na cnc frezku tebe se to netýká
a nejednoduší je srovnat jedny hodinky na označeném bodě stolu...otočit rameno a druhé srovnat podle stejného bodu......
ale to asi víš
nevýhoda že když to otočíš tak na ně nevidíš...já mám přistup k rézce i zezadu tak s tím problém nemám
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tady je zasadni si uvedomit ze ten pripravek potrebujes ne aby jsi ho pouzival ale proto aby jsi ho mel.
Protoze kdyz ho mas tak ho potrebujes 1x rocne. Ale kdyz ho nemas tak ho potrebujes 2x do tydne.
Protoze kdyz ho mas tak ho potrebujes 1x rocne. Ale kdyz ho nemas tak ho potrebujes 2x do tydne.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pánové, děkuji moc, potěšili jste mne všichni, jak radami, tak přístupem
Nebudu tvrdit, že už jsem všechno pochopil, ale na čem si to ověřovat, než na těch hodinkách, na stroji, ne?
Ale co do koupě mi tady asi pšenka nepokvete, počítám, že ti co něco mají už to četli, tak se přesunu na ebay, ten první obrázek je tam odtud.
Ale, chtěl bych poprosit admina, jestli by ty rady nemohl někam z Nákupu přesunout, třeba zrovna jako téma - "Nastavení kolmosti osy Z", určitě budu mít víc otázek později. Dík.
Nebudu tvrdit, že už jsem všechno pochopil, ale na čem si to ověřovat, než na těch hodinkách, na stroji, ne?
Ale co do koupě mi tady asi pšenka nepokvete, počítám, že ti co něco mají už to četli, tak se přesunu na ebay, ten první obrázek je tam odtud.
Ale, chtěl bych poprosit admina, jestli by ty rady nemohl někam z Nákupu přesunout, třeba zrovna jako téma - "Nastavení kolmosti osy Z", určitě budu mít víc otázek později. Dík.
Mini soustruh SC-4
Nechci bejt úplnej remcal, ale takhle se sešteluje kolmost vřetena, nikoli kolmost osy Z. A to jsou dvě zcela rozdílné věci
Jako, čistě technicky terminologicky, pač se tu rádi šťouráme ve slovíčkách, že jo , ano, srovná se tím osa Z, ale pokud mám nekolmý POHYB osy Z (její dráhu, čili kolejnice, čili ano, osu), tak je mi kolmost vřetena víte k čemu.
Jasně, u dospělých mašin se taková pitomost nepředpokládá, ale občas to tu čtou i lidi s homodomo strojkama, a ty pak tohleto štelování kolmosti mate. ...a pak píšou "proč mi to dělá na boku schůdky...?"
Jako, čistě technicky terminologicky, pač se tu rádi šťouráme ve slovíčkách, že jo , ano, srovná se tím osa Z, ale pokud mám nekolmý POHYB osy Z (její dráhu, čili kolejnice, čili ano, osu), tak je mi kolmost vřetena víte k čemu.
Jasně, u dospělých mašin se taková pitomost nepředpokládá, ale občas to tu čtou i lidi s homodomo strojkama, a ty pak tohleto štelování kolmosti mate. ...a pak píšou "proč mi to dělá na boku schůdky...?"
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit
Ahoj, šťourale , máš zřejmě pravdu, i když vřeteno máš i v ose A a to tímhle nastavíš těžko
Ale, abych z toho spěchu k Pc, že někdo konečně ty budíky nabízí, něco měl: Nevíš o nějakých super pevných inbusových klíčích, nejlépe v sadě?
Ale, abych z toho spěchu k Pc, že někdo konečně ty budíky nabízí, něco měl: Nevíš o nějakých super pevných inbusových klíčích, nejlépe v sadě?
Mini soustruh SC-4
To fakt nevím. Koupil jsem kdysi nějakou sadu někde ve feroně, klasickej Stanley, a s tou si tu tak jako vesele žiju a nedaří se mi jí zničit a kupodivu ani poztrácet
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit
Jám mám pár kousků kvalitních klíčů "na kroužku", přišly před lety s plechovým kufříkem spolu s frézkou BF16. Teď s tím cnc přišlo úplné bláto, jeden se omačkal hned při dotahování portálu .
Ale abych se vrátil k tématu vlákna - budíky jsem včera koupil na ebay,.de, takže teď čekám. Je to posílané z GB, tak asi bude nějaký dopočet (nemám dopočty rád )
Ale abych se vrátil k tématu vlákna - budíky jsem včera koupil na ebay,.de, takže teď čekám. Je to posílané z GB, tak asi bude nějaký dopočet (nemám dopočty rád )
Mini soustruh SC-4
JÁ TEN BAZMEK MÁM (VLASTNÍ VÝROBA) SE DVĚMA HODINKAMA, ZA MĚ SUPER VĚC NASADÍM, NETOČÍM, KRÁSNĚ VIDÍM , ODEČTU ÚCHYLKU, POSUNU, UTÁHNU, JE TO TAM. NEMÁM TO DO KLEŠTINY, ALE PŘÍMO NA TRNU ISO40.
NASTAVUJU TÍM TAKY ÚHEL VŘETENA PODLE SINUSOVÝHO PRAVÍTKA - IDEÁLNÍ A BEZ JEŽDĚNÍ HODINKAMA PO PRAVÍTKU
ALE NA KLASICE NE CNC
NASTAVUJU TÍM TAKY ÚHEL VŘETENA PODLE SINUSOVÝHO PRAVÍTKA - IDEÁLNÍ A BEZ JEŽDĚNÍ HODINKAMA PO PRAVÍTKU
ALE NA KLASICE NE CNC