Vrtáky do hliníku

jean

27. 11. 2024, 3:23

Aha, no, mne sa prave aj na oceli zdalo, akoby tie nastroje menej hucali. Mozno placebo, ze som tomu doprial. Ked som mal koncentraciu <6%, chytal mi stol lisku. Od 7% nebol problem, to nam k blazeru predpisali ako minimum. Davam ju aj do pily, ale tam mi pride tych 10-12% ako minimum. Zas subjektivny dojem, podlozene to nicim nemam.
Milan199

27. 11. 2024, 3:27

Mrosconi píše: 27. 11. 2024, 12:46 ...
Je ale fakt, že se mi to tak či onak na vrták lepí, protože vidím takový ten matný hliníkový film na kobaltovém (hnědémú vrtáku.
...
Na čele nástroje bude od hliníku vždycky "šmouha". Nesmí se tam ale začít dělat nárůstky. A už vůbec nesmí být na hřbetu nástroje. No a taky ne na té fazetce vrtáku.

Prohlédni si to pod optikou, nebo má dnes už většina telefonů tu aplikaci lupa. To je velmi poučné !

Pomocí brusek z BauBau se dají opravdu brousit pouze vrtáky do aku vrtačky. Na strojní //CNC // obrábění to nepatří !
Milan199

27. 11. 2024, 3:48

jean píše: 27. 11. 2024, 3:23 Aha, no, mne sa prave aj na oceli zdalo, akoby tie nastroje menej hucali. Mozno placebo, ze som tomu doprial. Ked som mal koncentraciu <6%, chytal mi stol lisku. Od 7% nebol problem, to nam k blazeru predpisali ako minimum. Davam ju aj do pily, ale tam mi pride tych 10-12% ako minimum. Zas subjektivny dojem, podlozene to nicim nemam.
Plně s tebou souhlasím. Ono stačí když soustružíš třeba 15260 na dlouhou šponu a chlejstneš tam kýbl vody. Hned je znát, jak se sníží koncentrace a začne to pod nožem chrčet.

Ohledně toho reznutí záleží kolik má kapalina inhibitorů koroze a také na Ph použité vody a "vyčerpanosti" kapaliny. Ty přísady se dají koupit samostatně a naladit si kapalinu přesně podle sebe. Ostatně dříve se přidávala do emulze soda právě pro snížení kyselosti.

Jestli máš na mysli pásovou pilu, je lepší nežli vysoká koncentrace přidat EP // mazací //přísady. Vyšší koncentrace základní kapaliny znamená vyšší koncentraci emulgátorů a rozpustí se ti tam konzervační oleje // vazelíny // z tyčí materiálu. Pak je ta kapalina lepkavá a drží se na polotovaru šponky a je to hnus. Kdysi se sem dovážela specielní syntetická kapalina Lenox // přesné označení už si nepamatuji // a ta měla obrovské množství EP přísad a emulgátory co nerozpouštěly minerální oleje. Takže se kapalina nekontaminovala a co plavalo na hladině nádrže se občas vybralo lopatkou. Bohužel už ji nedováží.
jean

27. 11. 2024, 4:13

Aha, ja mam ph vody trosku nizsie ako neutral, lebo tam lejem kondenz z odvlhcovaca. V tom je rozpusteny co2, tak to znizuje ph. V zime to nie je take akutne, ale ked je teplo, tak odvlhcovac huci furt. Spravi aj 10 litrov za den. Prakticky to odpoveda tomu, co "zmizne" z nadrze frezky.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2024, 7:12

Mrosconi píše: 27. 11. 2024, 12:46vrtáku, které přebrušuji na primitivní brusce za 1.000Kč z Hornbachu.
Problém nalezen :D To mě nenapadlo, že si brousíš vrtáky, to bych ti to řekl hned :-)
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“