Stavba CNC sústruhu na kľúč

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Kutyl

14. 7. 2010, 10:04

Vôbec nepopieram, že sa mám čo učiť, to je snáď samozrejmé. Po výstavách chodím viac ako dosť a nie len strojárskych. Množstvo fajnových vecí mi robia na zákazku vo veľmi slušne vybavených strojárskych dielniach, kam poputovala aj vodiaca tyč. Snáď nič nepokazím, ak budem členom fóra tykať, takže pár slov adresovaných Votrelcovi. Mám okrem iného, aj na zákazku (v Českej republike) zhotovený kontrolný tŕň priemer 30mm / 500mm dĺžka, na obidvoch stranách strediace otvory a ukončenie jednej strany kužeľom M5. Ak ho upnem do sústruhu a z druhej strany pocitovo pritlačím hrotom, netuším či je to 0,3bar, alebo 10bar, ale odchýlkomer (model - viď obrázok) neukázal žiadne prehnutie. Uvedomujem si svoj merací postup rovnajúci sa "ženskej od plotny", ale ubezpečujem Ťa, že tyč nedopadla dobre ani v rukách odborníkov. Vysvetlenie je asi také, že predajca pri manipulácii tyč poškodil, prípadne podhodil nejakú čínu. Strojarina už asi nebude môj obor, ale to neznamená, že nezvládam jednoduchšie úkony. Stroj, ktorý Si tu správne predviedol na obrázku nie je žiadny zázrak, ale ani čínsky odpad. Na to aby sa človek trochu zoznámil s problematikou + výbava za pol mega je to v domácich podmienkach až nadštandart. Do meracích prístrojov Mitutoyo sa navážať snáď nebudeme ja osobne som spokojný.
Pán Kovohemyl nebránim sa ponuke, skús hodiť nejaký obrázok, recenziu, prípadne popis čo Tvoj tím dokáže. Zatiaľ sa mi žiaľ nejavíš podľa Tvojich príspevkov ako expert v tejto oblasti.
Pán Danda - absolútny súhlas s Tvojim vyjadrením, nie som typ, ktorý by sa snáď 1000x neocitol v slepých uličkách, ale vďaka nim som tam kde som.
Pán Engineer - nie je snáď téma v tomto fóre kde by Si fundovane nereagoval, čo ma úprimne teši, posúvaš nás mnohých ďalej.
Na záver len toľko, stroj určite nejaký bude, pravdepodobne budem musieť dosť zľaviť z nárokov, ale môžem vás všetkých ukľudniť, ja na ňom určite robiť nebudem.
Přílohy
IDH.jpg
votrelec

14. 7. 2010, 11:43

posledna veta je krok ktory ma perspektivu.
este vediet ake RA alebo RZ je ako zrkadlo a dostaneme uz konkretnu predstavu o co vam ide.

sustruh na doma ;) tak to uz hej. o cine som nehovoril. len som dal odkaz.

ku meraniu. moze te mat meradla ako kolvek presne. pokial je zle zvolene meranie vysledok je diskutabilny...
inak nepopieram ze ta gulatina bola zla.
maverick

14. 7. 2010, 8:06

na druhou stranu bych ocenil snahu oslovit někoho "místního" (z ČR), v době kdy se z nás stává jen montovna tak takovýdle projekt si zaslouží podporu, sice z těch nároků na přesnost by chtělo trochu slevit...
inu neinvestuješ naše peníze tak se mužem ponaučit možná i přiučit
nevím k čemu budou ty hotový výrobky potom sloužit (od toho se odvíjí právě to, jaká přesnost je skutečně nezbytná), ale za jistých okolností bych spíš oslovil někoho jako je Schaublin, protože řekněme si upřímně, nachazí se tu snad někdo, kdo vyrobí stroj stejných kvalit jako je ten švýcar a to levnějc?? já o nikom takovým nevím, ale pokud o někom víte tak bych se s ním rád osobně někdy potkal :lol:
Kutyl

14. 7. 2010, 8:42

Ano, je to jeden z možných favoritov. Mrzí ma fakt, že stále padajú firmy, ktoré mali do strojariny čo povedať. Neviem však, či je to neschopnosť konkurencie, alebo to má iné pozadie.
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2010, 10:20

kovohemil píše:Měl bych zájem udělat pro tebe takovej stroj , pokud máš zájem tak mě můžeš kontaktovat .

Čágos , omlouvám se ,ale tento příspěvek dal můj synátor a bohužel tu strašnou přesnost asi přehlídl .Jinak zadavatel má pravdu v tom že profík nejsem a asi nikdy nebudu :shock:,protože profík se k tomu ani vyjadřovat nebude. Sám za sebe si myslím že je to spíše provokace na toto forum ,ale to je na každým jak to vyhodnotí :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Jan Danda
Sponzor fora

14. 7. 2010, 11:12

Když už to má být z jakých koliv příčin třískové obrábění,co to otočit. Materiál bude stát a okolo bude obíhat něco jako je závitove očko,když to hodně zjednoduším.Zatím se jenom psalo proč to nejde,a když už se nám malinko šoupla ta přesnost tak co nevymyslet (novou) technologii. :D .Prosím nekamenovat,jeto jenom taková úvaha do fora.
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2010, 11:27

Spíše bych to dál neřešil :D je to asi kachna :shock:
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Kutyl

15. 7. 2010, 12:53

Neviem, čo je "Čágos", predpokladám, že sa jedná pravdepodobne slangovo o nejaký pozdrav, alebo preklep. Kovohemil, zrejme máš so synom spoločnú vlastnosť, nečítaš pozorne. Ja netvrdím, že nie Si profesionál, ale ako expert na danú problematiku sa mi podľa príspevkov nejavíš. Teraz už chápem, že je ťažké urobiť si obraz, keď pod Tvojim nickom píše celá rodina. Podozrievaš ma, že provokujem fórum, že je to kačica a pod. Ja to ale myslím smrteľne vážne, nenútim Ťa niečo ďalej riešiť, tak sa nestavaj do pozície krikľúňa takých je na rôznych fórach až,až.

A aby to nebolo úplne mimo tému prikladám link, ktorý ma zaujal.

http://precitech.com/2010_Precitech_DRL ... rview.html
Mambo

15. 7. 2010, 4:41

Soustruh je peknej a je na nem videt jak to neni zadna sranda, granitovy loze, pneumaticke perovani pro odstraneni vibraci, olejova a vzduchova loziska, linearni motory opticke odmerovani tvaru nastroje, pekna hracka :D
K tomu jak by tyc stala a jela hlava se rika okruzovani http://www.mmspektrum.com/clanek/statni ... -a-vyzkumu (je to videt v posledni ctvrtine stranky), to by to podle me mohlo asi jednine aspon trosku zvladnout aby se tyc neprohla. Pak uz zbyva snad jen laserove soustruzeni kde laser odparuje na prumeru material. To pry ma taky dobrou presnost a kvalitu povrchu.
Kutyl

15. 7. 2010, 6:37

Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2010, 9:15

Zajímavý odkazy a moc pěkný mašinky. Snad se nikoho nedotknu ale tohle je mimo naši "kutilskou" realitu tohoto DF.
Musíš tedy svoje poptávky směřovat tam, kde mají zkušenosti s takovou technikou, nejlépe přímo na ty firmy které jsi nám ukázal.
Tady to při vší úctě můžeme opravdu brát jen jako dobrý letní vtip. A pokud se pletu a je tu někdo kdo má na to postavit takovýhle mašiny a osloví Tě s nabídkou tak nám pak ukaž jak to dopadlo. :wink:
Kutyl

17. 7. 2010, 11:40

Čo sa týka sústruženia zrkadlového povrchu asi takto
http://www.youtube.com/watch?v=fML6VN88U_M
QNX
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2010, 1:32

Kutyl: To tady na foru zvládneme levou zadní. Jenom budeš muset chvilku počkat, než se nám podaří na e-bay sehnat nějaký šikovný komponenty. Pár oběhanejch lineárů, ošustěnejch kuličkáčů, krokáče (možná by stačil i trapézák, ale s ultrapřesnou maticí), řídit by se to mohlo machem. Rám svaříme z jeklů, nebo sešroubujeme z dřevotřísky. Aby to bylo superultrapřesný, tak budeme muset udělat klimatizovanej box ze starý ledničky. Jo a řídit to bude vyřazený PC co mám v garáži, to už se stejně na nic nehodí. Pár diamantovej plátků mám dokonce doma a zatím pro ně nemám využití, tak se mi zrovna hodí, že by se k nim dodělal pořádnej stroj. Já bych do toho šel, kdo mi s tím pomůže? To by v tom byl byl čert, aby se nám to neblejskalo jako zrcadlo. Kdyby to náhodou nešlo, tak mám ještě kus zrcadlový tapety tak ten obrobek přelepíme a bude to. Prostě brnkačka 8)
Jukos3
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2010, 7:29

Myslim si ze je nemiestne robit si srandu z cleveka ktory vie co chce, ale vybral si zle miesto.
Kutyl, ak sa ti podari nieco take zohnat, tak by som bol velmi rad keby si sa potom podelil o nejake foto pripadne video, lebo dodnes sa mi ani nesnivalo aby niekto bol schopny obrabania v nanometroch.
Ked som na stranke http://precitech.com/2010_Precitech_DRL ... rview.html videl "Precitech’s industry leading motion control architecture with 0.01 nanometer programming resolution, and 32 picometer feedback resolution." tak ma zaujala ta vysoka presnost.
Mna by zaujimalo ci po obrobeni, merani a po dalsom merani z odstupom niekolko dni budu hodnoty rovnake. Dalej by ma zaujimalo ako pri pozadovanych materialoch s danou presnostou, chces zabranit zmene rozmerov v case, pripadne prenesenim na miesto s inou teplotou a vlhkostou. Tento prispevok berte z rezervou lebo nie som strojar, ale elektronik.

s pozdravom Jukos3
Kazdy raz nejako musel zacat ...
http://robotika.yweb.sk
http://ap.urpi.fei.stuba.sk/sensorwiki/index.php/Kráčajúci_mobilný_robot
votrelec

17. 7. 2010, 7:50

rozmer bude závisieť od teploty, to je bohužiaľ fyzika,

tiež by som bol rád pokiaľ by sa podelil o tu mašinku ak náhodou nájde niekoho čo mu to postaví ( nie nemyslím to ironicky )

tá presnosť až taký problém nebude, ale je to proste závislé od mnoho faktorov, a finančne to bude aj tak lepšie robiť cnc brúskou, ono dnes aj oni vedia brúsiť rôzne patvary:)
Odpovědět

Zpět na „Nákup“