Ozubení přímo do osy
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Ahoj, potřeboval bych udělat ozubení(nejspíš 7 zubů) v modulu 1 přímo do 6mm osy motoru. Osu lze z motoru v nejhorším vyndat. Osa zřejmě není kalená-na jednom místě se mi ji podařilo zmenšit na 5mm pouze smirk.papírem.
Šlo by to vůbec udělat? Pokud ano, kolik by to stálo, díky, Chvojka.
Šlo by to vůbec udělat? Pokud ano, kolik by to stálo, díky, Chvojka.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
modul 1 v 7 zubech na 6mm osu těžko
největší modul max. 0,6 kdy vnější průměr by byl nekorigovaný 5,4mm
na frézování přímo do hřídele bych se vyprdnul ,stejnak to půjde blbě upnout a řekl bych že to ani nepoběží souose.
Nejjednodušší řešení je podle mě Hřídelka, která by měla takových 12mm v průměru s dírou v ose na 6mm a k nalisování na ten motor,pojištění červíkem,loctite a nebo jiným fixvýmyslem .
Na té hřídelce pak vyfrézovaný ozubený 7z/m1/Da 9mm délka dle potřeby.
Dá se to vyrobit leda odvalem s min, házivostí a hlavně při požadavku toho tvého modulu
nějak takto jak na nákresu pokud to musí být přímo na hřídeli tak máš smolíka

největší modul max. 0,6 kdy vnější průměr by byl nekorigovaný 5,4mm

na frézování přímo do hřídele bych se vyprdnul ,stejnak to půjde blbě upnout a řekl bych že to ani nepoběží souose.
Nejjednodušší řešení je podle mě Hřídelka, která by měla takových 12mm v průměru s dírou v ose na 6mm a k nalisování na ten motor,pojištění červíkem,loctite a nebo jiným fixvýmyslem .
Na té hřídelce pak vyfrézovaný ozubený 7z/m1/Da 9mm délka dle potřeby.
Dá se to vyrobit leda odvalem s min, házivostí a hlavně při požadavku toho tvého modulu

nějak takto jak na nákresu pokud to musí být přímo na hřídeli tak máš smolíka

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
To by snad šlo. Přímo na osu to být nemusí, jen jsem si myslel, že by to moho být nejjednodušší řešení, bez zbytečnýho nastavování červíkování atd.-chtěl jsem to tak původně z toho důvodu, abych zachoval co nejmenší rozměry převodu, těch 7 zubů je maximum,ok když se nevejde, může jich tam být 6, nebo 5, míň asi ne..., Hlavně musí být v modulu 1. Jinak šířka ozubení-1cm a šířka násadky taky 1cm
přesně tak,když půjdeš na takový extrémní počet zubů ani to nebude mít žádnou výdrž.Pokud by ten převod byl vysokootáčkový tak už vůbec....
Když ty zuby uděláš přímo na hřídel půjde ten materiál třeba nitridovat?asi nevíš co je zač? Osobně bych doporučoval vyrobit tu vložku na hřídel co navrhl "tumlik" ale z beriliové bronzi,dá se totiž teplem vytvrdit na pevnost srovnatelnou s běžnými ocelemi.
Když ty zuby uděláš přímo na hřídel půjde ten materiál třeba nitridovat?asi nevíš co je zač? Osobně bych doporučoval vyrobit tu vložku na hřídel co navrhl "tumlik" ale z beriliové bronzi,dá se totiž teplem vytvrdit na pevnost srovnatelnou s běžnými ocelemi.
- Přílohy
-
- beriliové bronzy a jiné slitiny.ppt
- (3.97 MiB) Staženo 450 x
tu cenu bych vůbec neřešil když je to takový malý pastorek.Otázka ceny by byla důležitá při seriové výrobě kde nakupuješ mat. řádově po stovkách kil.....A nebo když ten pastorek bude mít v průměru 500mm,jako velmi důležitou vlastnost považuji pevnost po vytvrzení a obecně známé nízké tření kombinace materiálů ocel-bronz.Ložisková kalená ocel s bronzem mají snad vůbec nejmenší tření (někde to mám i v tabulce ale nemám čas to hledat).
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pastorek 7z/modul 1,ozubení přímé,posunutí základního profilu(korekce) o hodnotu(tabulky),která zaručuje vzhledem k danému počtu zubů co nejmenší možné podřezání zubu za předpokladu že ještě nedojde k úplnému zahrocení zubu
Zuby nekorigované a korigované se po sobě krásně odvalují .Vyrobeno odvalem .
Neřekl bych že ta velikost podřezání je nějak kritická ,ovšem je potřeba vědět,jak už tu bylo napsáno k čemu to má sloužit
tabulkové hodnoty se počítají od 6zubů ,pokud je hodnota zubů nižší tak přímé ozubení ztrácí smysl a podřezání se zamezí zuby šikmými kdy vnější modul roste v závislosti na úhlu sklonu.
Typicky se dá toto najít na pastorku motoru v elektrické vrtačce

Neřekl bych že ta velikost podřezání je nějak kritická ,ovšem je potřeba vědět,jak už tu bylo napsáno k čemu to má sloužit

tabulkové hodnoty se počítají od 6zubů ,pokud je hodnota zubů nižší tak přímé ozubení ztrácí smysl a podřezání se zamezí zuby šikmými kdy vnější modul roste v závislosti na úhlu sklonu.

http://www.tumlikovo.cz/
tumlik píše:Pastorek 7z/modul 1,ozubení přímé,posunutí základního profilu(korekce) o hodnotu(tabulky),která zaručuje vzhledem k danému počtu zubů co nejmenší možné podřezání zubu za předpokladu že ještě nedojde k úplnému zahrocení zubu![]()
Neřekl bych že ta velikost podřezání je nějak kritická ,ovšem je potřeba vědět,jak už tu bylo napsáno k čemu to má sloužit![]()
je vidět že "tumlík" je profík,NO comment.
Nejhezčí na těch obrázcích jsou "tumlíkovy" prsty,upracované ....to není jen kecálista!
- Přílohy
-
- jsi jednicka.gif (9.71 KiB) Zobrazeno 7376 x
ještě jsem si na něco vzpoměl když se tu řešila cena bronzu.....
před asi 5lety jsem opravoval pračku,klasika= simering náporem horké vody ztvrdnul,vydřel se a propouštěl vodu do ložiska atd. Samozřejmě zvuk jako v reklamě známého pana Bláhy opraváře praček. Vyřešil jsem to po svém,objednal jsem ložiska komplet nerezová a dvoubřitý silik.simering--cena za vše byla 550,-kč.
Tak se ptám,má cenu řešit nějakou stovku navíc? NE raději ať mám klid a nemusím už se s pračkou zabývat.Dřív shnije celá plechová konstrukce.
Moje pravidlo je , u strojů,přístrojů které mi mají dlouho sloužit raději připlatím za nějaký kvalitní komponent-dřív než dojde k větším škodám.
U převodů a převodovek platí dvojnásob
před asi 5lety jsem opravoval pračku,klasika= simering náporem horké vody ztvrdnul,vydřel se a propouštěl vodu do ložiska atd. Samozřejmě zvuk jako v reklamě známého pana Bláhy opraváře praček. Vyřešil jsem to po svém,objednal jsem ložiska komplet nerezová a dvoubřitý silik.simering--cena za vše byla 550,-kč.
Tak se ptám,má cenu řešit nějakou stovku navíc? NE raději ať mám klid a nemusím už se s pračkou zabývat.Dřív shnije celá plechová konstrukce.
Moje pravidlo je , u strojů,přístrojů které mi mají dlouho sloužit raději připlatím za nějaký kvalitní komponent-dřív než dojde k větším škodám.
U převodů a převodovek platí dvojnásob
Nechap ma zle ja proti brozu nič nemam len ma zaujalo že najlepšie z berilioveho bronzu.
Par darovanych bronzovych tyči mam aj ja v dielny ale či su beriliove to neviem nevedel to ani ten čo mi ich daval
.
Celkovo je u nas problem zohnať už kvalitnu ocel hoci ju firmy v ponuke maju ,ale ked pridem do Ferony alebo Ravenu na sklade maju len 11373 -375 a ak nahodou chcem 11 109 nedaj bože 12050 tak mi to objednaju len ak vezmem aspon 1t
14-15-19 ocel som u nich ešte ani nevidel a to iste je z bronzom mosadzou Al atd.Ferona u nas od toho roku predava len od 100kg.
Ale v každom pripade dakujem za typ využitie by som pre ten bronz našiel hned
Par darovanych bronzovych tyči mam aj ja v dielny ale či su beriliove to neviem nevedel to ani ten čo mi ich daval

Celkovo je u nas problem zohnať už kvalitnu ocel hoci ju firmy v ponuke maju ,ale ked pridem do Ferony alebo Ravenu na sklade maju len 11373 -375 a ak nahodou chcem 11 109 nedaj bože 12050 tak mi to objednaju len ak vezmem aspon 1t

Ale v každom pripade dakujem za typ využitie by som pre ten bronz našiel hned

STRIGON ME-250
PBT 305
PBT 305
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Beryliový bronz je bohužel krajně obtížné sehnat (ještě těžší než tu automatovku ve Feroně
), takže tipuju, že ty tyče budou asi z bronzu obyčejného 

Aleš Procháska
zkuste tyto dva prodejce : http://www.kopta.cz/
nebo http://www.jkz.cz/ocel.php?ocel=21285&lang=cz kde máte i parametry
a vytvrzování
nebo http://www.jkz.cz/ocel.php?ocel=21285&lang=cz kde máte i parametry
a vytvrzování