technologika stopa - magneticke upnutie- retiazky - brusenie

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
fasko227
Začátečník

27. 10. 2024, 9:08

Ahojte,

som tu nový, tak sa v krátkosti predstavím.

11r CNC operátor, a progrmátor (sustruhy, frezy, honovanie, vyvrtávanie, brusenie, superfiniš)
programovanie v ISO G, a sinumerik - mierny pokročily ., fanuc a heidenhain začiatočník.
1r pracujem ako procesný inžinier.

teraz k téme.

Brusenie na gulato- (ložiskové kružky) - upnutie za čelo magnetickým upínačom, podpora pomocou opierkového systému (Shoe system).
zostáva nám na čelách za kt. je oborbok upnuty technologikcká stopa v tvare retiazky.
skušal som už všeličo, preosenie dielu v opierkach, materiál unášacej dosky celokalitelny, cementačná ocel, kontrola nakladania, kontrola vibrácií kotúča, aj redukcia, či naopak naváýšenei magnetikej sily.
som už na dne.. po zabrúsení unášacieho čela problém vznikne velmi rýchlo opäť.
(Som si vedomý aj nie dokonale čistej brúsenj emulzie - centrálna, avšak s tým nedokážem nič urobiť)

za každu radu budem velmi vďačný,.
Milan199

28. 10. 2024, 7:03

Jestli to dobře chápu brousíte na lícní magnetické desce a máte radiální opěrky // lunetku // aby Vám "neuplaval" kroužek z osy.
Na té čelní ploše kde se kroužek dotýká magnetické desky dochází ke vzniku nežádoucího vzorku.

Patrně tedy dochází k nesouladu // možná i pružnou deformací // mezi osou rotace a osou kterou si "vynucují" opěrky.

Pokud se týká chladicí kapaliny. Na starém Studeru už byl filtr až za čerpadlem těsně před hubicí u kotouče. Stejně ale nejsi schopen zamezit aby se dostalo vylámané brusivo a odbroušený materiál na styčnou plochu.

Možná zkus udělat fotku toho povrchu - jenom detail, ať tě někdo nesdupe že vynášíš z firmy informace.
fasko227
Začátečník

29. 11. 2024, 9:23

z 80% sa problém podarilo eliminovať. tak to tu napíšem, možno sa to niekomu hodí.

napíšem čo som zistil.
výrobca stroja jedným M-prikazom súčastne vypínal otáčky pracovného vretena, aj magnetickú silu.
spôsobovalo to , že kus sa odopol okamžite no zotrvačnosť vretena spôsobovala, že kus "tancoval" v opierkach (lunetkach myslim česky) a unášacom čele. Ak na unášači bol napr výstupok od nakladania, alebo zbytky abraziva, tak robilo tieto stopy.

keďže M-prikazy meniť neviem, urobil som pred zastavením z pracovných otáčok par viet v programe kde som spomalil otáčky počas dráh, kedy sa stroj vracal do nakl. pozície, a až následne odopnutie magnetu a vypnutie (už nizkych) otáčok.

výskyt tejto nežiaducej stopy sa výrazne znížil.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“