frézovanie väčších dielov z tabule MDF

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
Oto

27. 7. 2024, 1:21

Ahoj, potreboval by som pomoc s CNC frézovaním MDF. Dodal by som kvalitnú novú MDF. Hrúbky sú 36, 30, 18mm. Pre niektoré rozmery sa bude MDF zbrusovať, tzv. egalizácia...

Dodať viem výkresy/modely z AutoCADu. Vyzerajú takto:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ako je vidieť na modeloch. Stačí z velkého kusu MDF narezať diely, do nich drážky a otvory. Sú tam dva diely s oblúkmi/radiusmi ale to netreba... Všetko je čisto 2D. Potom dodám správne data bez radiusov...

Počet by bol 4x to čo obsahuje model. Ale bol by som rád keby som kontakt mohol využiť aj v budúcnosti. Možno na dlhšiu spoluprácu...

Pôvodne som všetko robil ručne hornou frézou ale rád by som si túto prácu ušetril.

Píšem predom, výrobu reálne potrebujem až za niekolko mesiacov. Robím teda prieskum. Ďakujem.
Pipik

31. 7. 2024, 11:04

To skoro vypadá na další reprobedny :D
Úplně tak nechápu jaký průzkum teda děláte, pač tohle samozřejmě není vůbec problém nařezat. Jestli chcete cenovku, tak pošlete model, ideálně ve *.step a naskládaný do desky, mezery 10mm (min 8,5mm).
Jsem z Českých Budějovic, posílat není problém ani na slovensko, a kvalitní novou MDFku tady můžu koupit za rohem hned ve dvou velkoskladech.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Oto

31. 7. 2024, 11:41

Ano, sú to reprobedne :-) Prieskum je tak trochu aj cenový :-) Ďakujem, zajtra skúsim tie panely naskladať podla inštrukcií a data pošlem. Pri MDF som sa stretol s rôznymi hustotami. Dodavatel ktorého mám overeného, že jeho MDF je pevná tak niektoré hrúbky nemá... S 18mm nie je problém ale rovných 30mm a 36mm problém je. Z toho dôvodu budem hladať ešte niekoho na egalizáciu/zbrusovanie. Teoreticky ak tu niekto taký je tak mi môže tiež napísať nejaku cenovú ponuku. Potom je dosť možné že budem riešiť ešte dýhovanie v nejakom malom počte... Ďakujem.
dvoracek.a
Kontaktovat uživatele:

1. 8. 2024, 6:04

né že bych do návrhu chtěl nějak zasahovat, ale z hlediska ekonomiky by bylo dobré mít návrh udělaný ideálně z jedné síly materiálů případně jejích násobků takže ideál 18mm a to silné tuplované 36mm
protože celý formát desky je cca 208x280cm a kuli jedné čí dvoum bednám kupovat třeba 3 desky a půlku zahodit , když by se to vešlo do jedné či dvou je za mě vyhazování peněz

jinak pro nacenění potřebuji vědět počty jednotlivých kusů ideálně v dxf souboru ani nemusí být vyrovnané do desky to už udělá program
dělení a úkosy by byli od nás dělané na formátovací pile a výřezy a drážky na CNC
materiál buď z Vašeho nebo když řeknete výrobce tak klidně dodáme
odeslání přepravní službou také není problém

edit:
zbrušování hdf desky je za mě blbost, ty hodně tlusté (25mm a více) mají jádro dost řidké a hrany se pak blbě vyhlazují proto je lepší slepit na sebe dvě 18mm než koupit tlustou
cnc routr 125x400 cm + truhlářské stroje
www.facebook.com/truhlarnadvoracek
Oto

1. 8. 2024, 7:43

Z výrobného hladiska by určite jedna hrúbka bola lepšia, bohužial je dosť iných dôvodov kvôli ktorým to z jednej hrúbky urobiť nemôžem... Duplovaniu MDF by som sa tiež rád vyhol. Povrch bude v mnohých prípadoch vysokolesklý leštený a ten predel behom roka a viac proste vždy vylezie. Bez ohladu na počet vrstiev farby... Dostal som ešte tip na impregnáciu tvrdým epoxidom ale radšej by som sa tomu zase z iných dôvodov vyhol... Odpad z MDF by som neriešil v budnosti sa určite využije. Ak by sa použila formátovacia pila tak tolerancia pri rezaní musí byť na niektorých dieloch s rezervou pod 1mm. Špeciálne tie najväčšie diely 1170x513. Tie budú umiestnené proti sebe a nepresnosť rezu sa tam sčíta. Pri 2mm sa mi to zrovnáva pri lepení velmi zle... Ak by sa riešilo zbrusovanie MDF tak len o 2mm... So zbrusovaním mám dobrú skúsenosť.

Ďakujem za ponuku. Dnes večer dám do kopy data.
dvoracek.a
Kontaktovat uživatele:

1. 8. 2024, 8:21

opakovaná přesnost nastavení pravítka při ručním formátovaní je odhadem 0,2-0,4mm u dílu které na sebe musí přesně vavazovat se to dělá tak že se to řeže na jedno nastavení pravítka aby díly byly naprosto(v rámci truhlařiny) stejné

na impregnaci jsou k tomu určené přípravky aby se pak s dalšími vrstvami dobře spojily
my třeba používáme laky milesi kde je impregnace , hrany se natírají 3x plocha se pak stříká, pak zákad2x a vrsšk 2x do živého v případě vysokého lesku se požívá jiný základ na bázi polyesteru a vršek také a pak broušení a leštění

takhle od nás vypadali stupínky z mdf býlý polomatný lak spoje natupo(kolíkované) a přetmelené polyesterovým tmelem https://photos.app.goo.gl/3sopaczYSzR2kM7g8

natírat hrany epoxidem není ideál, hrozně blbě se vybrušuje do hladka, a v tenkých vrstvách blbě tuhne pak zalepuje papír no prostě jediná výhoda je jeho tvrdost
mám z mdf dělané formy na lisování karbonu viz fotohttps://photos.app.goo.gl/AeAcXev8CnLzECbQ6 https://photos.app.goo.gl/QLimqLMab4F2qG7Z9 tam je to opodstatněné protože normální základ to nevydržel a prosycená tkanina se pod přítlakem 3t heveru zabořila do toho základu ale na pohledové plochy
je lepší použít celý systém povrchové ůpravy od jednoho výrobce např milesi , icla ,adler, nebo akrylové autolaky ale ti nemají nachystané základní přípravky na odstranění savosti povrchu
cnc routr 125x400 cm + truhlářské stroje
www.facebook.com/truhlarnadvoracek
Oto

1. 8. 2024, 8:55

Tie diely z karbonu sú skutočne krásna práca.

Tak data odoslané, ďakujem obom.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“