Stavba CNC sústruhu na kľúč

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
RaS

17. 7. 2010, 7:55

me by spis zajimalo, jak se da docilit opakovane presnosti 2-3mikrony pri pouziti soustruznickych platku, kdyz vezmu dokoncovaci nuz a na posledni sponu 0,1mm pri obrobku dlouhem cca 5cm soustruzim usazeni pro lozisko kde je dira H6, tak pri cca 10ti kusech musim stejne korigovat opotrebeni noze, takze pokud bych soustruzil neco treba 500mm dlouheho tak to odpovida mym 10ti kusům výrobkům a od začátku na konec to podle mě ujede jen na tom opotřebení víc než je požadovaná přesnost.. obrábím tedy ocel a běžné plátky na ocel a pro moji potřebu to je vyhovující (můžu mít odchylku 20mikronu podle tabulek a držím se někde na polovině
Kutyl

17. 7. 2010, 8:57

Čo sa týka informácií, nie je ich moc, ale zatiaľ to chápem tak, že sa používajú sondy s väčším rozlíšením a špeciálny riadiaci software. Tento v reálnom čase dokáže sledovať okrem iného aj opotrebenie nástroja s omnoho väčšou presnosťou a svižne korigovať. Či sa sústruží klasickými PCD plátkami na priloženom videu, ťažko posúdiť.
http://www.youtube.com/watch?v=fML6VN88U_M
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2010, 10:04

QNX píše:Kutyl: To tady na foru zvládneme levou zadní. Jenom budeš muset chvilku počkat, než se nám podaří na e-bay sehnat nějaký šikovný komponenty. Pár oběhanejch lineárů, ošustěnejch kuličkáčů, krokáče (možná by stačil i trapézák, ale s ultrapřesnou maticí), řídit by se to mohlo machem. Rám svaříme z jeklů, nebo sešroubujeme z dřevotřísky. Aby to bylo superultrapřesný, tak budeme muset udělat klimatizovanej box ze starý ledničky. Jo a řídit to bude vyřazený PC co mám v garáži, to už se stejně na nic nehodí. Pár diamantovej plátků mám dokonce doma a zatím pro ně nemám využití, tak se mi zrovna hodí, že by se k nim dodělal pořádnej stroj. Já bych do toho šel, kdo mi s tím pomůže? To by v tom byl byl čert, aby se nám to neblejskalo jako zrcadlo. Kdyby to náhodou nešlo, tak mám ještě kus zrcadlový tapety tak ten obrobek přelepíme a bude to. Prostě brnkačka 8)
No pokud do toho půjdeš tak se taky připojím ,něco tu pořádnýho najdu
:shock: ale pozor na kačicu :D
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Engineer
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2010, 10:33

Vzhledem k tomu že tu měď jedou na sucho a že její obrábění je opravdu hodně náročná záležitost, tak bych si troufnul tipovat, že to jedou nějakým speciálním diamantovým nožem. Zhledem k původu videa bych i věřil tomu, že ten nůž není běžně dostupná záležitost jako jsou produkční plátky.
PetrNC
Sponzor fora

17. 7. 2010, 11:10

U nás ve firmě se soustruží komutátory rotorů elektromotorů na sucho a to diamantem buď umělým nebo přírodním. Nejede se na přesný průměr ( což je ale požadavek tohoto vlákna ) ale na ovalitu a válcovitost, která se pak kontroluje na dotykovém měřidle s přesností na desetinu ! mikronu. Nůž 12 x 12 s PCD plátkem vyjde na cca 90,- Euro, takže to zase není nic tak nedostupného a výrobců je poměrně celá řada:

http://www.fiudi.com/prodotti_01.html

http://www.siudweb.com/utensili-pcd.html

http://nuke.ienna.com

atd.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2010, 9:41

neni to trosku prehnanej pozadavek? merit takovehle parametry u neceho jako komutator kde se ve finale stejne natvaruji uhliky podle tvaru komutatoru

to je stejne jako kdyz kolega resi zarizeni na snimani povrchu draznich kolejnic s presnosti na pul mikronu
netusim co s tim kdo chce delat ale takove je zadani, pak to stoji miliony ktere zaplati danovi poplatnici
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
QNX
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2010, 10:10

Pár diamantovejch plátků mám doma, ale zatím jsem si je netroufnul na nic použít. Kdyby někdo chtěl experimentovat s diamantem, tak je klidně odprodám, já je asi nevyužiju.

robokop: on takovej vlak, když najede na mikronovej výmol, to je pak strašná rána :lol:
pájač

18. 7. 2010, 11:19

robokop píše:neni to trosku prehnanej pozadavek? merit takovehle parametry u neceho jako komutator kde se ve finale stejne natvaruji uhliky podle tvaru komutatoru
No ono čím máš väčšie radiálne hádzanie , tým viac trpia uhlíky a opaluje sa komutátor . Takže v konečnom dôsledku to nemusia uhlíky rozdýchať ani po X- výmenách, keďže komutátor stále hádže . 8)
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
Kutyl

19. 7. 2010, 10:37

QNX píše:Pár diamantovejch plátků mám doma, ale zatím jsem si je netroufnul na nic použít. Kdyby někdo chtěl experimentovat s diamantem, tak je klidně odprodám, já je asi nevyužiju....
Hoď sem riadne foto a cenu.
QNX
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2010, 12:39

Kutyl: Našel jsem dva druhy. Těch "skoročtvercových" mám 8ks, jsou nepoužité. Držák pro ně nemám. Těch špičatých na velké tvrdokovové podložce mám celkem 5ks. 1 je lehce použitá, dva mají někde poškozenou hranu (nejsou použité, ale někdo je někde otloukl při manipulaci) na pokusy by se na nich našla dobrá hrana (soustružení pouze z jednoho boku) a 2ks nové nepožité. Mám k tomu i držák. Kdyby měl někdo vážný zájem, tak vykoumám ceny, ale byl by to zlomek ceny nového (a to netuším, kolik nové stojí)
Přílohy
P1010015.JPG
Kutyl

27. 7. 2010, 7:32

QNX, poškodených diamantov mám aj ja plný kýbel, no aj tak, mal som na mysli takéto niečo.
http://www.h10-diamanten.de/1/category/ ... hen/1.html
QNX
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2010, 10:49

Kutyl: tak to se k nim chováš jako dobytek, já mám poškozené pouze dva a dokonce ani to není moje práce. 8) Ostatní jsou bez poškození.
Kutyl

30. 7. 2010, 9:54

QNX píše:Pár diamantovejch plátků mám doma, ale zatím jsem si je netroufnul na nic použít. Kdyby někdo chtěl experimentovat s diamantem, tak je klidně odprodám, já je asi nevyužiju.

robokop: on takovej vlak, když najede na mikronovej výmol, to je pak strašná rána :lol:
Máš pravdu QNX, ja s diamantami robím moc, a navyše aj experimentujem, takže sa pochopiteľne skôr či neskôr poškodia. Ty, čo s diamantami nerobíš nič, nič nepokazíš a Si za dobrého odborníka. Ja - dobytok - mám však všetky nepoužité plátky v perfektnom stave, a pri čo najmenšom použití, ich už nevrátim do originál balenia, aby nevznikol chaos. Pri Tvojich 13 diamantoch sa síce o nejakom chaose hovoriť nedá, ale zato Si si už dávno mohol nájsť čas, aby Si "skoroštvorcové" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: plátky presne špecifikoval a nacenil.
QNX
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2010, 1:02

Kutyl: Nemachruj, podle toho co jsi tady zatím předvedl se nezdá, že bys byl nějakej odborník s kýblem použitých diamantů :lol:

"Skoročtvercový diamantový plátek" je maximálně přesná definice (mohl bych se překonat a dodat ještě rozměry, ale ty bys jako majitel kýble diamantů stejně nevyužil). Ty plátky jsem dostal v nepůvodním balení, tak jejich označení neznám.
Kutyl

31. 7. 2010, 4:57

ONX, počkám až pochopíš názov témy " Stavba CNC sústruhu na kľúč ", lebo zatiaľ Si asi nič nepochopil a zas...ieraš ju invektívami.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“