Soustruh sm 16

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
MPavol

23. 9. 2026, 9:13

Ahoj, to by bolo super, keby si mi to budúci týždeň pomeral! Veľmi by si mi tým pomohol, aspoň budem mať kompletnú dokumentáciu a predstavu, ako to má originál vyriešené.S tým DRO máš úplnú pravdu, vážne nad ním uvažujem, keďže tie vôle na skrutke nóniusom človek neoklame. Ako to máš vyriešené ty? Máš tam nahodené nejaké klasické čínske DRO (sklo/magnet), alebo nejaké konkrétne, čo na SM16A dobre pasuje? Ak máš fotku, ako si to tam osadil, budem veľmi vďačný za inšpiráciu.Zatiaľ vopred veľká vďaka za ochotu s meraním!
jenicek

24. 9. 2026, 6:14

Toto vlákno je dlouhé a DRO od Charona tam najdeš :wink:
Jinak mám taky čínský DRO a bez toho už ani ránu, hlavně když děláš víc kusů.
Na příčným i podélným mám skleněný pravítka, na malým podélným mám magnetickej pásek.
Instalace na jedno odpoledne. Mám to i na frézce a brusce.
mstreicher
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2026, 7:04

Fotiek tu mas fakt dost. Ja som tiez nejake daval. Pravitka som si skracoval. Len pocitaj s tym, ze to nieje plug&play. Budes si musiet dorobit par dielov. Ale nie je to raketova veda.
Sm16, Avia Fnb25, Jones&Shipman 540ap
JH1967

24. 9. 2026, 8:17

MPavol píše: ↑23. 9. 2026, 8:23 Ahojte vospolok,priživím sa v tomto vlákne s prosbou o pomoc, keďže sa to týka práve SM16A. Kúpil som tento stroj, no nanešťastie na ňom úplne chýba nónius (deliaci krúžok) priečneho suportu vrátane ovládacieho kolesa (kľuky), na ktorom je nónius navlečený. Priemer hriadeľa na uchytenie je 12 mm.Keďže originálne diely sa už takmer nedajú zohnať, chcel by som si celý tento komplet vyrobiť nanovo podľa originálu.Chcel by som vás poprosiť, ak máte niekto tento sústruh doma (prípadne ho máte rozobratý):Boli by ste ochotní mi nónius s kolesom zmerať a spraviť jednoduchý náčrt/výkres s rozmermi? Pomohli by mi aj detaily ako vonkajší priemer a šírka krúžku.Ak by niekto z vás mal náhodou tieto diely navyše na predaj z nejakého vyradeného stroja, veľmi rád ich odkúpim.Vopred veľmi pekne ďakujem za ochotu a akúkoľvek radu alebo fotku!
Máš SZ
jenicek

24. 9. 2026, 9:16

Zkus napsat sem, je to překupník a dá se s ním dohodnout. Jednu SM16ku nedávno rozebral na díly. https://stroje.bazos.cz/inzerat/2238938 ... 6-dily.php
capajev

24. 9. 2026, 3:06

capajev píše: ↑23. 9. 2026, 6:58 Mam verzi B, tedy s hydrauilkou. Problem je ze mi nespina spojka, aby se seply otacky vretene. Ta presouvaci vidlicka (23) se ani nehne , zustane hezky ve stredu v neutralni poloze. Je to jako kdyby do toho presouvaciho mechanismu vubec nesel hydraulickej olej, ale nevim jak to overit. Solenoidy funguji, odzkouseno......
Ahoj, i díky Almacovi mám trošku pokrok, ale.... Solenoidy sice po elektrické stránce fungují, i je slyšet cvakání z přesouvání toho válečku uvnitř. Ale ve skutečnosti nepřepne a nepustí olej. Ten samý problém se nakonec ukázal i u kleštinového upínání.

Lze ten solenoid nějak opravit, nebo lépe nemáte je někdo doma v šuplíku a nepustil by mi je za úplatu?

Moc díky, Pavel
IMG_0655.jpeg
jenicek

24. 9. 2026, 6:19

Kompletně ho rozmontuj a vyčisti, vsadim se, že bude jen zalepenej něčím, co kdysi bejval olej.
Kdyby byla fakt nouze, zkusim se zeptat po okolí, pár lidí od nás z vesnice v Hytosu ve Vrchlabí dělá.
capajev

24. 9. 2026, 6:46

jenicek píše: ↑24. 9. 2026, 6:19 Kompletně ho rozmontuj a vyčisti, vsadim se, že bude jen zalepenej něčím, co kdysi bejval olej.
Kdyby byla fakt nouze, zkusim se zeptat po okolí, pár lidí od nás z vesnice v Hytosu ve Vrchlabí dělá.
Solenoid jsem mel rozebranej 2x, kdyz ho zkousim rucne, tak jde hezky hladce. Kdyz ho nouzove sepnu tim tlacitkem tak
klestinove upinani funguje, spojka ne. Castecne tedy dobra zprava. Ta prevodovka mne stejne asi nemine ven, tusim nejake zatuhnuti na tom valci pro tu spojku. Ale ty solenoidy jsou divny, elektrika do nich jde, je slyset jak si cvaknou, ale olej neprepusti…
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“