držiak na TK platok

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Sbf

21. 5. 2026, 8:38

poprosím o radu - má nejakú príčinu prečo sú ich ceny tak uletené? snáď aj desaťnásobok nožov s naletovanym plátkom. je tam nejaký zadrhel použiť napr stvorhran z bežnej ocele a plátok naň prisrobovat?
zverodoktor

21. 5. 2026, 8:59

No problém to nieje, akurát je otázka či to bude rovnako dobre fungovať. Dôležitá je geometria lôžka, ale aj jeho presnosť a materiál telesa noža, aby sa hneď neomačkalo. Moderné držiaky musia naviac obstáť náročné obrábacie podmienky o ktorých sa tým letovaným ani nezdá. Ale keďže to nieje úplne spotrebák, aj to sa v cene isto premietne.
Na použitie na klasike bez veľkých nárokov na výkon noža sa samozrejme vyrobiť zo 4 hranu (trebárs aj z tela toho letovaného noža ktoré býva z 11 600) dá. Predpoklad je mať vhodnú kužeľovou frézu a predstavu ako to lôžko má vyzerať.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
Sancho Panza

22. 5. 2026, 5:26

Sbf píše: 21. 5. 2026, 8:38 poprosím o radu - má nejakú príčinu prečo sú ich ceny tak uletené? snáď aj desaťnásobok nožov s naletovanym plátkom. je tam nejaký zadrhel použiť napr stvorhran z bežnej ocele a plátok naň prisrobovat?
no, to máš složitý - jestli máš na mysli, proč jsou čínský, pakistánský a somálský :lol: pájený nože tak "levný" - tak je to jednoduchý - ty "levný" nejsou levný (z hlediska provozních nákladů) - naopak jsou vzhledem k "kvalitě" katastroficky drahý, akorát stojí málo peněz :lol: :roll:
Jinak platí to, co napsal zverodoktor - srovnávat to nelze, protože nároky na těleso jsou úplně jinde (technicky) a navíc když si koupíš skutečně pořádné pájené nože, tak se budou z hlediska ceny cenově blížit i držákům na vyměnitelné destičky (cena bude třeba poloviční až třetinová - a nebo taky stejná) jako pořádné držáky na vyměnitelné destičky.
Prostě musíš srovnávat srovnatelné a ne třeba Iscar, Sumitomo, Kyoceru a nebo třeba i Akko s nějakou šílenou čínou z aliexpresu.
Jinak držák pro vyměnitelné destičky si samozřejmě můžeš vyrobit sám - a z materiálu, co je pro to tvoje konkrétní použití vhodný, běžně se to dělá, když je to třeba. Pokud dodržíš, co bys dodržet měl (materiál, tepelné zpracování, přesnost lůžka a tělesa a další), tak nejspíš zjistíš, že za ty peníze, co to normálně stojí, to nevyrobíš, ani kdyby ses rozkrájel - vyrábět držáky pro vyměnitelný destičky má obvykle smysl jen a pouze u typů, co nejdou koupit a nebo je u nich nějaké jiné technické "ale".
Sancho Panza

22. 5. 2026, 5:40

zverodoktor píše: 21. 5. 2026, 8:59 Moderné držiaky musia naviac obstáť náročné obrábacie podmienky o ktorých sa tým letovaným ani nezdá. Ale keďže to nieje úplne spotrebák, aj to sa v cene isto premietne.
To taky ale není úplně přesný - třeba na některý nerezy - třeba Bioline 4C27A (typicky zdravotnické a dentální věci - což by Ti mohlo být blízké) se právě používají pájené nože, protože s destičkama by to šlo o kategorií hůř či vůbec nešlo - nástroje by byly málo tuhé či vůbec nevyrobitelné (do daného prostoru by se s potřebnou tuhostí vůbec nevešly).
Sbf

22. 5. 2026, 6:44

žiadne spec ocele a frezy, bežná mäkká oceľ čo ide vrtat HSS, flexa pilník, hlavne ide o tuhosť - či to nebude príliš drncat, u malých rozmerov (od 8mm, 6mm stvorhran je už asi príliš). mám plátky je mi ich ľúto nevyužiť, kúpiť nôž podľa rozmeru plátku je príliš komplikované (teda v Číne, nie za milión korún u nejakého lokálneho predajcu). a potom ešte že si ich hneď môžem výškovo nastaviť a nemusím čarovať s podložkami zakaždým s výmenou noža (nemám výškovo nastaviteľný upinak).

a ďalej - čo je zle s čínskymi TK - rýchlo sa zatúpia? ci pomerne ľahko zlomia?
Sancho Panza

22. 5. 2026, 7:15

Sbf píše: 22. 5. 2026, 6:44 žiadne spec ocele a frezy, bežná mäkká oceľ čo ide vrtat HSS, flexa pilník, hlavne ide o tuhosť - či to nebude príliš drncat, u malých rozmerov (od 8mm, 6mm stvorhran je už asi príliš). mám plátky je mi ich ľúto nevyužiť, kúpiť nôž podľa rozmeru plátku je príliš komplikované (teda v Číne, nie za milión korún u nejakého lokálneho predajcu). a potom ešte že si ich hneď môžem výškovo nastaviť a nemusím čarovať s podložkami zakaždým s výmenou noža (nemám výškovo nastaviteľný upinak).

vzhledem k obsahu dotazu - začal bych zakoupením tohoto:
https://www.antikavion.cz/kniha/soustru ... 1968%20%20
Milan199

22. 5. 2026, 7:19

Sbf píše: 22. 5. 2026, 6:44 žiadne spec ocele a frezy, bežná mäkká oceľ čo ide vrtat HSS, flexa pilník, hlavne ide o tuhosť - či to nebude príliš drncat, u malých rozmerov (od 8mm, 6mm stvorhran je už asi príliš). mám plátky je mi ich ľúto nevyužiť, kúpiť nôž podľa rozmeru plátku je príliš komplikované (teda v Číne, nie za milión korún u nejakého lokálneho predajcu). a potom ešte že si ich hneď môžem výškovo nastaviť a nemusím čarovať s podložkami zakaždým s výmenou noža (nemám výškovo nastaviteľný upinak).

K té větě "mám plátky - je mi líto nevyužít" :

On není plátek jako plátek. Soudím, že to máš na nějaký menší soustruh. Tam potřebuješ plátky ostré, jinak se z toho osypeš. Ty staré plátky byly většinou dost tupé a to funguje pouze na nějakém robusním stroji a na hrubé práce.

Jinak ano plátkové nože se dají vyrobit - ALE. Na výrobu lůžka plátku potřebuješ frézu s patřičným úhlem, závitník M2,5 // na menší plátky // a mít k dispozici pantograf // kopírku // nebo CNC frézku se solidní přesností a tuhostí. Materiál na držáky je vhodný 15240 // blbě se obrábí // a potom zušlechtit. A podívej se kolik stojí ten šroubek na plátek :mrgreen: .

Hele jestli ti mohu radit ... Napiš si tady na foru "engineerovi", nástroje prodává a má k nim // pokud jsem zaznamenal // i pár plátků. Poradí ti s výběrem a rozumí tomu.
zverodoktor

22. 5. 2026, 7:56

Ahoj Milan,
vďaka za ďalšie rozšírenie mojich strojárskych obzorov!

K tým plátkom z Číny: používam často leštené na hliník, tie vcelku fungujú. Dajú sa však s výhodou (a nie moc veľkou životnosťou) použiť na malom stroji aj na finišovanie ocele. Obrovskou výhodou je malý rezný odpor čo malému sústruhu vyhovuje, nevýhoda je citlivosť na vydrolenie ostria. Predtým som na Mn80 používal iba kované a radeco, dovolím si dnes zhodnotiť že životnosť ostria na HSS noži a čínskom plátku pri obrábaní na MN80 je asi 1:1. Ona tá rýchhlorezka znesie omnoho viac, tu prudšie nabehneš a ostrie je tatam. Proste sú hodne citlivé na kázeň obrábania.
Naviac nieje čínsky plátok ako plátok. Isto si si všimol, že na Ali si vyberieš zdanlivo ten istý plátok od 10 do 100 eur za krabičku. A aký pomer ceny, tak taký je obvykle aj pomer ich životnosti. A ešte musíš vedieť od koho nakupovať, tu na fóre sa to viackrát rozoberalo. Potom jediný prínos práce s takým plátkom je, že nemusíš ten nôž vyberať a preostriť, iba vyberáš plátky z krabičky a tie doničené hádžeš do smetia. Ale moc ekonomické to nieje pokiaľ tie plátky kupuješ. A ak si budeš robiť ten držiak sám, bude to ešte horšie, pretože ak držiak bude z blata a ten plátok nebude dobre sedieť v lôžku, tak má väčšiu tendenciu vibrovať a droliť sa.

Cesta je mať systém nožov na povedzme 2-3 druhy plátkov (trebárs ccmt, dcmt a vcmt) aby si nepotreboval 100 druhov držiakov, tie vyrobené renomovanými značkami sledovať na Bazároch a kupovať keď sa objavia neporušené balenia za 15-25 eur za krabičku.

Ešte k tým cenám: značkový držiak niečo stojí. Ale máš pravdu, veľa vychcákov kúpi 5 eurový držiak z Číny predáva ho za 50 eur.
Sbf

22. 5. 2026, 8:33

Milan - mäkká oceľ, nie tvrdá nevrtatelna s HSS. a aká kopirka či fréza - načo - aj keď by to samozrejme vyslo presnejšie ale také prostriedky nie sú k mání.

a teda, lacné čínske plátky sú tupé a značkové za milión sú ostré?

teda ešte k tomuto mám ďalší dotaz (či nám tupé plátky alebo nesprávne používane). ako vlastne má byť nôž výškovo nastavený? mierne pod alebo nad os (presný stred nemožné trafiť) aby najlepšie bral? všade píšu že radsej mierne nad než pod stredovú os. ale moc mi to nedáva zmysel. to potom nemôže materiál brať ostrou hranou.
Naposledy upravil(a) Sbf dne 22. 5. 2026, 8:46, celkem upraveno 2 x.
pafik

22. 5. 2026, 8:38

To netuším, cos měl za držák. Několik držáků jsem si upravoval; do soustruhu se mi vejde max. 16, ale pro některé plátky, které jsem měl, dělá AKKO držáky až od 20. Takže ofrézovat na rozměr 16, a zkrátit. Pila to brala, ale při standardním přítlaku, který používám na ocel, mi uhýbala, a i u frézování bylo poznat, že je to houžev. Díry HSS vrtákem do toho uděláš, ale kolik, než budeš muset brousit? Takže žádná měkká ocel.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2026, 11:29

Tak něco napíšu taky ... ano před celkem dost lety, kdy tu nebyl trh zavalenej spoustou čínských držáků za pár korun jsem pro malé soustruhy (výška těla držáku 6-12mm) dělal spousty nástrojů, někdy i úplné originály, které jiní výrobci nemají. Vždy jsem někde nakoupil pokud možno značkové plátky, vyzkoušel je a pak k nim dělal držáky. Prodával jsem a ještě u pár typů stále prodávám sady jednoho držáku a 3-5 kusů plátků za cca 600 korun. Tedy v podstatě v ceně jen těch plátků. Pochopitelně, že jsem nemohl kupovat plátky od dealera ale zdrojem byl po krizi 2009 bazoš, aiukro někdy i tohle forum. Pokud si myslíš, že vyrobit funkční držák se kterým půjde soustružit na setinu přesně je sranda, tak jsi na velkém omylu. Lůžko pro plátek musí mít správný úhel jako je na plátku aby se plátek opřel plochou a ne jen v jedné linii. Takže držáky např. pro plátky CCMT, DCMT, WCMT, nebo CCGT, DCGT, WCGT což jsou obvykle na malé stroje vhodné geometrie musí mít adekvátní úhel hřbetu v lůžku držáku. To ty levné čínské často nemají a pak je obrábění trápením. To že jsou značkové držáky drahé bylo alespoň do nedávna kompenzováno tím, že člověk věděl, že to bude fungovat jak má. Dnes bohužel už často nejde věřit ani té značce.
Řeknu to tedy na závěr jednoduše ... pokud máš dobrý a opravdu použitelný plátky a nechceš investovat do kvalitního držáku, tak si to zkus sám vyrobit a používat to! Pak napiš jak jsi spokojený a ukaž nějaké fotky výsledku jak držáku, tak i obrobků který s nima děláš. Ale bez CNC frézky, bez kvalitní brusky aby jsi mohl udělat úhlovou frézu na lůžko plátku a bez jistých znalostí z oboru obrábění bude ten výsledek asi dosti špatný. Ale neboj se toho, jde to vyrobit, to ano, jen nevím jestli pro tebe není levnější si koupit kvalitní držák hotovej, ale to si vyhodnoť sám !!!! :wink:
Přílohy
noze001.jpg
nože002.jpg
Milan199

22. 5. 2026, 11:54

Sbf píše: 22. 5. 2026, 8:33 Milan - mäkká oceľ, nie tvrdá nevrtatelna s HSS. a aká kopirka či fréza - načo - aj keď by to samozrejme vyslo presnejšie ale také prostriedky nie sú k mání.

a teda, lacné čínske plátky sú tupé a značkové za milión sú ostré?

teda ešte k tomuto mám ďalší dotaz (či nám tupé plátky alebo nesprávne používane). ako vlastne má byť nôž výškovo nastavený? mierne pod alebo nad os (presný stred nemožné trafiť) aby najlepšie bral? všade píšu že radsej mierne nad než pod stredovú os. ale moc mi to nedáva zmysel. to potom nemôže materiál brať ostrou hranou.
Bez slušného strojního vybavení se pouštět do výroby lůžek plátků je blbost !

Ne ostrost plátků s cenou nesouvisí. Plátky se při výrobě // nebo po broušení // omílají nebo kartáčují, tak aby na ostří vznikl radius okolo 0,01. Na hrubování větší, na přesné práce menší. Kdyby zůstalo ostří nekonečně ostré, tak se ten břit vylomí // v setinách // při prvním záběru. To zatupení ostří se dělá i u HSS nástrojů.
Snímek obrazovky 2026-05-14 180500.png
Snímek obrazovky 2026-05-14 180500.png (201.99 KiB) Zobrazeno 272 x
Na tom obrázku jsou plátky DCMT 07**04. Všimni si, že každý má tu řeznou hranu jinak "tupou". Ten vpravo je na jemné obrábění, nahoře je univerzální a dole na nerez. Podrobnosti najdeš v katalogu výrobce. Doporučuji přečíst !

Nůž musí být v ose. Jeho geometrie je na to vyvinutá. Pouze vnitřní nože se mohou upnout mírně nad osu // 0,1 //, tak aby se při propružení odlehčily. Když je nůž pod osou, řezné síly mají tendenci vylomit ostří. Vezmi si kus papíru a nakresli si rozklad sil. A přečti si tu knížku co ti doporučuje Sancho Panza.
zverodoktor

22. 5. 2026, 2:41

Ešte doporučujem ďalšiu výbornú a praktickú knihu. Možno bola dakde aj v pdf, ale doporučujem kúpiť si tlačenú.
Přílohy
_vyr_12975Vladimir-Alexandrovic-Slepinin-Prirucka-sustruznika.jpg
Sbf

22. 5. 2026, 6:11

veru je na tom niečo - som sa dnes presvedčil. ani neviem ako sa odlomil. ani sa poriadne nezarezal a je k.o. čínske tk plátky zatiaľ prežívajú.
IMG_20260522_173345.jpg
IMG_20260522_173405.jpg
gekonko

22. 5. 2026, 8:29

Tieto letovane noze musis najprv nabrusit
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“