lubbez píše: ↑22. 8. 2024, 10:24
..., myslím tyhle levné jen se spínacím tranzistorem, tak ty při 0,5 mA nesepnou ani náhodou. Kdysi jsem vybíral PC817 aby seply při 5mA, měl jsem jich 5 plnej tyčí a vybral jsem jich s bídou 1/3. Ovšem po týdnu spínání 1Hz signálem jich spínala půlka a po dvou měsících 2 !!! kusy. Samozřejmě všechny byly v pořádku a stačilo jim zvednout proud na cca 15mA a pak už fungovaly stále....
Urcite sepnou, jen jde o to, co to "sepnout" znamena a jakemu kolektorovemu proudu to sepnuti ma odpovidat. Myslim ze na tech optronech nic spatneho neni, jen musis vedet co a jak.
To co popisujes naznacuje, ze jsi ten vystup holt zatezoval prilis, nad If*CTR.
Spravne se to navrhuje tak, ze podle potrebneho vystupni proudu toho fototranzistoru si pres charakterizacni krivky CTR (Vce/Ic a If/CTRrel) dopocitas potrebny If a podle neho navolis ten seriovy odpor pro fotodiodu, abys potrebny Ic ziskal. CTR je jako zesileni bopolaru (hFE), jen nabyva o rad az dva rady nizsich hodnot (AC optrony PC814/817 myslim 30-600%) v zavislosti na nekolika faktorech.
U techto modulu jsem videl kolektorovy proud nastaveny na na par desetin mA (na schematu z prikladu je to ale vyssich 5mA, byva to spis 0.5mA), coz pri CTR v 1mA bodu, ktere bude asi kolem +-50% usti prave v tu 1mA If pro LED, coz zaroven koresponduje s minimalni specifikovanou hodnotou.
pozn.: to, ze umiraly po kratke dobe je prave ten celkem nebezpecny 'aging effect' snizujici rychle CTR z duvodu neumerne maleho If pro tahany Ic. Viz google.
A to co popisujes s tou 1/3 je proste dusledek kumulativni vyrobni tolerance, nic moc prekvapiveho, jestli jsi byl opravdu na hrane s If.