Vytvoření vodící čáry z plochy

seriál článků o fusion 360 a lokalizace
Odpovědět
Zdenek Valter

28. 1. 2025, 12:12

Mám potřebu osázet objekty na plochu - například šrouby na lem komínu na parní lokomotivy na kotli.
Komin vsudybylka.png
Jak to udělat?
Veděl by někdo?
Na obrázku jsou již osázené, ale nebylo to až tak snadné.
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 28. 1. 2025, 4:51, celkem upraveno 1 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Charon
Sponzor fora

28. 1. 2025, 12:46

Myslim ze si musis vytvorit novou rovinu jako tečnu toho objektu kam to chceš sázet, ale me ber s rezervou :D
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
marekzcke

28. 1. 2025, 1:02

Predpokladam, ze tam nejsou otvory. Jinak by to byla jen osa sroubu na osu diry.
V principu bude jak pro vytvoreni diry, tak pro umistneni sroubu k plose postup stejny.
Potrebujes definovat minimalne 2 stupne volnosti.
1. bod na plose
2, osa - normala k plose prochazejici bodem
V CAD to bude fungovat skvele. V realu tato situace nemusi nastat.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
Zdenek Valter

28. 1. 2025, 4:45

Díky za odezvu, ale myslím, že primárně jsem se já špatně vyjádřil, když jsem dotaz pokládal.
Proto se omlouvám.
Teď již mám i možnost pustit si Fusion takže znovu zkusím vysvětlit.
Jde mi o to zda funkce Patern on Path dokáže naskládat ty šrouby na plochu lemu viz obrázek níže:
Patern on Path.png
A taky o to jak tu path (cestu) vytvořit.

Tento model byl vytvářen pomocí rotace okolo osy středu kotle a přesouváním na patřičné místo a následně zrcadlen podle svislých rovin v ose komína
Přílohy
Lem kominu.png
Zdenek Valter

28. 1. 2025, 4:59

Po představu - plocha kam chci ty matice a šrouby je válcová
Přílohy
komin na kotli.png
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 28. 1. 2025, 9:46, celkem upraveno 1 x.
Modros

28. 1. 2025, 5:40

pole po křivce to moc neřeší....nesrovná ti objekty podle modelu.....jinak sem vyfrknul ten komín za 7 vteřin.....tak je křivej tak si ho nevšímej :lol:

kdyby to byly koule jakoby nejty tak by to šlo a nebo jen matice tak se daj vtlačením vyextrudovat...ale tu komponentu bych tam pasoval ručně...když jich neni tolik...ted mě nenapadá jak to rychle udělat a navíc nemám moc času...možná později
Přílohy
fd.jpeg
g.jpeg
Naposledy upravil(a) Modros dne 28. 1. 2025, 7:54, celkem upraveno 1 x.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Modros

28. 1. 2025, 6:31

narychlo inspirace
a ted tečně k povrchu každe matky udělat rovinu a vytvořit šroub uprostřed
cele to trvalo pár minut...možná je lepší zpusob, takhle bych to dělal já nahned
ted už nemám čas vůbec :lol: čus
Přílohy
obrázek_2025-01-28_193143910.png
matky jsou udělané funkcí emboss...ostatně i obruba komínu
matky jsou udělané funkcí emboss...ostatně i obruba komínu
Permonik
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2025, 7:22

Zkusil bych příkaz Project to surface (promítnou na plochu).

Předchozí post, poslední obrázek. Jak je načrt s matkami, udělát kružnici, po které budou matky rozložený, na ni udělát body (kruhové pole).

Potom použit přikás Project to surface v dalším načrtu. Promítnou kružnici i s body na plochu.

Udělát jednu matici.

A pak zkusit udělát pole po křívce.

Nemám teď Fusion k dispozici. Jinak bych to popsál lepé.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Modros

28. 1. 2025, 7:52

Permonik píše: 28. 1. 2025, 7:22 Zkusil bych příkaz Project to surface (promítnou na plochu).

Předchozí post, poslední obrázek. Jak je načrt s matkami, udělát kružnici, po které budou matky rozložený, na ni udělát body (kruhové pole).

Potom použit přikás Project to surface v dalším načrtu. Promítnou kružnici i s body na plochu.

Udělát jednu matici.

A pak zkusit udělát pole po křívce.

Nemám teď Fusion k dispozici. Jinak bych to popsál lepé.
to pole po křivce bude mít tu matici pod uhlem mateřské matice...viz moje pole po křivce...........................................................křivka přece nemůže udávat uhel natočení vůči povrchu
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2025, 8:40

Modros píše: 28. 1. 2025, 7:52 ................křivka přece nemůže udávat uhel natočení vůči povrchu
...válec a povrch na něm, není nikdy rovinná plocha a tak ta tečnost k ní ti nezaručí, že šroub půjde směrem do osy válce :wink:
to co psal marekzcke mi přijde nejlogičtější, pokud si v hlavě promítnu výrobu těch otvorů reálně, tak všechny budou vrtány kolmo na osu toho válce a a závoveň rovnoběžně s čelem válce..... z toho bych vycházel i při kreslení
křivka definuje body a pole, osa válce směr od bodu a čelo válce kolmost na osu válce :wink:
marekzcke píše: 28. 1. 2025, 1:02 Predpokladam, ze tam nejsou otvory. Jinak by to byla jen osa sroubu na osu diry.
V principu bude jak pro vytvoreni diry, tak pro umistneni sroubu k plose postup stejny.
1. bod na plose
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Modros

28. 1. 2025, 8:55

tumlik píše: 28. 1. 2025, 8:40
Modros píše: 28. 1. 2025, 7:52 ................křivka přece nemůže udávat uhel natočení vůči povrchu
...válec a povrch na něm, není nikdy rovinná plocha a tak ta tečnost k ní ti nezaručí, že šroub půjde směrem do osy válce :wink:
to co psal marekzcke mi přijde nejlogičtější, pokud si v hlavě promítnu výrobu těch otvorů reálně, tak všechny budou vrtány kolmo na osu toho válce a a závoveň rovnoběžně s čelem válce..... z toho bych vycházel i při kreslení
křivka definuje body a pole, osa válce směr od bodu a čelo válce kolmost na osu válce :wink:
marekzcke píše: 28. 1. 2025, 1:02 Predpokladam, ze tam nejsou otvory. Jinak by to byla jen osa sroubu na osu diry.
1. bod na plose
omlouvám se...opravím se
křivka pole přece nemuže udávat uhel natočení k ose válce...ta udává cestu
ted se zastavím....osa má sledovat povrch....né osu válce...jde nám o to aby matice seděla co nejvíce přesně na vymodelovaném lemu komína....ten muže bejt modelovanej klidně ručně...ba dokonce on ho tam ručně dosazoval....to jen tak na okraj, neni to přeci model pro cnc výrobu co jsem pochopil

jaké je teda řešení v případě Fusionu?? já to nevím, zajímá mě tahle funkce
Jak sledovat křivku objektem náčrtu vůči ose válce

když teda pominu že to je na model kam to lze umístit klidně ručně a nejedná se o podklad pro výrobu....z toho sem vycházel....jak to rychle udělat...aby výroba vláčku nezabrala 3 roky
marekzcke

28. 1. 2025, 9:13

S Autodesk plnohodnotne neporadim, ale Fusion me zajima, protoze je levnejsi nez Catia a edituje to STEP.
Vygooglil jsem toto video: https://youtu.be/ciOZNihYAp4?si=eSLko-Rx2FX8SvHu
Hledal jsem slova jako "reuse components", protoze napr v Catii existuje primitivni funkce Power Copy.
V principe se musi ulozit objekt, napr hlava matice. Ta bude definovana v prostoru bodem a orientaci plochy.
A to video se tomu docela podoba. Jasne, neni to plne parametricke, ale udelat si z bodu pattern jde rychle a zbytek zbyva doklikat ruco.
Modros

28. 1. 2025, 9:39

Tumlik-

udělal sem test....dal sem tečnost k povrchu válce a označil sem embossovaný kruh na povrchu a pracovní rovina má střed otáčení ve středu válce....

tu tečnost doufám vypočítává z označeného povrchu a zpruměruje to...neoznačujeme jednotlivej polygon....triangl ...z toho duvodu nerozumim tomu že povrch válce neni rovnej.....???? o jaké rovinnosti hovoříme?
Přílohy
obrázek_2025-01-28_223855468.png
Naposledy upravil(a) Modros dne 28. 1. 2025, 10:56, celkem upraveno 1 x.
marekzcke

28. 1. 2025, 10:00

Hm. Trochu mi to pripomina objev kola. To ma taky jeden stred a mnozina bodu kolem nej tvori kruh.
Modros

28. 1. 2025, 10:08

marekzcke píše: 28. 1. 2025, 10:00 Hm. Trochu mi to pripomina objev kola. To ma taky jeden stred a mnozina bodu kolem nej tvori kruh.
ano...kdyby to kolo mělo pouze 4 body kolem středu a dva body protneš tak máš rovinu vůči ose toho kola...a to přesně fusion dělá když vypočítává tečnost......

když zajdu do detailu kolik má válec při práci ve fusionu polygonů? jeho převod ze solidu na sítovej model probíhá až při exportu kde se teprve určuje jak hranataje bude.....pokud je topologie sítě taková jaká má bejt...nemužeme hovořit o tom že je válec křivej......nebo sem to celé nepochopil

nebo co si tím chtěl říct? :D
Odpovědět

Zpět na „Učíme se Fusion 360“