Spiralovite vystruzniky

Odpovědět
Mi88ko

6. 12. 2024, 5:58

Sesli se mi tyhle strojni vystruzniky, tak se chci zeptat, jestli nekdo vyuzivate popr jake z toho mate zkusenosti?
Trochu se mi libi ta spiralovitost a premyslel jsem, jestli z toho neudelat vrtaky do mekkeho materialu.
Přílohy
Strojni_HSS_vystruzniky_kroucene_s_MORSE_STOPKOU_-_h8_DIN1864_DLOUHE_702C-_21100.jpg
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2024, 8:10

Mi88ko píše: 6. 12. 2024, 5:58 Sesli se mi tyhle strojni vystruzniky, tak se chci zeptat, jestli nekdo vyuzivate popr jake z toho mate zkusenosti?
Trochu se mi libi ta spiralovitost a premyslel jsem, jestli z toho neudelat vrtaky do mekkeho materialu.
takhle z obrázku bych řekl, že to je výhrubník :wink: pokud se ti podaří nabrousiti všechny ty břity symetricky, tak to asi nějak vrtat bude, ale nevidím důvod to používat k jinému účelu, než pro co je to určené
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Aris

6. 12. 2024, 9:09

Ano, je to výhrubník .)
Někdy to může dávat smysl. Nechal jsem si naostřit výhrubník 20mm a vrtal lépe než nový vrták stejného průměru. Měl jsem malý a lehký soustruh a když jsem zkoušel vrták, tak celý stroj vibroval. Zatímco ten naostřený výhrubník nikoliv.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2024, 10:41

Aris píše: 6. 12. 2024, 9:09 Ano, je to výhrubník .)
Někdy to může dávat smysl. Nechal jsem si naostřit výhrubník 20mm a vrtal lépe než nový vrták stejného průměru. Měl jsem malý a lehký soustruh a když jsem zkoušel vrták, tak celý stroj vibroval. Zatímco ten naostřený výhrubník nikoliv.
"vrtalo lépe" protože tam jsou čtyři břity.....a nejsem si úplně jistý, jestli se podaří to nabrousit vrtákově tak, aby jsi bral materiál zplna, spíš předvrtaný otvor, no a to už jsme u principu výhrubníku :) navíc na konci je středící důlek a ten tam není jen tak.... za mně je to blbost, nevymýšlel bych kraviny, pustil to do světa a za ušetřený peníz koupil kvalitní vrtáky Co8, ještě to někomu kupříkladu s vyvrtávačkou udělá radost :wink:
Mi88ko

6. 12. 2024, 12:18

tumlik píše: 6. 12. 2024, 10:41
"vrtalo lépe" protože tam jsou čtyři břity.....a nejsem si úplně jistý, jestli se podaří to nabrousit vrtákově tak, aby jsi bral materiál zplna, spíš předvrtaný otvor, no a to už jsme u principu výhrubníku :) navíc na konci je středící důlek a ten tam není jen tak.... za mně je to blbost, nevymýšlel bych kraviny, pustil to do světa a za ušetřený peníz koupil kvalitní vrtáky Co8, ještě to někomu kupříkladu s vyvrtávačkou udělá radost :wink:
Takze se zeptam, je to postupny vyhrubnik?
Nebo je to jen dlouhy vyhrubnik?
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2024, 1:06

Mi88ko píše: 6. 12. 2024, 12:18 Takze se zeptam, je to postupny vyhrubnik?
Nebo je to jen dlouhy vyhrubnik?
pokud by to mělo obrácenou šroubovici vůči břitu potažmo pravému směru otáčení (třísky jsou tažené směrem dolů) tak je to tzv. výstružník na nýtové otvory, je to i v čsn, postupný výhrubník neznám, normálně se dělali výhrubníky až od cca 10 do 20 s krátkýma břitama z RO, dlouhá válcová stopka z nějakého "bláta" natupo svařeno a kužel, od 20 nahoru pak nástrčné ale zas třeba škoda nebo čkd si dělala svoje.....výhrubníky do 10 se dělali takhle, asi to bylo levnější, u těch rozměrů jen cca....nepamatuju si to přesně, ale takhle nějak to je
nevím jaký je ten tvůj průměr
Aris

7. 12. 2024, 10:56

tumlik píše: 6. 12. 2024, 10:41
Máš pravdu, také jsem to neprezentoval jako vylepšovák, ale by byla to spíš z nouze ctnost. Má tři břity, a ve srovnání s vrtákem stejného průměru byl výsledek - soustruh drnčí/nedrnčí. A navíc to dělalo lepší povrch v díře. Nicméně teď mám tužší stroj, takže už to nebudu potřebovat.
josef109

9. 12. 2024, 2:04

Dovolím si podotknout, že "nový vrták" nemusí nutně znamenat "nabroušený vrták" ;)
Odpovědět

Zpět na „pro soustruh“