Ahoj,
dal jsem dohromady CNC plazmu z hliníkových profilů, pohon krokáči a řemenem, koncepce CoreXY (tuhost stroje veskrze žádná, ale zatím mi to stačilo), agregát je čínský z alíku. Řeším, jak vylepšit rohy výpalků. Na obrázcích je výpalek cca 50x50mm z 4mm plechu, řezáno 50A, 1300mm/s. Z vrchní strany vypadá výpalek celkem obstojně, resp. jeho kontura, protože už i tady je na řezu vidět, že není perfektní. No a ze zadní strany to jde vidět hned - zaoblené vnitřní i vnější rohy. Oblouk vlastně v rozích podřezává tak, že směrem k zadní straně nechává ve vnitřních rozích přebytek materiálu a na vnějších rozích naopak z výpalku odebírá směrem k zadní straně materiál.
Napadá někoho, čím to může být?
DIY plazma - kvalita řezu v rozích
Hořák je PTM80 https://www.aliexpress.com/item/1005005987675176.html . Jako šmejd úplně nevypadá, ale samozřejmě nemám s čím porovnat. Zdroj je https://www.aliexpress.com/item/1005010543202079.html , nejspíš to nejlevnější, co se dá za tu cenu sehnat.
Zkusím zpomalit (a poladit výšku), ale kdybych si měl tipnout jaký vliv bude mít zpomalení, tak toto: vnitřní rohy se zlepší, oblouk tam stráví víc času, odpálí ten zbytek materiálu, co tam zůstává. A naopak vnější rohy se zhorší, už teď jsou částečně upálené/zaoblené. Oblouk u nich bude víc času, tak je upálí/zaoblí ještě víc.
Napadlo mě, že ty vnější rohy by asi mohl pomoct vyřešit CAM, kdyby měl možnost řešit vnější rohy tak, že vyjede z materiálu a změny směru bude dělat mimo výpalek. Tak je naznačeno na obrázku. Používám Fusion 360, postprocessor Openbuilds GRBL.
Zkusím zpomalit (a poladit výšku), ale kdybych si měl tipnout jaký vliv bude mít zpomalení, tak toto: vnitřní rohy se zlepší, oblouk tam stráví víc času, odpálí ten zbytek materiálu, co tam zůstává. A naopak vnější rohy se zhorší, už teď jsou částečně upálené/zaoblené. Oblouk u nich bude víc času, tak je upálí/zaoblí ještě víc.
Napadlo mě, že ty vnější rohy by asi mohl pomoct vyřešit CAM, kdyby měl možnost řešit vnější rohy tak, že vyjede z materiálu a změny směru bude dělat mimo výpalek. Tak je naznačeno na obrázku. Používám Fusion 360, postprocessor Openbuilds GRBL.