Vrtáky do hliníku
Aha, no, mne sa prave aj na oceli zdalo, akoby tie nastroje menej hucali. Mozno placebo, ze som tomu doprial. Ked som mal koncentraciu <6%, chytal mi stol lisku. Od 7% nebol problem, to nam k blazeru predpisali ako minimum. Davam ju aj do pily, ale tam mi pride tych 10-12% ako minimum. Zas subjektivny dojem, podlozene to nicim nemam.
Na čele nástroje bude od hliníku vždycky "šmouha". Nesmí se tam ale začít dělat nárůstky. A už vůbec nesmí být na hřbetu nástroje. No a taky ne na té fazetce vrtáku.
Prohlédni si to pod optikou, nebo má dnes už většina telefonů tu aplikaci lupa. To je velmi poučné !
Pomocí brusek z BauBau se dají opravdu brousit pouze vrtáky do aku vrtačky. Na strojní //CNC // obrábění to nepatří !
Plně s tebou souhlasím. Ono stačí když soustružíš třeba 15260 na dlouhou šponu a chlejstneš tam kýbl vody. Hned je znát, jak se sníží koncentrace a začne to pod nožem chrčet.jean píše: ↑27. 11. 2024, 3:23 Aha, no, mne sa prave aj na oceli zdalo, akoby tie nastroje menej hucali. Mozno placebo, ze som tomu doprial. Ked som mal koncentraciu <6%, chytal mi stol lisku. Od 7% nebol problem, to nam k blazeru predpisali ako minimum. Davam ju aj do pily, ale tam mi pride tych 10-12% ako minimum. Zas subjektivny dojem, podlozene to nicim nemam.
Ohledně toho reznutí záleží kolik má kapalina inhibitorů koroze a také na Ph použité vody a "vyčerpanosti" kapaliny. Ty přísady se dají koupit samostatně a naladit si kapalinu přesně podle sebe. Ostatně dříve se přidávala do emulze soda právě pro snížení kyselosti.
Jestli máš na mysli pásovou pilu, je lepší nežli vysoká koncentrace přidat EP // mazací //přísady. Vyšší koncentrace základní kapaliny znamená vyšší koncentraci emulgátorů a rozpustí se ti tam konzervační oleje // vazelíny // z tyčí materiálu. Pak je ta kapalina lepkavá a drží se na polotovaru šponky a je to hnus. Kdysi se sem dovážela specielní syntetická kapalina Lenox // přesné označení už si nepamatuji // a ta měla obrovské množství EP přísad a emulgátory co nerozpouštěly minerální oleje. Takže se kapalina nekontaminovala a co plavalo na hladině nádrže se občas vybralo lopatkou. Bohužel už ji nedováží.
Aha, ja mam ph vody trosku nizsie ako neutral, lebo tam lejem kondenz z odvlhcovaca. V tom je rozpusteny co2, tak to znizuje ph. V zime to nie je take akutne, ale ked je teplo, tak odvlhcovac huci furt. Spravi aj 10 litrov za den. Prakticky to odpoveda tomu, co "zmizne" z nadrze frezky.