Sesli se mi tyhle strojni vystruzniky, tak se chci zeptat, jestli nekdo vyuzivate popr jake z toho mate zkusenosti?
Trochu se mi libi ta spiralovitost a premyslel jsem, jestli z toho neudelat vrtaky do mekkeho materialu.
Spiralovite vystruzniky
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
takhle z obrázku bych řekl, že to je výhrubník
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Ano, je to výhrubník .)
Někdy to může dávat smysl. Nechal jsem si naostřit výhrubník 20mm a vrtal lépe než nový vrták stejného průměru. Měl jsem malý a lehký soustruh a když jsem zkoušel vrták, tak celý stroj vibroval. Zatímco ten naostřený výhrubník nikoliv.
Někdy to může dávat smysl. Nechal jsem si naostřit výhrubník 20mm a vrtal lépe než nový vrták stejného průměru. Měl jsem malý a lehký soustruh a když jsem zkoušel vrták, tak celý stroj vibroval. Zatímco ten naostřený výhrubník nikoliv.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
"vrtalo lépe" protože tam jsou čtyři břity.....a nejsem si úplně jistý, jestli se podaří to nabrousit vrtákově tak, aby jsi bral materiál zplna, spíš předvrtaný otvor, no a to už jsme u principu výhrubníku
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Takze se zeptam, je to postupny vyhrubnik?tumlik píše: ↑6. 12. 2024, 10:41"vrtalo lépe" protože tam jsou čtyři břity.....a nejsem si úplně jistý, jestli se podaří to nabrousit vrtákově tak, aby jsi bral materiál zplna, spíš předvrtaný otvor, no a to už jsme u principu výhrubníkunavíc na konci je středící důlek a ten tam není jen tak.... za mně je to blbost, nevymýšlel bych kraviny, pustil to do světa a za ušetřený peníz koupil kvalitní vrtáky Co8, ještě to někomu kupříkladu s vyvrtávačkou udělá radost
![]()
Nebo je to jen dlouhy vyhrubnik?
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
pokud by to mělo obrácenou šroubovici vůči břitu potažmo pravému směru otáčení (třísky jsou tažené směrem dolů) tak je to tzv. výstružník na nýtové otvory, je to i v čsn, postupný výhrubník neznám, normálně se dělali výhrubníky až od cca 10 do 20 s krátkýma břitama z RO, dlouhá válcová stopka z nějakého "bláta" natupo svařeno a kužel, od 20 nahoru pak nástrčné ale zas třeba škoda nebo čkd si dělala svoje.....výhrubníky do 10 se dělali takhle, asi to bylo levnější, u těch rozměrů jen cca....nepamatuju si to přesně, ale takhle nějak to je
nevím jaký je ten tvůj průměr
Máš pravdu, také jsem to neprezentoval jako vylepšovák, ale by byla to spíš z nouze ctnost. Má tři břity, a ve srovnání s vrtákem stejného průměru byl výsledek - soustruh drnčí/nedrnčí. A navíc to dělalo lepší povrch v díře. Nicméně teď mám tužší stroj, takže už to nebudu potřebovat.tumlik píše: ↑6. 12. 2024, 10:41"vrtalo lépe" protože tam jsou čtyři břity.....a nejsem si úplně jistý, jestli se podaří to nabrousit vrtákově tak, aby jsi bral materiál zplna, spíš předvrtaný otvor, no a to už jsme u principu výhrubníkunavíc na konci je středící důlek a ten tam není jen tak.... za mně je to blbost, nevymýšlel bych kraviny, pustil to do světa a za ušetřený peníz koupil kvalitní vrtáky Co8, ještě to někomu kupříkladu s vyvrtávačkou udělá radost
![]()