Obrácení směru otáčení krok. motoru - hobby CNC frézka
Ahoj, jsem tady nový, takže nejprve všechny zdravím. Moje otázka - potřeboval bych obrátit smysl otáčení krokového motoru osy Y na CNC frézce. Je to hobby stroj, takže nemá žádné odměřování, žádné koncové snímače, apod. Krokový motor má čtyři připojovací konektory. Je správným řešením prohodit kabely pouze u jednoho vinutí motoru ( tj. buď červený za modrý, nebo případně černý za zelený )? Nebo nemusím ani nic přepojovat a změnu otáčení motoru každé konkrétní osy frézky je možno nastavit někde v záložce ovládání motorů v Mach 3 ? Typ krokového motoru a jeho zapojení dávám do přílohy. Předem děkuji za odpověď.
Ty jsi uvedl dvě řešení; prohodit dráty nebo v Machu. Já jsem napsal, že obě řešení jsou OK. Načež ty se zeptáš, že otočit to v machu patrně nelze (s otazníkem). .....
Děkuji vám oběma za užitečné odpovědi. Otočení směru posuvu osy Y v Mach 3 jsem již úspěšně vyzkoušel, funguje to. Uživateli Pafik se omlouvám za nedorozumění, obě řešení jsem jsi vztáhnul na zmíněné dvě kombinace přehození drátů vinutí. S Mach 3 se teprve seznamuji a nevěděl jsem, kde se smysl utáček mění. Dík.