Zdravím, máte někdo praktickou zkušenost, tzn. náraz s režimem "Bezpečné spuštění"? Jde o to, že když poprvé pouštím program, vygenerovaný z CAMu (Fusion), tak si zapínám Bezpečné spuštění. No a teď se mi stalo, že jsem si zapomněl posunout nulový bod v "Z", když jsem si sondou najel na podložky. Takže to narazilo do svěráku a fréza je na vyhození. Bohužel jsem na tuto super funkci spoléhal a takto to dopadlo.
Řešil jsem to s technologem z Teximpu, který mě na stroji zaškoloval. Chtěl po mě fotodokumentaci a report ze stroje, že to předá dál. Zatím jsem odpověď nedostal, tak by mě zajímalo, jestli to má někdo odzkoušené. Mělo by to fungovat takto, viz. odkaz.
https://youtu.be/enDkju3b09w
Rozhodně by fréza neměla takto vypadat, podle toho videa.
HAAS- režim "Bezpečné spuštění" (Safe run)
-
- Kontaktovat uživatele:
Pokial viem tak to funguje iba pri G0...Michal337 píše: ↑3. 3. 2025, 6:05 Zdravím, máte někdo praktickou zkušenost, tzn. náraz s režimem "Bezpečné spuštění"? Jde o to, že když poprvé pouštím program, vygenerovaný z CAMu (Fusion), tak si zapínám Bezpečné spuštění. No a teď se mi stalo, že jsem si zapomněl posunout nulový bod v "Z", když jsem si sondou najel na podložky. Takže to narazilo do svěráku a fréza je na vyhození. Bohužel jsem na tuto super funkci spoléhal a takto to dopadlo.
Řešil jsem to s technologem z Teximpu, který mě na stroji zaškoloval. Chtěl po mě fotodokumentaci a report ze stroje, že to předá dál. Zatím jsem odpověď nedostal, tak by mě zajímalo, jestli to má někdo odzkoušené. Mělo by to fungovat takto, viz. odkaz.
A pritom by stacilo keby si prve pustenie programu siel na 5-25% rapid kym nezide dole na pracovnu vysku. V podstate hned ako nacita G43 tak vies od oka odhadnut ci je to cca ok alebo si zabudol sondnut...
Jasne ze sa aj tak stane ze nieco clovek pokazi ale nejake naucene postupy je dobre mat...
To máte pravdu, je dobré mít naučené postupy, jak předejít nehodám na CNC. Vidíte i po 9-ti leté praxi programování a seřizování CNC frézky, člověk udělá chybu začátečníka. Holt dostal jsem do ruk nový stroj Haas VF-4SS a naivně jsem té nové funkci "Bezpečné spuštění" uvěřil, že bude fungovat jak ve videu od výrobce. Tak aspoň jsem to odzkoušelkiko01 píše: ↑3. 3. 2025, 7:04Pokial viem tak to funguje iba pri G0...Michal337 píše: ↑3. 3. 2025, 6:05 Zdravím, máte někdo praktickou zkušenost, tzn. náraz s režimem "Bezpečné spuštění"? Jde o to, že když poprvé pouštím program, vygenerovaný z CAMu (Fusion), tak si zapínám Bezpečné spuštění. No a teď se mi stalo, že jsem si zapomněl posunout nulový bod v "Z", když jsem si sondou najel na podložky. Takže to narazilo do svěráku a fréza je na vyhození. Bohužel jsem na tuto super funkci spoléhal a takto to dopadlo.
A pritom by stacilo keby si prve pustenie programu siel na 5-25% rapid kym nezide dole na pracovnu vysku. V podstate hned ako nacita G43 tak vies od oka odhadnut ci je to cca ok alebo si zabudol sondnut...
Jasne ze sa aj tak stane ze nieco clovek pokazi ale nejake naucene postupy je dobre mat...

Jen mě zajímalo, jestli už to má též někdo odzkoušené. Zde je začátek programu, kde se to stalo. Nájezd rychloposuvem, jak říkáte, že by to mělo fungovat, tam je.
Školitel mi tu funkci prezentoval jako něco skoro až revolučního a ukazoval mi ve videu jenom tu část, kde fréza najíždí do obrobku... Až teď jsem se na to podíval pořádně a ano máte pravdu, zmiňuje se, že je to ochrana převážně stroje.
Neznalost neomlouvá...
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No co se asi stalo. Narazil jsi na marketingovy tahak. Zjistil jsi ze to neni az takovy zazrak. Ono jak by mohl. Detekce nadmerne sily je stara jak..... ale co s tim? Kam nastavit ten limit. Nadmernou silu vygeneruje i rychlejsi rozjezd naprazdno ve vzduchu. (Rozumej akcelerace ssmotna) soucasne to musi byt schopne i obrabet. Tzn. Rezne sily. Tedy museli tam parnewtonu nechat k dispozici. Da se tedy tvrdit ze to je vlastnost. Nastroj to urazi i tak. Protoze tam nejaka sila byt musi. Ale nemusis objednavat vymenu vretena za 300 000,-
O tom to je. Jestli nejaky skolitel rikal neco jineho tak to asi moc dobre neznal. Nebo to rekl tak ze to blbe vyznelo.
O tom to je. Jestli nejaky skolitel rikal neco jineho tak to asi moc dobre neznal. Nebo to rekl tak ze to blbe vyznelo.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)