Obráběl jsem přípravek z topolu s 1/16" průchody, když jsem si všiml, že stroj cvaká v pravidelných intervalech synchronizovaných s pohybem osy y. Vypnul jsem stroj, pak jsem se dostal pod něj, abych zjistil, zda je hluk synchronizován s ozubený hřeben a pastorek to nebylo, ale bylo to přesně synchronizované s ozubeným kolem motoru.
Sundal jsem motor a otočil jeho hřídelí. Při každé rotaci se drží na stejném místě, velmi těžko se otáčí. Mám po ruce několik krokových motor Nema 34 , které se nedají tak těžko otočit, takže se domnívám, že s tímto motorem je problém.
Má někdo podobnou zkušenost nebo může nabídnout řešení? Asi v pondělí zavolám a objednám jiný motor.
Špatný krokový motor osy y?
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jo, je možné, že je motor kouslý. Za cca 30 let co jedu na KM se mi něco podobného stalo dvakrát - pokaždé jsem to řešil výměnou motoru a nepátral po hlubších příčinách (ty byla vždy jen ztráta času) Dnes jsou KM už tak levné, že je to i nejekonomičtější řešení.
Pokud uvažuješ o výměně, tak ve tvém případě bych šel už do setů Closed loop - easy servo - což je KM se zpětnou vazbou. I s driverem (to je u těchto sestav podmínka) ho seženeš na Alíku, nebo Ebay kolem 2,5 - 3000,- Kč
Pokud uvažuješ o výměně, tak ve tvém případě bych šel už do setů Closed loop - easy servo - což je KM se zpětnou vazbou. I s driverem (to je u těchto sestav podmínka) ho seženeš na Alíku, nebo Ebay kolem 2,5 - 3000,- Kč
Jednou mi praskla hřídelka uvnitř nema23 motoru, až za ložiskem.
Frézka normálně frézovala, jen se objevil backlash a možná i dost podobný zvuk co popisuješ.
Hřídelkou šlo při zapnutém motoru o zlomek stupně otočit, ale docela těžce, pač se vlastně rotor dřel o startor.
Je zvláštní že ale v podstatě fungoval, jen dost divně a ten zvuk taky nebyl úplně košer.
Když jsem ho pak chtěl prozkoumat co s ním je, tak jakmile jsem sundal řemenici z motoru, čímž jsem odstranil tlaky na hřídel, okamžitě se to vcelku jasně projevilo.
Jediný vysvětlení že praskne osa rotoru uvnitř motoru pro mě je že řemenice nebyla vrtaná úplně v centru a docházelo k pravidelným vibracím, až se ucho utrhlo.
Frézka normálně frézovala, jen se objevil backlash a možná i dost podobný zvuk co popisuješ.
Hřídelkou šlo při zapnutém motoru o zlomek stupně otočit, ale docela těžce, pač se vlastně rotor dřel o startor.
Je zvláštní že ale v podstatě fungoval, jen dost divně a ten zvuk taky nebyl úplně košer.
Když jsem ho pak chtěl prozkoumat co s ním je, tak jakmile jsem sundal řemenici z motoru, čímž jsem odstranil tlaky na hřídel, okamžitě se to vcelku jasně projevilo.
Jediný vysvětlení že praskne osa rotoru uvnitř motoru pro mě je že řemenice nebyla vrtaná úplně v centru a docházelo k pravidelným vibracím, až se ucho utrhlo.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit