Rozvody topení v nerezi

Věda, technika a další na co se nenašla vhodnější kolonka.
Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2025, 4:39

Dělal jste prosím už někdo s topenářskými nerezovými lisovacími fitinkami? Potřebuju udělat nějaké opravy, chci tam dát nerezové kuláky, tak si říkám, že i ty trubky co vyměním by mohly být nerez a zajímala by mě zkušenost, jestli to není blbina :-)
Aleš Procháska
ssmak3050

24. 1. 2025, 6:08

a v čem konkretně vidiš problem ?
Jinak klasicka nerez je v pohodě na topeni ,
lisovaci zalezi jaka je tlouštka steny.(pokud vařiš na stavajici trubku) -pokud neni cely system ala -lis
... a pokud myslis lisovačky s ohebnym krkem (nerez vlnovec) tak ty se davaji spise do podlahy ne nastojaka..

u toho lisovani pouzivat vhodne adekvatni komponenty (taky uz jsem viděl ze to teklo fest ..kazdy dil od jineho vyrobce-spatne zalisovane)

obecně nerez :
klasicke provedeni-levnejsi a vydrži dele(silnějsi stěny)
lisovane--drahe a vyši pravdepodobnost že bude tect -netěsnost
lisovane vlnovec -vice drahe a vysi pravdepodobnost že bude tect -slabsi stena -/ (vzhled ,flexibilita)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2025, 6:59

Dík.
Asi žádný konkrétní problém, jen jsem ještě nedělal s lisovacími fitinkami (ani v mědi), tak pátrám, jestli tam není nějaký zádrhel, třeba že bez zkušeností to nemám šanci nalisovat správně nebo že ten a ten výrobce je na prd apod. Topení mám doma v mědi, pájené, ale začaly tam odcházet kuláky a je to takové trošku místy nedomyšlené, že se nedá vyměnit kulák aniž by se kolem dokola uřezaly trubky, tak stejně budu muset celý kus dělat znova. A ještě tam mám něco DN50 ocel, tak že bych celý ten kus nahradil nerezí. Vlnovce tam mít nebudu, jsou to jen rozvody v kotelně. To vaření hlavně na té tlusté trubce by bylo lepší, ale to bohužel neumím :-) A dělat závity se mi taky moc nechce :-)
Aleš Procháska
elbarto

25. 1. 2025, 12:17

Bohužel si přesně nespecifikoval co nerezovou fitinkou myslíš. Pokud myslíš standardní lisovací Comapy, tak nic jiného už se nepoužívá. Letované měd záležela na mnoha faktorech, dokonalém očištění a počtu piv mistra. Svět se mění a práci musi zvládat orangutani. Než se ti ukáže značka nebo vyleze pojistaka, nasadiš kleště a jinak než dobře to nejde a stroj zalisuje na nastavenou sílu.
U Viega Sanpress Inox musíš být trošku opatrnější, aby trubka byla dokonale odhrocena, jinak si nařízneš gumičku. Také funguje naprosto dokonale. Lepší je zapujčení aku lisovačky s tou ruční je to jebání. U obou systému hlavně kontroluj nejen čisté hrany ale i ovalitu trubku po klaibraci. Nejčastější problém býva, když tam borcíí cpou šišaté trubky, druhý nejčastější je zminovaní ostrá hrana.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2025, 2:44

Díky. Já ani nevím jaké fitinky bych měl použít, jsem řekněme ve stadiu studie proveditelnosti :-) Třeba o té kalibraci jsem nevěděl, u pájené Cu to zatím ani nebylo potřeba.
Aleš Procháska
lubbez

27. 1. 2025, 11:36

Z jakého důvodu nerez? Před lety jsem dělal topení v letované mědi, sice pracnější ale naprostá pohoda. Teď jsem dodělával něco v patře a tam jsem z pohodlnosti použil lisovanou měď a jak psal Bárt cvičená opice. Když jsem si dělal rozpis dílů, tak jsem samozřejmě kouknul i na nerez a překvapila mě o dost vyšší cena než u mědi. Nějakou výhodu kromě pitné vody jsem nenašel. Na pitnou vodu, ale i na přívody k podlahovce mi přijde nejlepší plastohliník a tam je ta cena ještě lepší. Jo a kleště ti za pár kaček půjčí třeba u Ptáčka.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2025, 6:49

Jen tak mě to napadlo. Trochu mě rozčilují ty topenářské kuláky, tak je při poruše nahrazuju průmyslovými nerezovými. A přišlo mi, že by se k nim hodila nerezová trubka, tak o tom spíš takhle uvažuju. Ale s mědí ve skutečnosti žádný problém nemám, to možná jen že by to bylo takové pěkné lesklé (než na to navlíknu izolaci).
Aleš Procháska
elbarto

27. 1. 2025, 7:18

Když nalisuješ např. Comap, tak to drží brutálně. U lisováné na O kroužek (měd a nerez) už se nesmí se spojem moc vrtět a je dobré ho ihned fixovat. Tady je svěrná síla podstatně menší, sedí na jednoum kroužku a ten se dá bohužel rozným kroucení protočit ci natrhnout.
Letovaná měd je mrtvá technologie svoji cenou materiálu i závislosti na praxi lepiče.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2025, 7:51

Kouknul jsem, dík, zajímavé.
Čím by asi bylo nejlepší nahradit tohle: pod stropem vedou železné trubky DN40, na jedné straně z nich jsou odbočky ke kotlům a na nich nějaké armatury a oběhová čerpadla, na druhé to jde do "anuloidu", zase přes nějaké drobné armatury. Musí to na několika ukotveních unést aspoň samo sebe + ta čerpadla.
Aleš Procháska
Axim

27. 1. 2025, 8:30

Ahoj kluci
Před Vánoci jsem dodělal topení
Tak jsem staré trubky 6/4” pouze u kotle vyřezal . Udělal závit 6/4” a přešel na vařenou med . Smířil jsem se s tím že k novému kotli bude spousta nesmyslných servo ventilu a čerpadel a tak podobně. Nakonec mi to zbylo jak akumulační nádobu tak radiátory plni samotiz
Z těch 6/4 původních trubek železo jsem přešel na 1” měď
Jelikož jsem zachoval spád trubek tak po zatopení se stal zázrak a chodí mi to jak dříve na samotiž !! A to jsem ten vnitřní průtok vlastně zmenšil na 1”
Žádné takové čerpadlo neexistuje něž samotíž!!
Nic lepšího pro teplosměrné plochy v kotly ,které ohřívají vodu neexistuje
Když je nízká teplota voda proudí pomalu a jak teplota stoupá zrychluje se zcela úměrně proudění vody uvnitř kotle ale hlavně je to potichu
Zrovna jsem byl přiložit , tak mi to nedalo nenapsat
Lisované trubky nemám fakt důvěru guma stárne
Mam litinové radiátory šíleně ztráty topím min na 75 spíše 80c
A občas mi to u toho kotle trochu uletí kolem 100c i 120c ale to už kolem 107c spíná chladicí smyčka
Ono jak je uvnitř topení tlak tak se bod varu vody uvnitř úměrně zvyšuje
To bych chtěl vidět tu lisovanou gumu jak vydrží tyto teploty u kotle na dřevo
Měd jsem si svařil sám na první dobrou . Vždy očistil odmastil namazal pastou se stříbrem a ohřál a přidal cín se stříbrem a dal všude kulové ventily Giacomini
Všude kde jsem použil připojovací závitové sroubeni jsem lepil lepidlem je to bomba LOCTITE a taky nic neteče a kdykoliv se to dá(lepeny spoj) ohřát hořákem a povolit
Zpátečku u kotle mi hlídá SBE plnicí čerpadlo kotle s patronou 75c
To čerpadlo ESBE LTC 361 fakt nemá chybu
SCHAUBLIN 53, GACK K15 , Weiler Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
packa

27. 1. 2025, 9:50

elbarto píše: 27. 1. 2025, 7:18 Když nalisuješ např. Comap, tak to drží brutálně. U lisováné na O kroužek (měd a nerez) už se nesmí se spojem moc vrtět a je dobré ho ihned fixovat. Tady je svěrná síla podstatně menší, sedí na jednoum kroužku a ten se dá bohužel rozným kroucení protočit ci natrhnout.
Letovaná měd je mrtvá technologie svoji cenou materiálu i závislosti na praxi lepiče.
no nevím jak je to s tou cenou , letované koleno 15mm 90 10kč lisované průměr 70kč . chápu že živnostník dá lisované na kterém má větší zisk a instalace 20 vteřin , ale rozdíl cena / výkon je výrazný .
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2025, 11:14

V tom případě který řeším cena není moc důležitá, je to pár tvarovek. Spíš jsem si chtěl udělat nějaký názor na ty novější technologie a taky si trochu pohrát, když už to musím dělat :D Tedy abych zase nekecal, kdybych na cenu kašlal úplně, tak použiju kompresní šroubení pro hydrauliku v nerezi a mám to :D
Aleš Procháska
elbarto

28. 1. 2025, 9:51

Z popisu dotazu nevyplývá zda potřebuješ záplatovat stavající konstrukci nebo předělat část kotelny. Pokud verze 1, potom bych čerpadla vyvěsil na konzole a dopojil flexi nerezovkou. Je dostupná v metráži a jen si necháváš nalisovat hrdla. V případě více ks nebo vetších průměrů lze objednat i u výrobce jako hotový výrobek. Dá se lisovat i hobby lisem, ale chce to docela grif a nejde to uplně na první dobrou. Pokud chces přestavět kotelnu, potom bych to se sorry s mizivou znalosti tématu asi spíš snažil přenechal profíkům :-)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2025, 11:57

Rozsah ještě nevím, v úvahu připadají obě možnosti. Právě že to před 20+ lety dělal profík a doteď mě to zlobí, kdykoliv vejdu do kotelny, protože to dělal cestou nejmenšího odporu, míchal tam komponenty jaké zrovna sehnal, mosaz, chrom, pozink, černé, vše jedno. Já se na to snažil vydělat a nehlídal jsem ho - no, moje chyba. Stejně bych asi všechno neuhlídal. Takže bych to nejradši předělal úplně celé. Ovšem realita je taková, že možná jen vyřežu asi čtyři kuláky, kousek předělám a bude mě to rozčilovat dál :lol:
Naposledy upravil(a) prochaska dne 28. 1. 2025, 2:36, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
Sajmon

28. 1. 2025, 1:53

ahoj,
omlouvam se za pleveleni, ale kdyz ctu o tech nerez vlnovcich, jakou maji tepelnou odolnost při použiti jako výměník?
stocit do trubky od kamen a zatopit pod tim?
diky
Odpovědět

Zpět na „Multioborová diskuze o technických tématech“