3D tlačiareň k Vianociam

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
shaman

29. 11. 2024, 11:16

Zdravím, obraciam sa na vás s prosbou o pomoc pri výbere 3D tlačiarne v cenovej relácii okolo 1000€ ku Vianociam. Niesom úplný začiatočník, niekolko modelov som už nakreslil a aj tlačil na školskej 3D tlačiarni.
Momentálne je “blackfriday” na viacerích stránkach.
Moje požiadavky sú, aby bola spoľahlivá
a aby sa dali zohnať diely aj keď sa daná tlačiareň prestane vyrábať. Zo začiatku určite nechcem špekulovať s upgradom.
Nepotrebujem tlačiť viacero farieb filementu naraz. Chcel by som tlačiť aj ABS.

Osobne som pozeral po

Ak máte niekto nejakú zľavu ma prusa tlačiarne uvital by som každú pomoc.

- Prusa MK4s stavebnica
nepáči sa mi, že neobsahuje ozavretý priestor pre tlač a vyzerá dost “lacno” keďže jej komponenty su tlačené na 3D tlačiarni. Nechcem tým povedať, že tlačí zle ale predsa stojí momentálne 819€ a enclosure kit ďaľších 310€

- Prusa CORE one stavebnica
nieje momentálne skladom a poskladaná verzia bude až v januari 2025. Páči sa mi, že je uzavretá a netreba nič dokupovať. 3D tlačiareň nepotrebujem hneď a kľudne by som počkam kym bude stavebnica skladom.
Otázka je aká bude keďže je to novinka.
cena stavebnice: 1049€
cena poskladanej: 1349€

- Bambu Lab X1C
O tejto značke moc neviem, páči sa mi že ponúka pokrokovejšie technologie a snímače oproti značke Prusa. V cene ponúka aj uzavretý pracovný priestor.
cena v zľave na slovensku: 1138€
cena na bambulab stránke: 1049€ ale podla mňa sa ešte pridá dph ku tomu.

Zaujíma ma Váš názor najlepšie z praktickej stránky.
Dawe

29. 11. 2024, 11:33

X1C
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
elbarto

29. 11. 2024, 11:35

Modros

29. 11. 2024, 2:58

X1C
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
kiko01
Kontaktovat uživatele:

29. 11. 2024, 3:37

Modros píše: 29. 11. 2024, 2:58X1C
A nestacila by mu na abs P1S ? Aj bez toho lidaru to vraj funguje celkom Ok...
Modros

29. 11. 2024, 3:40

kiko01 píše: 29. 11. 2024, 3:37
Modros píše: 29. 11. 2024, 2:58X1C
A nestacila by mu na abs P1S ? Aj bez toho lidaru to vraj funguje celkom Ok...
pokud bych si kupoval tiskárnu jednu tak určitě X1C s AMS.....pokud potřebuješ farmu na ABS tak P1s a pokud potřebuješ farmu na PLA tak klidně P1P....a klidně i A1.....mám všechny druhy Bambulab a každá má své pro a proti

nejvíc vytížená je u mě A1 mini na prototypy...

Osobně sem žádnej kvalitativní rozdíl mezi X1C a P1S nezaregistroval ( to je logické když je to stejná konstrukce) ale X1C je uživatelsky přívětivější...dotykáč, automatika s lidarem....kterej teda né vždy funguje jak má....ale má realtime sledování na dálku...což mě u ostatních uplně deptá těch pár frame za minutu

když mám v tisku 13 tiskáren tak když sem někde buhví kde tak se potřebuju podívat co to dělá ale to lze v podstatě pouze u X1c...u ostatních na tom videu poznáš tak leda zda ti tiskárna hoří nebo nehoří :lol:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2024, 7:06

Me by zajimala realna porovnavka funkci mezi tou novou prusovkou a bambu

Chapu ze prusa dorovnal funkce a cenu a melo by to byt podobne.
Zajima me nakolik.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubbez

30. 11. 2024, 9:23

O P1S jsem taky uvažoval. Má ji kamarád a docela se mi líbila. Chtěl jsem jí jenom na tisk kompozitních materiálů, neb na ostatní mám Ultimakery. Nakonec jsem koupil Flaschforge Adventurer 5M + pár kalených trysek a jeví se úplně stejně jako ta P1S. Zatím se s ní seznamuju a tak není info na 100 procent, ale při ceně 10500,- asi není co řešit :D
p.s. Na své U2+ jsem nastavoval výšku BEDu naposled někdy v březnu a U3 mi vnucuje automatickou kontrolu 1x týdně a neumím to bohužel vypnout.
gaminn

30. 11. 2024, 7:34

Ohledně Průši bych nejvíc cenil možnost opravy. To u Bambu bude často problematické. Jinak mám X1C s AMS a až na občasné chyby lidaru (nerozezná správně podložku - nejspíš se dá vypnout) a další občasné chyby jsem spokojený. Určitě bych šel do AMS, už si nedokážu ani představit, že bych pokaždé musel vyměňovat cívku. Teď jsem i další AMS dokupoval, dají s k X1C připojit až 4 (takže 16 cívek).
4squares4

30. 11. 2024, 11:42

Rok tisknu na X1C s AMS a za mě můžu doporučit. Zatím jsem nezažil žádnej závažnější problém.
Modros

1. 12. 2024, 1:01

gaminn píše: 30. 11. 2024, 7:34 Ohledně Průši bych nejvíc cenil možnost opravy. To u Bambu bude často problematické. Jinak mám X1C s AMS a až na občasné chyby lidaru (nerozezná správně podložku - nejspíš se dá vypnout) a další občasné chyby jsem spokojený. Určitě bych šel do AMS, už si nedokážu ani představit, že bych pokaždé musel vyměňovat cívku. Teď jsem i další AMS dokupoval, dají s k X1C připojit až 4 (takže 16 cívek).
Ve sliceru urcujes na jakou podlozku budes tisknout, lidar nic nerozeznava...pouze kontroluje QR kod na podlozce. pokud je podlozka jina nebo bez QR kodu( neoriginalni) tak vyhodi chybu, vypnout se to da ale pokud budes tisknout na jinej povrch nez mas ve sliceru tak prvni vrstva nebude delat to co ma. Vzhledem k dostupnosti dilu a jednoduchosti tiskarny nerozumim vete ze bude nejakej problem.....zadnej problem neni.....krome urcitejch dilu do A1 maji skladem kazdej sroubek
gaminn

1. 12. 2024, 8:42

Modros píše: 1. 12. 2024, 1:01 Ve sliceru urcujes na jakou podlozku budes tisknout, lidar nic nerozeznava...pouze kontroluje QR kod na podlozce. pokud je podlozka jina nebo bez QR kodu( neoriginalni) tak vyhodi chybu, vypnout se to da ale pokud budes tisknout na jinej povrch nez mas ve sliceru tak prvni vrstva nebude delat to co ma. Vzhledem k dostupnosti dilu a jednoduchosti tiskarny nerozumim vete ze bude nejakej problem.....zadnej problem neni.....krome urcitejch dilu do A1 maji skladem kazdej sroubek
Jo, přesně tak to s tím lidarem myslím. Že správně nepřečte/nerozezná podložku (ten znak na ní). Člověk pustí tisk, jde od toho a když se vrátí, tak se diví, že tiskárna netiskne - čeká na potvrzení chyby lidaru.

Když jsem X1C před 2 lety kupoval, tak si nemyslím, že se daly koupit všechny náhradní díly a bylo taky dost pochybností, jestli bude vůbec v silách normálního hobíka tiskárnu rozebrat. Třeba karbonové tyče. Ale teď koukám, že sestava karbonových tyčí se už dá koupit. No a průša od své open source filozofie začal upouštět, tak asi jo, situace u bambu hw asi nebude tak špatná. Ale třeba firmware do tiskáren má průša open source pořád, kdežto bambu ne.
Dawe

1. 12. 2024, 6:35

gaminn> kvuli tomu chybnemu rozpoznavani a problemum se zrnitym platem nasadili do x1c en novejsi lidar B, dual red.
Mimo jine existuje i alternativni open source firmware pro x1c, ktery jede z SD karty a vyuziva backdooru u origo fw do ver 1.7. A dela se i reverse engineering pro komplet open source fw, otazka casu kdy to bude pouzitelne.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
gaminn

1. 12. 2024, 7:57

Dawe píše: 1. 12. 2024, 6:35 gaminn> kvuli tomu chybnemu rozpoznavani a problemum se zrnitym platem nasadili do x1c en novejsi lidar B, dual red.
Mimo jine existuje i alternativni open source firmware pro x1c, ktery jede z SD karty a vyuziva backdooru u origo fw do ver 1.7. A dela se i reverse engineering pro komplet open source fw, otazka casu kdy to bude pouzitelne.
Tak fajn, že to komunita dokázala hacknout. Ale vlastně to jen dokládá, že Bambu není zase tak otevřené.

Je někde víc informací? Tady píšou, že mezi 2 lidary, co dodávají, není žádný rozdíl ve funkčnosti: https://wiki.bambulab.com/en/x1/manual/ ... idar-model. Jako byl bych rád, kdyby ten lidar začal fungovat. Ale min. každý druhý tisk to háže error, že nerozpozná podložku nebo že mám v tiskárně jinou podložku, než je nastavené ve sliceru (což není pravda). Jinak jestli to dobře chápu, lidar taky kalibruje tok materiálu a první vrstvu. S tím problém nemám žádný, tiskárna tiskne pořád perfektně.
Modros

1. 12. 2024, 8:16

gaminn píše: 1. 12. 2024, 7:57
Dawe píše: 1. 12. 2024, 6:35 gaminn> kvuli tomu chybnemu rozpoznavani a problemum se zrnitym platem nasadili do x1c en novejsi lidar B, dual red.
Tak fajn, že to komunita dokázala hacknout. Ale vlastně to jen dokládá, že Bambu není zase tak otevřené.

Je někde víc informací? Tady píšou, že mezi 2 lidary, co dodávají, není žádný rozdíl ve funkčnosti: https://wiki.bambulab.com/en/x1/manual/ ... idar-model. Jako byl bych rád, kdyby ten lidar začal fungovat. Ale min. každý druhý tisk to háže error, že nerozpozná podložku nebo že mám v tiskárně jinou podložku, než je nastavené ve sliceru (což není pravda). Jinak jestli to dobře chápu, lidar taky kalibruje tok materiálu a první vrstvu. S tím problém nemám žádný, tiskárna tiskne pořád perfektně.
zkoušel si vyčistit v lidaru čočku kamery která čte QR kod? to je nejčastější příčina....já ji čistím každý týden když tisknu ABS....ta čočka je věčně zamlžená
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“