Zdravím chtěl jsem se zeptat jakou může mít hodnotu tato frézka Henri huser
Fila by mohl bernimu změřit rozměry dílů na osu Z a vřeteník, a berni by na oplátku mohl vyrobit dva držáky motoru (jeden pro Filu) podle fotografií od Nielse Vrijlandta.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
souhlasím s kamarádem soustružníkem a je moc dobře že jsi se rozhodl takto

protože už jsem pár "takových" projektů dotáhl do konce, dovolím si pár rad jak to dělám já

1. začnu tím, že si prohledám internet nastahuju mraky fotek(pokud jsou), manuálů, příruček, projektů lidí co už se do něčeho takového pustili (+získáš o stroji perfektní přehled, - je pak to, že to je opravdu mraky času co tohle zabere)
2. celý stroj dopodrobna se sebemenšími detaily převedu do 3D, udělám vazby, kinematiku atp (+ lépe se pak domodelují chybějící díly s vazbami a zjistí se kolizní stavy když už něco budeš vyrábět, lyry atp., - neskutečné moře času co tahle činnost zabere)
3.vytvořím co nejvěrnější díly které chybí v sestavě s modelem
4. z chybějících dílů vyrobím půlený model pro slévárnu, samozřejmě přídavky, úkosy, známky, někdy jsou potřeba i technologické nálitky k upnutí při obrábění atp, pak vykytovat , vybrousit, nastříkat
5. nechám odlít radši víc kusů pokud v průběhu obrábění náhodou něco zkurvím

6. mám hotový odlitek více či méně kvalitní a tady začíná to nejzajímavější, technologický postup obrábění, takové to co první, co pak, kdy se bude vrtat, kdy se bude brousit, kam se to pohne
7. strojní vybavení musíš mít takové abys to byl schopen udělat komplet, to je zbytečný rozepisovat, to vyplyne z technologického postupu
8. mám obrobeno, zaškrabáno, slícováno tak nahrubo obrousit, kytovat, brousit, brousit a pak stříkat
9. kompletace a zakomponování chybějícího dílu do sestavy
10. při čekání na odlitky aplikuju na zbytek stroje body 8 a 9, které jsou pracné zhruba podle jeho velikosti (+ potřeba minima vybavení,- spousta zábavy při čištění, spousta chemie, ruční práce)
11. konečný lak ( o tom že to musí taky pěkně vypadat včetně detailů je jasný)
12. kompletace a geometrie
13. shánění dalšího příslušenství. kleštin atp. (nekonečné a finančně náročné)
Body 4-9 musíš aplikovat na každý chybějící díl, dá se to "oprcat" při jednodušších dílech svařencem, pokud je to ale něco zásadního a ty chceš ten stroj uvést do originálního stavu tak se těm odlitkům nevyhneš

Mám cca představu hodinové dotace na jednotlivé +- stroje co jsem dělal a kdybych si to promítl do toho co jsem schopen si vydělat tak jsou všechny neprodejné, až na opravdu výjimky jsem si všechno dělal sám, to co psal jean je pravda, pokud si to budeš zadávat tak se nedoplatíš

Ten stroj se samozřejmě dá zhodnotit pokud bude vypadat tak jako když vylezl z fabriky, otázka je, jakou hodnotu bude mít pro tebe a jakou pro případného kupce....
Za mně ti držím upřímně palce
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Nejsem strojař tak nevim jak se chybějící díly přesně nazývají,ale moc jich neni,motor mám,držák k němu neni zas tak velký problém,pak tam chybí držák na tu prostřední řemenici,páka posuvu vřeteniku,vrchní díl na jemný posuv vřeteniku a klička na křížový stůl .tak si myslim,že by to nemuselo být zase tolik náročné na doděláni
Nejspíš ne; to jenom ten, kdo to vyráběl, toho dělal víc, pasoval to xobě a spasované díly si značil číslicema. Občas se místo číslic používá důlčík - jedna ďubka, dvě ďubky, ....