Ahoj,
mám pro svůj záměr koupené broušené kuličkové šrouby pr. 32mm, stoupání 25mm, délka nejdelšího šroubu pro osy X 240cm.
Plánuji pohon 400W servy Delta a převod do pomala pomocí HTD 5M 24/60z., tedy na výsledné stoupání 10mm/ot.
Nemůžu se rozhodnout, zda rotovat klasicky šroubem s pevně uloženou maticí nebo předělat pevnou matici na rotující a pevně uložit šroub.
O rychlost posuvu nejde, protože výrobce udává maximální otáčky pro oboustranné pevné uložení 1300 ot./min. a to je při tomto stoupání 32,5m/min., což dalece překračuje moje požadavky.
Která varianta by byla lepší a z jakého důvodu?
Děkuji,
Lukáš
Rotační matice nebo šroub
Rotující matice se blbě // složitě // dá automaticky mazat.
Výhoda rotující matice je u delších šroubů v praktické eliminaci problémů s rozkmitáním šroubu.
To servo 400W na šroub 32 mi tedy přijde skoro málo. Ale nepíšeš co s tím budeš dále "pohánět".
Výhoda rotující matice je u delších šroubů v praktické eliminaci problémů s rozkmitáním šroubu.
To servo 400W na šroub 32 mi tedy přijde skoro málo. Ale nepíšeš co s tím budeš dále "pohánět".
Ano, nevýhoda mazání je mi jasná.
Bude to router na plasty a hliník o rozměru 1500x2000x200mm.
Na ose X budou dva tyto šrouby po stranách a na ose Y pak jeden. Vše bych chtěl pohánět 400W servem s převodovkou 1:2.5, tak jsem doufal, že by to mohlo být ok. Se servy zatím zkušenost nemám, vše doposud korkové motory.
Výrobce udává průhyb šroubu 0,2mm max. na tu délku, tak by nemusel být ani rotující šroub špatná volba a usnadnilo by to montáž, jelikož už šrouby mají opracované konce na 25mm domky.
Bude to router na plasty a hliník o rozměru 1500x2000x200mm.
Na ose X budou dva tyto šrouby po stranách a na ose Y pak jeden. Vše bych chtěl pohánět 400W servem s převodovkou 1:2.5, tak jsem doufal, že by to mohlo být ok. Se servy zatím zkušenost nemám, vše doposud korkové motory.
Výrobce udává průhyb šroubu 0,2mm max. na tu délku, tak by nemusel být ani rotující šroub špatná volba a usnadnilo by to montáž, jelikož už šrouby mají opracované konce na 25mm domky.