Uskočení osy X v každé vrstvě
Ale na te desce z prvni stranky (pises tam "Je tam deska, nevím typ, mohu zjistit, případně zde foto, třeba to někdo pozná.") jsou vyfoceny vzdy prave jen jedny kontakty (jeden 4-pin konektor) z kazde osy.
K rozdvojeni na 2 drivery Y musi dojit nekde jinde.
Takze kdyz prohodis osy X a Y tady ("spravne konektory na te fotce"), tak by te pocty driveru na jednotlivych osach nemusely vubec zajimat - si myslim ... Ale mozna uplne blbe

Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Áčko bude zřejmě Y2. Nebo tak nějak (kdyby sem nafotil konfiguraci macha, jak jsem mu psal, mohli jsme být moudřejší). Pokus se dá stále udělat, ale trochu složitěji. Buď ten signál rozdvojit fyzicky z jednoho zdroje nebo to překonfigurovat v ŘS, ale to už může ovlivnit chování, takže já bych šel první cestou (resp. považoval bych jí za spolehlivější, možná bych zkusil nejřív to překonfigurování, protože to je asi nejjednodušší). Mluvím tedy o step-dir-enable signálech z interpolátoru, chyba je imho v něm (nebo před nim), driver by se takto magicky nechoval.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
vzal bych šupleru na měření a napřed bych měřil ...
ručně zadávat v machu
G0 x 100
G0 x -100
párkrát opakovat
pak různé pracovní posuvy
F100
G1 x 100
G1 x -100
různé kombinace posuvů, kombinace G0 G1
F1000
G1 x 100
G1 x -100
párkrát podle výsledku různě opakovat ...
koukat co ukazují souřadnice v machu, o kolik se skutečně posune stroj ... a přemýšlet co se děje
pokud bude vše ok, přidat Y
třeba G0 x100 y50 ...
pak přidat Z
G0 x 100 y 50 z -20
pak spustit vřeteno ...
ručně zadávat v machu
G0 x 100
G0 x -100
párkrát opakovat
pak různé pracovní posuvy
F100
G1 x 100
G1 x -100
různé kombinace posuvů, kombinace G0 G1
F1000
G1 x 100
G1 x -100
párkrát podle výsledku různě opakovat ...
koukat co ukazují souřadnice v machu, o kolik se skutečně posune stroj ... a přemýšlet co se děje
pokud bude vše ok, přidat Y
třeba G0 x100 y50 ...
pak přidat Z
G0 x 100 y 50 z -20
pak spustit vřeteno ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Lapa má pravdu. Je to jednoduše rozhozené z driveru Y1 na driver Y2 můstkem na konektorech. Áčko je použité na případnou rotační osu.lapa píše: ↑15. 4. 2025, 8:29Ale na te desce z prvni stranky (pises tam "Je tam deska, nevím typ, mohu zjistit, případně zde foto, třeba to někdo pozná.") jsou vyfoceny vzdy prave jen jedny kontakty (jeden 4-pin konektor) z kazde osy.
K rozdvojeni na 2 drivery Y musi dojit nekde jinde.
Takze kdyz prohodis osy X a Y tady ("spravne konektory na te fotce"), tak by te pocty driveru na jednotlivych osach nemusely vubec zajimat - si myslim ... Ale mozna uplne blbe.
X není označený, tento driver jsem se pokusil právě vyměnit. Zkusím zítra, je pozdě.
Máš na mysli nafotit nastavení motorů Motor tuning?Thomeeque píše: ↑15. 4. 2025, 8:48 Áčko bude zřejmě Y2. Nebo tak nějak (kdyby sem nafotil konfiguraci macha, jak jsem mu psal, mohli jsme být moudřejší). Pokus se dá stále udělat, ale trochu složitěji. Buď ten signál rozdvojit fyzicky z jednoho zdroje nebo to překonfigurovat v ŘS, ale to už může ovlivnit chování, takže já bych šel první cestou (resp. považoval bych jí za spolehlivější, možná bych zkusil nejřív to překonfigurování, protože to je asi nejjednodušší). Mluvím tedy o step-dir-enable signálech z interpolátoru, chyba je imho v něm (nebo před nim), driver by se takto magicky nechoval.
No a protože jsem si teď před chvílí odpověděl, že Y je zapojené ve skutečnosti můstkem, šly by přehodit vývody X a Y přímo z desky a pak se podívat, zda se ten problém nepřestěhuje na osu Y. Je to tak?
Pokud chce prohodit řídící signály mezi X a Y, nejjednodušší má prohodit to na výstupu interpolátoru.
Ano.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Tehdy jsem primárně myslel motor tuning, protože tehdy to vypadalo, že by mohl být problém tam. Čim víc bys toho sem dal (psal jsem popiš stroj, konfiguraci, zapojení..), tím by to odsejpalo lépe. Jedna věc může vést k druhé a pokud se máš hned kam podívat, je to úplně něco jiného, než se stále muset ptát. Např. bych věděl, že tam máš i rotační osu a že signály X a Y můžeš snadno prohodit (někdy se Y1 a Y2 řeší využitím výstupů Y a A a rozdvojuje to už řídící systém).
Ještě mě teď tak napadá (a nevim, jestli to tu už padlo), jestli tam náhodou nemáš pro X nastavenou nějakou zběsilou backlash kompenzaci, ta by možná mohla něco takového dělat..?
T.
No, navrhoval bych prohazovat X/Y a to kdekoliv (at jiz od konce signalu nebo od zacatku) a tim mozna zjistit, kde je asi problem.
Proste zahaneni "lva do klece" nebo "metoda puleni intervalu" - co je komu blizsi
.
Ovsem evidovat si, co se udelalo/testovalo a co ne - lehce clovek splete sam sebe na nespravnou stopu ...
A az pripadne jako posledni oslovovat vyrobce ...
Proste zahaneni "lva do klece" nebo "metoda puleni intervalu" - co je komu blizsi

Ovsem evidovat si, co se udelalo/testovalo a co ne - lehce clovek splete sam sebe na nespravnou stopu ...
A az pripadne jako posledni oslovovat vyrobce ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...