Seznam obráběcích strojů 1963
-
- Kontaktovat uživatele:
Dostala se mi do ruky brožura z roku 1963. A pro zajímavost sdílím 2 obrázky s cenami.
Sm16, Avia Fnb25, Jones&Shipman 540ap
-
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem zkoušel odhadnout, kolik by stál Žebrák S28 bez příslušenství na dnešní peníze. No asi do toho vstupuje více faktorů, ale jenom přes inflaci by to bylo cca 115 tis.
Sice ten rok nepamatuji, ale dohledal jsem, že průměrná mzda v roce 63 byla cca 1500,- . Já bych na to šel jinak. S28 stála tedy zhruba 10 násobek průměrné mzdy, dnes zhruba 400.000,-. Ale taky na to jdu jak Hurvínek na válku
edit:
ale jinak zajímavé srovnání cen strojů mezi sebou. Mne např. překvapilo, že SU32 byla o tolik dražší než S28.
edit:
ale jinak zajímavé srovnání cen strojů mezi sebou. Mne např. překvapilo, že SU32 byla o tolik dražší než S28.
Porovnáváš neporovnatelný,hodnotíš nesmysly.mstreicher píše: ↑29. 11. 2024, 2:09 Ještě jsem zkoušel odhadnout, kolik by stál Žebrák S28 bez příslušenství na dnešní peníze. No asi do toho vstupuje více faktorů, ale jenom přes inflaci by to bylo cca 115 tis.
Soustruhy a vůbec všechny stroje (stejně jako náklaďáky,autobusy,vlaky apod.)měly určenou jen SVC, což nezobrazuje vůbec nic.Ta totiž obsahovala výrobní náklady výrobce + pevně stanovenou procentuelní přirážku,která byla něco jako daň státu(ten ji zase hned vrátil do oběhu-tedy obvykle do jiných podniků z východu,aby místo kovozemědělství a ovcí tam měli elektřinu,záchody,tekoucí vodu - a taky na výplaty,protože málo který tamější podnik si na to všechno dokázal vůbec vydělat.).Z dnešního hlediska nesrovnatelná věc.Např. osobní auta,motocykly a některé kutilské stroje měly stanovenou i SMC.Ta byla určená podobně,jenže se k ní počítaly ještě daň z obratu,daň,ze které se platila doprava a distribuce a daň státu,která byla podobně vysoká jako výrobní cena!
Ale nejsem ekonom,beru to jen podle svých zjištění..
p.s.Někde mám cenovou nabídku na produkci z Trenčína z devadesátých let,taky zajímavá záležitost..
-
- Kontaktovat uživatele:
No to je jasný, že je to nesrovnatelné. Viděl jsem nedávno několik inzerátů, kde prodávající tvrdil, že nová mašina stojí X stovek tisíc. A bylo to na stroj, který se tak 30 let nevyrábí. Jako ten argument v inzerátu byl neuvěřitelný. Tohle cvičení je jenom pro zábavu a doufám, že každý soudný člověk to bere hodně z rezervou.
-
- Kontaktovat uživatele:
Mali sme v GO vŕtačku VR4. Keď som to videl rozobraté a hlavne ako je to urobené, tak keby sa rovnaká vŕtačka mala dnes vyrobiť v ČR/SR v rovnakej kvalite, tak predajná cena by sa pohybovala niekde na 250t €.
Dávali sme naceniť len tú obyčajnú kocku z VR4 (nenaklápaciu) a poľská zlievareň dala cenu len za oceloliatinový odliatok skoro 5t €.
Dávali sme naceniť len tú obyčajnú kocku z VR4 (nenaklápaciu) a poľská zlievareň dala cenu len za oceloliatinový odliatok skoro 5t €.
BalazKovo.sk